Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Spanien, förlamad av snöstorm, skickar ut vaccin- och matkonvojer

publicerade

on

Den spanska regeringen kommer att skicka konvojer som transporterar COVID-19-vaccinet och livsmedelsförsörjningen idag (11 januari) till områden som avskärts av Storm Filomena som förde det kraftigaste snöfallet på decennier över centrala Spanien och dödade fyra personer, skriver Graham Keeley, Juan Medina och Susana Vera Guillermo Martinez.

Över 430 vägar drabbades över den sällsynta snöstormen över centrala Spanien och hundratals resenärer strandades vid Madrids flygplats Barajas, som stängdes på fredag ​​men öppnar igen gradvis på söndag.

Prognoser varnade för farliga förhållanden de närmaste dagarna, med temperaturer som förväntas sjunka till upp till minus 10 Celsius (14 Fahrenheit) nästa vecka och utsikterna till snö som förvandlas till is och skadade träd faller.

”Åtagandet är att garantera leverans av hälsa, vacciner och mat. Korridorer har öppnats för att leverera varorna, sade transportminister Jose Luis Abalos på söndag.

Cirka 100 arbetare och shoppare har tillbringat två nätter på ett köpcentrum i Majadahonda, en stad norr om Madrid, efter att de fångats av snöstormen på fredag.

”Det finns människor som sover på marken på kartong”, säger Ivan Alcala, restaurangarbetare, till TVE-TV.

Dr Álvaro Sanchez gick 17 km genom snön på lördag för att arbeta på ett sjukhus i Majadahonda, vilket fick ägare till 4x4-fordon att ge hälsoarbetare hissar till jobbet.

En man och en kvinna i en bil drunknade efter att en flod sprängde nära Malaga i söder, medan två hemlösa frös ihjäl i Madrid och Calatayud i öster, sade tjänstemän.

Tågtrafiken från Madrid, som avbröts sedan fredagen (8 januari), återupptogs på söndagen (10 januari).

Statens metereologiska byrå (Aemet) sa att upp till 20-30 cm (7-8 tum) snö föll i Madrid på lördag, det mesta sedan 1971.

coronavirus

EU uppmanar AstraZeneca att påskynda leveranser av vacciner mitt i "leveranschock"

publicerade

on

Europeiska unionen uppmanade AstraZeneca på måndagen (25 januari) att hitta sätt att snabbt leverera vacciner efter att företaget tillkännagav en stor minskning av leveranserna av sitt COVID-19-skott till blocket, eftersom nyheten framkom att läkemedelsproducenten också mötte leveransproblem någon annanstans, skriva och

I ett tecken på EU: s frustration - efter att Pfizer också meddelade förseningar i leveransen tidigare i januari - sa en högre EU-tjänsteman till Reuters att blocket under de kommande dagarna skulle kräva att läkemedelsföretag registrerar COVID-19-vaccinexport.

AstraZeneca, som utvecklade sitt skott med Oxford University, berättade för EU på fredag ​​att det inte kunde nå överenskomna leveransmål fram till slutet av mars, med en EU-tjänsteman inblandad i samtalen som berättade för Reuters att det innebar en nedskärning på 60% till 31 miljoner doser.

”Vi förväntar oss att företaget kommer att hitta lösningar och att utnyttja alla möjliga flexibiliteter för att snabbt kunna leverera,” sade en talesman för EU-kommissionen och tillade chefen för EU: s verkställande direktör Ursula von der Leyen hade ett samtal tidigare på måndagen med AstraZenecas chef Pascal Soriot för att påminna honom av företagets åtaganden.

En talesman för AstraZeneca sa att Soriot sa till von der Leyen att företaget gjorde allt för att få sitt vaccin till miljoner européer så snart som möjligt.

Nyheter framkom på måndagen att företaget står inför bredare leveransproblem.

Australiens hälsovårdsminister Greg Hunt berättade för journalister att AstraZeneca hade underrättat landet att det hade upplevt ”en betydande försörjningschock”, vilket skulle minska leveranserna i mars under vad man kom överens om. Han gav inte siffror.

Thailands hälsovårdsminister Anutin Charnvirakul sa att AstraZeneca skulle tillhandahålla 150,000 200,000 doser istället för de 1 XNUMX planerade, och mycket mindre än de XNUMX miljon skott som landet ursprungligen hade begärt.

AstraZeneca avböjde att kommentera globala leveransfrågor.

EU: s ledande tjänsteman sa att blocket hade en avtalsenlig rätt att kontrollera företagets böcker för att bedöma produktion och leveranser, ett drag som kan innebära att EU fruktar att doser avleds från Europa till andra köpare utanför blocket.

AstraZeneca har fått en förskottsbetalning på 336 miljoner euro (409 miljoner dollar) från EU, sa en annan tjänsteman till Reuters när 27-nationsblocket slutade en leveransavtal med företaget i augusti för minst 300 miljoner doser - den första undertecknad av EU för att säkra COVID-19-skott ..

Under förhandsköpsavtal som stängts under pandemin, gör EU utbetalningar till företag för att säkra doser, och pengarna förväntas främst användas för att utöka produktionskapaciteten.

"Initialvolymerna kommer att vara lägre än ursprungligen förväntat på grund av minskade avkastningar på en tillverkningsanläggning inom vår europeiska leverantörskedja", sa AstraZeneca på fredag.

Webbplatsen är en viralvektorfabrik i Belgien som drivs av läkemedelsproducentens partner Novasep.

Virusvektorer produceras i genetiskt modifierade levande celler som måste vårdas i bioreaktorer. Det komplexa förfarandet kräver finjustering av olika ingångar och variabler för att nå konstant höga avkastningar.

"Den tunna motivationen att det finns svårigheter i EU: s försörjningskedja men inte någon annanstans håller inte vatten, eftersom det naturligtvis inte är något problem att få vaccinet från Storbritannien till kontinenten", säger EU-lagstiftaren Peter Liese, som kommer från samma parti som Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

EU kallade till ett möte med AstraZeneca efter fredagens (22 januari) tillkännagivande för att söka ytterligare förtydligande. Mötet började kl 1230 på måndagen.

EU-tjänstemannen som deltog i samtalen med AstraZeneca sa att förväntningarna inte var höga för mötet, där företaget kommer att bli ombedd att bättre förklara förseningarna.

Tidigare i januari tillkännagav Pfizer, som för närvarande är den största leverantören av COVID-19-vacciner till EU, förseningar på nästan en månad på sina transporter, men timmar senare reviderade detta för att säga att förseningarna bara skulle pågå en vecka.

EU-avtal med vaccinproducenter är konfidentiella, men EU-tjänstemannen som deltar i samtalen utesluter inte påföljder för AstraZeneca, med tanke på den stora revideringen av dess åtaganden. Källan utarbetade emellertid inte vad som kunde utlösa straff. "Vi är inte där ännu", tillade tjänstemannen.

"AstraZeneca har varit kontraktligt skyldigt att producera sedan så tidigt som i oktober och de levererar uppenbarligen till andra delar av världen, inklusive Storbritannien utan dröjsmål," sa Liese.

AstraZenecas vaccin förväntas godkännas för användning i EU den 29 januari, och de första leveranserna förväntas från och med den 15 februari.

($ 1 = € 0.8214)

Fortsätt läsa

Brexit

Brexit slaktare EU-handel för skotska nötköttsproducenter

publicerade

on

Brexit har utsatt Andrew Duff för ett slag. Hans växande försäljning av högklassigt skotskt nötkött till Europa väntar på grund av att hans verksamhet är för liten för att navigera efter tullgränsen efter Brexit för tillfället skriver .

32-åringen hade varit på väg att utvidga familjeföretaget och använt sina marknadsföringsfärdigheter på sociala medier för att främja det sällsynta nötköttet som har fötts upp på gårdar över det skotska låglandet och gränserna i århundraden.

I stället är hans Macduff-verksamhet nu en av tusentals över hela Storbritannien som saknar den ekonomiska eldkraften för att kasta på de otaliga hälsokontroller, tulldeklarationer och högre logistikkostnader som krävs för att exportera varor till Europeiska unionen.

"Med dessa kunder tar det år att bygga relationen och få dem ombord, och det kan ta sekunder att förlora", säger Duff, vars kunder inkluderar en prisbelönt slaktare i Tyskland och en restaurang med Michelin-stjärna i Belgien.

”Lyckligtvis är januari en lugn månad. Kom februari, mars, om situationen fortfarande är densamma kan det vara problematiskt, säger han till Reuters.

Långt ifrån de allvarliga varningarna från igensatta hamnar och backbacks som föregick avgången, har Brexit hittills sett fabriker och fiskare inte kunna slutföra pappersarbete och få varorna från deras gård. Många vet fortfarande inte vilka formulär som behöver fyllas i. Olika kurirer ger olika svar.

Regeringen har sagt att de hjälper företag att hantera ”tandproblemen”. Det har uppmanat exportörer att se till att deras pappersarbete är i ordning och sagt att det kommer att ge 23 miljoner pund (31 miljoner dollar) till fiskare som har tappat försäljningen på grund av leveransförseningar.

Premiärminister Boris Johnson hävdade att Storbritannien skulle vara fria att handla globalt när det hade kastat bort EU: s bojor. Men hans strävan efter ett förhållande som gör det möjligt för Storbritannien att fastställa sina egna regler innebär att de företag som handlar med Europa står inför en fullständig tullgräns.

De hårdast drabbade är de små företagen som byggdes upp under Storbritanniens 47-åriga medlemskap i världens största handelsblock för att sälja ofta billiga produkter som kurirades i snabb takt över hela kontinenten.

Nästan hälften av 2018 års 76 miljarder pund i export till EU från små och medelstora företag kom från företag som sysselsätter färre än 9 personer.

Där en stor kött- eller fiskproducent kan fylla en lastbil med en produkt och fylla i en uppsättning tullpapper, hämtar Duff högkvalitativa nötkreatur från ett urval av gårdar.

Hans varor - ben-in bitar från Shorthorn och Luing raser - skickas på en lastbil som bär produkter från andra leverantörer, en process som kallas gruppage.

Nu krävs ett veterinärgodkänt hälsointyg för varje företags varor, vilket innebär potentiellt upp till 30 per lastbil. En fiskexportör sa att han behövde över 400 sidor med exportdokumentation för en EU-bunden lastbil. Ett fel kan blockera leveransen.

Duffs transportföretag har sagt att de kämpar för att hjälpa stora kunder, så gruppering måste vänta.

Han är också orolig för priserna, eftersom han vet att han inte kan ta upp alla kostnader för tulldeklarationer, längre logistiktider och hälsointygen.

Logistikchefer tror att Brexit kan tvinga ut en skakning i handeln. Truckvolymerna mellan Storbritannien och EU minskade i genomsnitt 29% under årets första 20 dagar, enligt dataföretaget Sixfold. Logistikgrupper säger att vissa lastbilar återvänder tomma till Europa för att undvika pappersarbete. Priserna stiger.

En av dem som fångats upp av byråkratin är Sarah Braithwaite, som arbetade 16 timmar på att bygga ett hästfoderföretag som fram till den 1 januari sålde till 20 europeiska länder.

Den här månaden har hennes lager inte lyckats komma till Europa eller avvisats av kunder på grund av oväntade tullräkningar och skatter. Hennes Forage Plus har stoppat europeiska beställningar - upp till 30% av sin försäljning - och återbetalar £ 40,000 XNUMX till kunder.

Braithwaite säger att hennes verksamhet är för liten för att kunna bygga en närvaro i Europa för att övervinna de nya hindren. "Den handel som vi har nu skulle inte stödja kostnaden för att sätta upp allt detta", sa hon.

Både hon och Duff är hoppfulla att exporten kan återupptas när det nya systemet har lagt sig men nerverna är slitna. I desperation kallade Braithwaite den brittiska regeringen för hjälp.

Meddelandet hon fick tillbaka: ring den franska ambassaden.

Fortsätt läsa

EU

Kemikalier: EU skyddar vilda djur från negativa effekter av bly i miljön

publicerade

on

Den 25 januari vidtog kommissionen bestämda åtgärder för att säkerställa att vilda djur skyddas från de negativa effekterna av bly i miljön genom att begränsa dess användning vid skott i eller runt våtmarker. Antaget inom ramen för EU: s kemikalieregulering, kommer åtgärden att bidra till att skydda miljön genom att avsevärt minska blyföroreningar och samtidigt förhindra den undvikbara dödsfallet med blyförgiftning av cirka 1 miljon vattenfåglar varje år. Bly är ett mycket giftigt ämne som släpps ut i miljön och förorenar både jord och vatten.

Varje år släpps 4,000 till 5,000 ton bly i våtmarker från blyskott. Det finns prisvärda alternativ, till exempel stålskott, som för närvarande kostar ungefär samma som blyskott. Den åtgärd som antas idag kommer att harmonisera och förbättra effektiviteten i nationell lagstiftning som begränsar användningen av blyskott i våtmarker som redan finns i 24 medlemsstater.

Det börjar gälla om två år. Begränsningen stöder målen för Kemisk strategi för hållbarhet och den Grön affär. Det stöder också målen för fågeldirektivetoch är en första konkret leverans enligt den nya EU 2030 Strategi för biologisk mångfald. Mer information här.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend