Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

EU-omfattande system hindrar ungdomar från att hamna i fattigdom och social utestängning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Caritas Europa välkomnar Europaparlamentets antagande av en resolution som uppmanar till att införa ungdomsgarantisystem i alla medlemsstater.

"Detta är ett mycket viktigt beslut av parlamentsledamöterna (MEP) eftersom fattigdom bland ungdomar är en av EU:s största utmaningar. Den breda tillämpningen av ungdomsgarantisystem kommer i hög grad att bidra till att öka unga människors anställbarhet, vilket kan förhindra dem från att hamna i fattigdom och social utestängning”, säger Jorge Nuño Mayer, generalsekreterare för Caritas Europa

Gårdagens omröstning i Europaparlamentet uppmanar sysselsättningsministrarna att i februari 2013 gå med på en rådsrekommendation om att alla medlemsstater inför ungdomsgarantisystem och understryker att dessa system kommer att syfta till att säkerställa att alla unga EU-medborgare, lagligt bosatta upp till 25 år och nyligen akademiker under 30 år får ett högkvalitativt erbjudande om anställning, fortbildning eller lärlingsutbildning inom fyra månader efter att de blivit arbetslösa.

"Det är bra att parlamentsledamöter har antagit denna resolution. Tack vare det dagliga arbetet i den nationella Caritas-organisationen vet vi att ungdomsfattigdomen förvärras. Åtstramningsåtgärder hjälper verkligen inte, tvärtom i vissa länder bidrar de till kollapsen av både institutionella och "informella" skyddsnät, som familjestöd, dömer unga människor till kronisk fattigdom, säger Artur Benedyktowicz, Caritas Europa Policy och Advocacy Officer, med hänvisning till Caritas Europas skuggrapport om Europa 2020-strategin och den kommande krisövervakningsrapporten med särskilt fokus på Grekland, Irland, Italien, Portugal och Spanien som Caritas Europa släpper i början av februari.

Mot bakgrund av det allvarliga sociala tillståndet i Europeiska unionen uppmanar Caritas Europa rådet att visa ett starkt ledarskap och engagemang för att skydda utsatta grupper och stödja införandet av ungdomsgarantisystem i alla medlemsstater.

 

Annons

Anna van Densky

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend