Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Att hjälpa patienter med icke-smittsamma sjukdomar genom lärdomar under pandemin

DELA MED SIG:

publicerade

on

Covid-19-pandemin har stört tillgången till nödvändiga hälso- och sjukvårdstjänster, vilket har resulterat i en förödande inverkan på människor som lever med icke-smittsamma sjukdomar (NCD) såsom metabola, andnings- och hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk sjukdom och cancer, skriver Lobna Salem, Regional Chief Medical Officer Developed Markets och Japan, Australien och Nya Zeeland, Viatris.

Det är huvudslutsatsen av en undersökning[1] om pandemins inverkan på patienter som lever med NCD i Europa och i USA, vilket genomfördes bland nästan 5,000 XNUMX patienter.[2] Studien publicerades i år av Carenity, Eurocarers och La Compagnie des Aidants, i samarbete med Viatris, ett globalt läkemedelsföretag.

Bland fynden:

  • Under två perioder 2020 hade patienterna svårt att upprätthålla relationer med sin vårdgivare.[3]
  • Hälften av de tillfrågade patienterna rapporterade en försämring av sitt medicinska tillstånd under pandemin, och 17 % utvecklade en ny sjukdom.[4]
  • Dessutom rapporterade en av fyra patienter en effekt av pandemin på regelbundet/långvarigt behandlingsintag.[5]
  • En av fem patienter som lider av icke-smittsamma sjukdomar rapporterade att de utvecklade ett psykiskt problem under pandemin. Dessutom förvärrades symtomen på ångest och depression för patienter som lever med NCDs av covid-19-pandemin.[6]
  • Hos nästan hälften av cancerpatienterna förvärrades deras kroniska sjukdom under föregående månad, medan en av tre cancerpatienter fick läkarbesök eller operationer uppskjutna.[7]
  • Sammantaget påverkades cancervården, vilket störde förebyggande och behandling, försenade diagnos och påverkade tillgången till läkemedel[8].

Dessa faktorer gör att patienter som lever med NCD löper hög risk för att förvärra deras kroniska tillstånd eller att utveckla andra sjukdomar, vilket ökar den redan höga bördan av NCDs runt om i världen. NCD dödar 41 miljoner människor över hela världen varje år och står för sju av de 10 främsta dödsorsakerna globalt.[9]

Dessa nya utmaningar hotar att upphäva de betydande vinsterna i välbefinnande och hälsa som har skett under det senaste århundradet. Det är därför det är absolut nödvändigt att vi förstår pandemins effekter på patienter som lever med NCD och utvecklar verkliga lösningar.

Ta till exempel cancervården. Minskad diagnostik och tillgång till läkemedel under pandemin kan leda till framtida ökningar av cancerfall, vilket gör screeningprogram och cancerbehandling till brådskande prioriteringar. För att ta itu med detta i Europa är det viktigt för länder att anpassa sig till EU:s plan för att slå cancer, som innehåller konkreta, ambitiösa åtgärder kring fyra nyckelåtgärdsområden: förebyggande, tidig upptäckt, diagnos och behandling samt förbättring av livskvalitet. 

Ett annat sätt att hjälpa patienter som lever med cancer är att göra prisvärd, off-patenterad cancerbehandling tillgänglig över hela Europa så att regeringar erbjuder rättvis tillgång till de farmaceutiska standarderna för vård och till bättre cancervårdsvägar. Genom att inkludera omfattande policyer för att stödja upptagandet av patentskyddade läkemedel kan EU:s plan för att slå cancer uppmuntra användningen av frigjorda budgetresurser för att stödja patienter mer effektivt. De generiska, biosimilar- och mervärdesläkemedelsindustrin bidrar direkt och indirekt till att hantera ojämn tillgång till förebyggande åtgärder, screening och diagnostik, behandling och livslång vård.

Annons

Dessutom, eftersom samma regeringar står inför svåra val om hur vi ska hantera den stigande sjukdomsbördan med begränsade sjukvårdsbudgetar, behöver vi ett nytt tillvägagångssätt för sjukvård som säkerställer att alla patienter får tillgång till högkvalitativa, prisvärda läkemedel. Låt oss prioritera hälsa i nationella budgetar istället för att fokusera på kostnadsbesparingar.

Om vi ​​menar allvar med att leva ett längre och hälsosammare liv, måste patienter med NCD ges befogenhet att hantera sina tillstånd effektivt och proaktivt när de blir äldre. För att göra det är det absolut nödvändigt att anamma en offentlig-privat partnerskapsmodell för vård av NCDs, och i synnerhet cancer. Att göra det kommer att öka tillgången till läkemedel och vård för att förbättra patientresultaten och öka livslängden, vilket framgår av samarbetet mellan Viatris och European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing, en strategi för partnerskap med flera intressenter som utvecklats av Europeiska kommissionen. Att uppnå denna vision kommer att ha en positiv inverkan på patienter, vårdgivare, samhällen och de övergripande bredare hälso- och sjukvårdssystemen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend