Anslut dig till vårt nätverk!

Hälsa

EU borde titta på hur Sverige uppnådde den lägsta rökningen i Europa 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

I slutet av november har det varit en del uppståndelse kring läckta dokument relaterade till EU:s tobaksskattedirektiv (TED), där EU-kommissionen inte bara lägger fram sina preliminära planer för en skattehöjning på tobak utan också vill införa en gemensam Europeisk skatt på alternativa, mindre riskfyllda produkter, såsom vapingapparater och uppvärmda tobaksprodukter. Rykten om ett sådant förslag har cirkulerat en tid.

Financial Times, som hade lyckats lägga vantarna på ett utkast till förslag från EG, meddelade nyheten i slutet av november. Efter denna nyhet dök det också snabbt upp rykten om att både orala nikotinprodukter, de tobaksfria nikotinpåsarna och snus, som är förbjudna i EU, men mycket populära i Sverige, också skulle påverkas av den nya skatten, nästan fördubblas deras pris.

I Sverige är denna sista punkt mycket känslig av flera anledningar. Landet har trots allt varit tack vare att snus fört en framgångsrik kamp mot cigaretter i flera år. Som en följd av detta meddelade Folkhälsomyndigheten att 2022 minskade antalet rökare med en extra poäng till 5.6 procent av befolkningen. Som sådan är den svenska rökprevalensen på 5,6 % en fjärdedel av EU-genomsnittet på 23 % och är den lägsta i EU och en av de lägsta i världen.

Detta placerar Stockholm på pallen för de länder med större rökminskningar, före EU och världen. Som ett resultat ligger landet långt före den europeiska cancerplanens mål om en "rökfri generation" till 2040, som syftar till att minska antalet rökare i Europa till 5 procent av befolkningen.

Sverige är det enda europeiska landet som klarar detta mål långt före 2040. Samtidigt är rökning fortfarande den ledande riskfaktorn för för tidig död på kontinenten. En av fem dödsfall beror på rökning.

Medan Bryssel fortsätter att föra en rigid politik som inte bara tar itu med traditionella tobaksprodukter utan - som drivs av en solid antitobakslobby - försöker placera de nya produkterna, såsom e-cigaretter, uppvärmd tobak, påsar under samma bestämmelser som gäller för cigaretter och snus. Dessa produkter, enligt industrin och vissa folkhälsomyndigheter i USA, Tyskland, Belgien, Frankrike eller Nederländerna eftersom de saknar förbränning och rök, anses vara mindre skadliga för rökare.

Den svenska modellen står i skarp kontrast till EU-kommissionens politik och konservativa förhållningssätt, och med Världshälsoorganisationens (WHO) underorgan för tobakskontroll som efter mer än ett decennium av obrännbart material som kommit ut på marknaderna fortfarande vägrar acceptera skademinskning åtgärder, andra än upphörande, som säger att nya produkter väntar på en rigorös oberoende vetenskaplig utvärdering som WHO hävdar inte är tillgänglig och som WHO inte kommer att genomföra. Denna inställning återspeglas på europeisk nivå, trots betydande ansträngningar från Europaparlamentet för att inkludera utvärdering av de vetenskapliga bevisen bakom riskminskningen av de nya produkterna i den europeiska cancerkontrollplanen.

Annons

Det läckta EU-skatteförslaget sätter press på den svenska modellen för att stävja rökning, då Sverige förbereder sig för att ta över ordförandeskapet i januari 2023. Kommissionens blindhet för framgången med att det svenska snusinet fick ner landets rökning till rekordlåga nivåer, tillsammans med snusförbudet i resten av EU, som begränsar tillgången till en produkt som svenskarna är stolta över, bidrar till att förklara de hårda svenska politikernas reaktioner på kommissionens påstådda planer på att införa en europeisk skatt på snus som nästan kan fördubbla priset. fruktar att Sverige kan bli nästa mål för den mycket lönsamma handel som organiserad brottslighet har i Europa av nikotinprodukter.

Debatten i Bryssel om detta ämne kommer att vara enligt våra källor, om TED-förslaget kommer att tillåta kommissionen att i tysthet förnya sina knappast effektiva tobakskontrollåtgärder i jämförelse med skademinskningen inklusive tobakskontroll i Sverige. Talet är att kommissionen inte skulle erkänna att EU:s förbud mot snus var ett folkhälsomisstag, vilket utsätter de över 90 miljoner europeiska rökare som trots alla skatter och restriktioner fortsätter att röka i en större risk än de behöver vara. Det kommer dock inte att vara självklart, eftersom landet för en ensam antirökpolitik, som trots sina spektakulära resultat avviker kraftigt från EU:s ortodoxa politik. Som ett resultat förväntas ytterligare avledning genom skatter och punktskatter främst - och mestadels förgäves - inte bara på cigaretter utan även på nya rökfria produkter med reducerad risk. 

I slutändan tittar EU främst på de intäkter man planerar att generera - mer än 9 miljarder euro extra intäkter från en europeisk skattehöjning på tobak - snarare än folkhälsovinster för rökare. Detta är olyckligt för europeiska medborgare och de förutbestämda politiska målen inom Europeiska unionen. Den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson avslöjade förra veckan i svenska medier att de nya förslagen att beskatta snus hårdare skulle skada Sverige och ge ytterligare incitament för den illegala tobakshandeln, vilket vi har sett i länder som Frankrike, där det enligt den senaste KPMG-rapporten På grund av den växande storleken och kostnaderna för den illegala tobakskonsumtionen i Europa är förlusten för den franska staten ensam i genomsnitt cirka 6 miljarder euro per år, och andelen för illegala cigaretter på tobaksmarknaden ökade tre gånger till nästan 3 %. På grund av de höga punktskatterna är Frankrike fortfarande den största marknaden för illegala cigaretter i EU med totalt mer än 40 miljarder olagliga cigaretter som konsumerades 15, vilket leder till nära 2021 % av den totala cigarettkonsumtionen i EU, vilket ökar drastiskt från 30 % 13.

Kommer Europeiska kommissionens stolthet att stå i vägen för att skydda rökare som har misslyckats med att sluta, och kommer det att skada staternas intäkter i en tid av hotande lågkonjunktur?

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend