Anslut dig till vårt nätverk!

Cancer

Meddelande: CAN.HEAL – att bli snabbare vinner mot cancer mer allmänt, för patienter och samhället 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ett nytt europeiskt försök pågår för att få mer draghjälp av de enorma internationella insatser som ägnas åt att bekämpa cancer.

De enorma framstegen inom diagnos och behandling av snabba framsteg inom vetenskap och teknik har medfört betydande förbättringar, uppbackade av stora investeringar i forskning och de många initiativ och projekt och åtgärder som har inrättats runt om i världen.

Men resultatet är fortfarande suboptimalt, och cancer fortsätter att härja i samhället i och utanför Europa.  

CAN.HEAL, ett program finansierat av EU, driver ett radikalt åtagande att samarbeta över discipliner och territorier, inte bara för att främja innovation, utan för att snabbt få den till effektiv användning i hälso- och sjukvårdssystemen.

Cancervården kan nu skräddarsys efter individuella patienters specifika behov, men detta tillvägagångssätt måste nitreras in i sjukvårdssystemen så att patienter – och vårdens ekonomi – får de fördelar som uppstår.

Antagandet av innovativa medicinska insatser kan ge bättre behandling och förhindra oönskade biverkningar, samtidigt som man främjar ett mer effektivt och kostnadseffektivt sjukvårdssystem som fokuserar på såväl förebyggande som behandling.

Det nya med CAN.HEAL är att det skapar oöverträffade kopplingar mellan den kliniska vetenskapens värld och folkhälsovärlden. Det syftar till att skapa en bro mellan två flaggskepp i European Beating Cancer Plan – "Access and Diagnostics for All" och "Public Health Genomics" – så att spjutspetsutvecklingen inom att förebygga, diagnostisera och behandla cancer blir tillgänglig snabbare och mer allmänt .

Annons

Nu är det rätt, eftersom den europeiska hälso- och sjukvården genomgår en förändring en gång i generationen, med vetenskapliga framsteg åtföljda av en djupgående revidering av det politiska sammanhanget. Möjligheter öppnar för nytt tänkande och nya tillvägagångssätt när regelverket omvärderas, med diskussioner om ny läkemedelslagstiftning, delning av hälsodata och kampen mot antimikrobiell resistens.

Vad som har blivit allt tydligare är att det finns en genomförandeklyfta mellan vad som kan göras och vad som uppnås, och – eftersom Europeiska kommissionen har insisterat i sina översyner av politiken, behövs nya former av samarbete. Nästa steg är att överbrygga de genomförandeklyftor som finns på landsnivå, vad gäller engagemang och nationell beredskap att finansiera innovation och dess användning.

I strävan efter den nödvändiga närmare förståelsen samlade CAN.HEAL mer än 100 intressenter vid sin första arbetskonferens, onsdagen och torsdagen den 26-27 april, vid Italiens nationella hälsoinstitut i Rom. 

Vid sidan av forskare och läkare inkluderade deltagarna beslutsfattare inom folkhälsan, företrädare för kommissionen, ledamöter av Europaparlamentet, patientorganisationer och europeiska paraplyorganisationer som representerade intressegrupper och föreningar som aktivt engagerar sig på området. 

As Marc Van den Bulcke, d projektkoordinator, berättade för mötet, "Vi strävar efter att maximera expertis genom samordning. Det finns ett akut behov av samarbete och utbyte, så att distinkta arbetskanaler kan konvergera."

"Det finns ingen brist på projekt som är engagerade i att främja kampen mot cancer," sa Marco Marsella, Enhetschef, e-hälsa, välbefinnande och åldrande i Europeiska kommissionens GD Connect. "Men nyckelfrågan är hur man får dem att fungera tillsammans. Vi måste inte se till innovation för innovationens skull, utan fokusera på hur man kan använda den innovationen för att göra hälso- och sjukvårdssystemen bättre och mer effektiva".

I uppskattningen av Dr Carmen Laplaza Santos, Enhetschef, Health Innovations & Ecosystems i Europeiska kommissionens GD RTD, "Europa har stora styrkor som det kan använda i sin samarbetskultur, sitt sjukvårdsekosystem, graden av patientengagemang och sin solida vetenskapliga bas. Alla ingredienser finns där för att ta till sig innovativa metoder för att tackla cancer."

Ruggero De Maria, President för Alleanza Contro il Cancro, noterade att konferensen var värd för representanter för 17 länder och har stor räckvidd genom sina 45 partners – inklusive sjukhus, universitet, forskningsorganisationer, folkhälsoinstitut, offentliga tjänster, patientorganisationer och regeringsdepartement.

Stefania Boccia, Professor i hygien och folkhälsa vid Università Cattolica del Sacro Cuore i Rom framhöll den – fortfarande undervärderade – betydelsen av att integrera förebyggande åtgärder i kampen mot cancer. "Detta kräver engagemang från alla aktörer – forskare, beslutsfattare, hälso- och sjukvårdspersonal, vetenskapliga sällskap och investerare", sa hon.

För Francesco de Lorenzo, ordförande för European Cancer Patient Coalition, erkännandet av patienternas roll och deras engagemang var central i processen. "Vi måste se hur vi kan bli mer inkluderande i vårt sätt att gå framåt, både inom cancerforskning och politik", sa han.

Denis Horgan, EAPM verkställande direktör, och ordföranden för en av CAN.HEAL-arbetsgrupperna, underströk behovet av att också ta med medlemsstaterna i processen så att de engagerar sig för sitt stöd. "Varje partner måste göra sig redo att bidra till en bättre framtid", sa han.

Matthias Schuppe, Projektgruppledare för cancer vid EU-kommissionens GD Santé, sade att uppdraget "kan uppnås om alla intressenter arbetar tillsammans".

VandenBulcke avslutade det två dagar långa mötet med det självsäkra uttalandet att "Vi är nu på en plats där vi tillsammans kan börja skapa nya lösningar."


Minska skillnader inom Europeiska unionen – en konferens för intressenter på hög nivå
Onsdag 26 april, torsdag 27 april

Projektet finansieras av Europeiska kommissionen EU4Health Program 2021-2027 under anslag nr 101080009

För mer information, vänligen kontakta:


Els Van Valckenborgh (projektledare): [e-postskyddad]

Denis Horgan (WP LEAD): e-postadress [e-postskyddad]

För att se CAN.HEAL-webbplatsen, klicka här: https://canheal.eu

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend