Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Covid-fall slår rekord i Europa, vilket föranleder att boostershot tänker om

DELA MED SIG:

publicerade

on

En läkare tenderar mot patienter med coronaviruset (COVID-19) på intensivvårdsavdelningen (ICU) på Pirogov-sjukhuset i Sofia, Bulgarien. REUTERS/Stoyan Nenov

Coronavirusinfektioner slog rekord i delar av Europa på onsdagen (24 november), med kontinenten återigen epicentrum för en pandemi som har lett till nya rörelsehinder och fått hälsoexperter att tänka igen på boostervaccinationsskott, skriver Jason Hovet, Robert Muller, Gergely Szakacs, Niklas Pollard, Andreas Rinke, Riham Alkousaa, Angelo Amante, Sudip Kar Gupta, Geert De Clercq och Sarah Marsh i byråer över hela Europa, Nick Macfie, Francesco Guarascio och Jason Hovet.

Slovakien, Tjeckien och Ungern rapporterade alla nya toppar i dagliga infektioner när vintern griper Europa och människor samlas inomhus inför julen, vilket ger en perfekt grogrund för covid-19.

Sjukdomen har svept över världen under de två år som gått sedan den först upptäcktes i centrala Kina, infekterat mer än 258 miljoner människor och dödat 5.4 miljoner. Läs mer.

European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), EU:s folkhälsomyndighet, rekommenderade vaccinförstärkare för alla vuxna, med prioritet för dem över 40, i en stort skifte från dess tidigare vägledning som föreslog att de extra doserna bör övervägas för äldre svaga personer och de med försvagat immunförsvar.

"Tillgängliga bevis som kommer från Israel och Storbritannien visar en betydande ökning av skyddet mot infektion och allvarlig sjukdom efter en boosterdos i alla åldersgrupper på kort sikt", sade ECDC i en rapport som publicerades på onsdagen. Läs more.

Många EU-länder har redan börjat ge boosterdoser till sin befolkning men använder olika kriterier för att göra prioriteringar och olika intervall mellan de första skotten och boosterna.

Annons

ECDC:s chef Andrea Ammon sa att boosters skulle öka skyddet mot infektioner orsakade av avtagande immunitet och "potentiellt skulle kunna minska överföringen i befolkningen och förhindra ytterligare sjukhusvistelser och dödsfall".

Hon rådde länder med låga nivåer av vaccination att påskynda utbyggnaden och varnade för höga risker för en ytterligare ökning av dödsfall och sjukhusinläggningar i Europa i december och januari om de rekommenderade åtgärderna inte införs.

Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus, erkände att Europa återigen var i epicentrum av pandemin, varnade för en "falsk känsla av säkerhet" över det skydd som vacciner erbjuder.

"Inget land är out of the woods", sa han till reportrar och tillade att han hoppades att en konsensus kan hittas vid ett ministermöte i Världshandelsorganisationen nästa vecka för ett undantag från IP för pandemivacciner, som redan stöds av mer än 100 länder. Läs mer.

Sverige kommer att gradvis börja rulla ut boosters till alla vuxna, sade myndigheter och hälsotjänstemän. Booster shots av mRNA-vaccin har erbjudits till personer som är 65 år eller äldre, med ett öga för att så småningom utöka skotten till andra grupper.

"Vi står inför en osäker vinter", sa hälsominister Lena Hallengren på en presskonferens. "Du kan bidra genom att stanna hemma om du är sjuk eller genom att vaccinera dig om du inte redan har gjort det, och ta din booster när du erbjuds det."

Slovakien rapporterade sin högsta dagliga ökning av fall i onsdags, strax före ett regeringsmöte som sannolikt kommer överens om en kortsiktig låsning för att dämpa världens snabbaste ökning av infektioner.

Grannlandet Österrike har redan låst in sin befolkning den här veckan i minst 10 dagar, och blivit den första att återinföra sådana restriktioner. Det kommer också att kräva att hela befolkningen vaccineras från den 1 februari, vilket gör många upprörda i ett land där skepsisen mot statliga mandat som påverkar individuella friheter är stor.

Tjeckien rapporterade sin högsta dagliga ökning av infektioner, med fall som översteg 25,000 60 för första gången och satte ytterligare belastning på sjukhusen. Regeringen funderar på att införa obligatoriska vacciner för personer över XNUMX och vissa yrken, som sjukvårdspersonal.

Ungern rapporterade rekord med 12,637 19 nya dagliga COVID-XNUMX-fall.

Premiärminister Viktor Orbans regering, som motsätter sig ytterligare nedstängningar av rädsla för att kväva ekonomin, lanserade en vaccinationskampanj denna vecka, som erbjuder skott utan föregående registrering.

Men tanken på obligatoriska vaccinationer har också väckt oro bland ungrare.

"Att göra vaccinet obligatoriskt är en svår sak eftersom det kan begränsa människor allvarligt, inklusive från att försörja sig, så jag tror att ett sådant beslut bör fattas mycket noggrant", sa Zsuzsanna Koszoru när hon ställde upp för en boostershot.

Frankrike tillkännagav nya åtgärder för inneslutning av covid på torsdagen (25 november) eftersom infektionsfrekvensen stiger i hela landet. Regeringens talesman Gabriel Attal sa att de vill undvika stora trottoarkanter i det offentliga livet, och föredrar att stärka reglerna för social distansering och påskynda sin boosterkampanj. Läs mer.

Italien förväntas begränsa tillgången till vissa inomhuslokaler för personer som inte har vaccinerats. Läs mer. Den holländska regeringen kommer att tillkännage nya åtgärder idag (26 november).

Många tyska regioner har redan börjat införa strängare regler mitt i landets värsta covid-ökning hittills när ridån faller för Angela Merkel-eran, inklusive att kräva att vaccinerade personer visar ett negativt test för att delta i inomhusevenemang. Läs mer.

Avgående hälsominister Jens Spahn sa på måndagen att i slutet av vintern skulle nästan alla i Tyskland vara "vaccinerade, återhämtade eller döda".

Interaktiv grafisk spårning av global spridning av coronavirus.

Eikon-användare kan klicka här för en case tracker.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend