Anslut dig till vårt nätverk!

Hälso

WHO kommer att anslå 1.8 miljoner dollar till Kazakstans hälsovård

DELA MED SIG:

publicerade

on

Världshälsoorganisationen (WHO) kommer att anslå 1.8 miljoner dollar för Kazakstans hälsovårdsutveckling, enligt ett tvåårigt samarbetsavtal som undertecknades mellan det kazakiska hälsoministeriet och WHO:s europeiska kontor vid den 73:e sessionen i WHO:s regionala kommitté för Europa den 25 oktober i Astana. Enligt Kazakhs hälsominister Azhar Giniyat kommer medlen att riktas till att tillhandahålla experthjälp, metodologiskt och tekniskt stöd för att förbättra kapaciteten för medicinsk personal, skydda mödrars, nyföddas, barns och ungdomars hälsa, bekämpa cancer och icke-smittsamma sjukdomar, HIV, AIDS och tuberkulos.

Medlen ska även användas till att utbilda medicinsk personal och genomföra offentliga informationskampanjer, bland annat inom sjukvården. Giniyat noterade vikten av den nyligen genomförda globala konferensen om primärvård, som lyfte behovet av ökade investeringar i att utöka grundläggande primärvårdstjänster för att säkerställa rättvis tillgång till medicinsk vård för medborgarna. WHO:s regionchef för Europa Hans Kluge berömde president Kassym-Jomart Tokayevs förslag att upprätta en koalition av vänliga länder om primärvård, eftersom många länder inte har rätt ledningsförmåga i denna fråga.

"Länderna med en hög nivå av primärvård har visat de bästa resultaten för att skydda befolkningen sedan covid-19-pandemin," sade han och noterade att presidentens initiativ kommer att diskuteras vid ett möte i FN:s generalförsamling nästa år. Kluge uppskattade mycket Kazakstans nivå av digitalisering av sjukvården, vilket hjälper till att åtgärda personalbristen i branschen. Han betonade också betydelsen av att inkludera psykologer i primärvårdsteam, och erkänner mental hälsa som en "ny global pandemi".

Kluge upprepade vikten av vaccination i händelse av en eventuell upprepning av coronavirus-pandemin, och uppmuntrade länder att dela och byta vaccin. Han upprepade Tokajevs ord om att WHO är den enda byrån som samordnar globala folkhälsofrågor, och uttrycker förtroende för bättre beredskap för eventuella globala epidemier i framtiden.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend