Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Den ryska EU-ambassadören uppmanar till stöd och inte sanktioner för Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

DDACC4B0-7D29-4DE9-AA59-855B7424EA4D_mw1024_n_sRysslands ambassadör i EU talade vid en presskonferens den 22 november i Bryssel, inför toppmötet mellan EU och Ryssland den 28 januari. vladimir Chizhov (avbildad) sade att EU borde "sluta tala med Ukraina på sanktionsspråket och använda språket för stöd och politisk dialog".

Efter att ytterligare tre demonstranter dödats i Kiev tidigare, hade Litauens utrikesminister Linas Linkjavicus twittrat: "Att rulla upp ett brutalt scenario... kräver enad reaktion från EU. Efterlyser ineffektiv dialog, dags för riktade sanktioner."

Ambassadör Chizhov vägrade dock att dras på de senaste dödsfallen och sa att det inte var lämpligt för honom att kommentera "förrän alla fakta var kända".

Chizhov betonade att Ukraina inte stod på toppmötets agenda: "Det här toppmötet handlar om förbindelserna mellan EU och Ryssland inte om Ukraina. Vi planerar inte att fatta beslut om Ukraina", sade han.

Och den ryske ambassadören klargjorde att det inte finns några "stora skillnader i grundläggande tillvägagångssätt" mellan EU och Ryssland när det gäller Syrien.

"Vi är alla för att sätta stopp för fientligheterna, att nå en politisk lösning, en lösning som bör utarbetas och ägas av syrierna med internationellt stöd", sade han.

"Vad vi kanske inte är överens om är vissa taktiska element," tillade Chizhov.

Annons

Dessutom anser sig Ryssland inte vara bundet av restriktionerna för oljehandeln med Iran, tillade Chizhov. Toppmötet kommer också att diskutera den iranska frågan: "Till skillnad från USA har EU hittills inte kommenterat på något sätt möjligheten att Ryssland byter ryska varor mot iransk olja", sa Chizhov.

"Jag är säker på att om denna fråga tas upp kommer ett klart och entydigt svar att oljeembargot har införts (av EU och USA) ensidigt, och inte av ett beslut av FN:s säkerhetsråd, därför att Ryssland aldrig har varit bundet av det och inte på något sätt bryter mot FN:s säkerhetsråds resolution."

Han tillade också att EU-rådet den 20 januari redan hade fattat ett beslut om att delvis häva de europeiska sanktionerna mot Iran under en sexmånadersperiod – för tiden för förhandlingarna. Således "har Europeiska unionen uppfyllt sin del av paketavtalet med Iran".

Enligt Rysslands ambassadör, den 20 januari: "En ny fas av avtal mellan de sex medlarländerna (P5+1) och Iran började."

"Även om EU formellt sett inte ingår i 'sextetten', så är det ändå de facto spelar en samordnande roll i förhandlingarna med sextettens samtycke. Och de märkbara framstegen i förhandlingarna med Iran är gemensamma för EU:s framgångar och vi ger beröm till EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Catherine Ashton för hennes insatser på detta område, tillade Chizhov.

Enligt Chizhov skulle det kommande toppmötet också ägna stor uppmärksamhet åt situationen i Syrien "oavsett resultatet av diskussionen i Montreux", där en andra fredskonferens om Syrien (Genève II) inleddes den 22 januari.

När det gäller de olympiska vinterspelen i Sotji sade Ungerns olympiska kommitté (MOB) den 22 januari att den hade fått ett terrorhot via e-post två veckor före vinterspelen i Sotji, men att varningen senare avfärdades som en bluff.

MOB offentliggjorde posten, som också gick till andra nationella olympiska kommittéer (NOC), till landets MTI-nyhetsbyrå innan de lugnades av Internationella olympiska kommittén (IOC) och ryska arrangörer.

"IOK tar säkerheten på största allvar och vidarebefordrar all trovärdig information till relevanta säkerhetstjänster. Men i det här fallet verkar det som att e-postmeddelandet som skickats till ett antal NOC inte innehåller något hot och verkar vara ett slumpmässigt meddelande från en medlem av allmänheten", citerade MOB:s IOK.

Ryssland har en enorm säkerhetsoperation på plats för att säkra de första vinter-OS i landet.

Militanta islamister i den oregerliga Kaukasusregionen har hotat med attacker mot Sotjispelen. Förra månaden dödades 34 personer i två självmordsbombningar i den ryska staden Volgograd, cirka 700 kilometer norr om Sotji.

Men Chizhov sa: "Sotji är den säkraste staden i Ryssland."

"Jag kan försäkra er att alla möjliga åtgärder redan har vidtagits för att ge säkerhet för alla som kommer till Sotji", tillade ambassadören.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend