Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Kommissionens rapporter om tillståndet i Schengenområdet

DELA MED SIG:

publicerade

on

URLSchengenområdet med fri rörlighet är en unik bedrift. Varje år använder miljontals europeiska medborgare möjligheten att resa fritt för att besöka vänner och familj, göra affärsresor eller besöka andra Schengenländer som turister.

Idag (26 maj) antog kommissionen sin femte "hälsokontroll" i Schengenområdet, en halvårsöversikt över hur Schengenområdet fungerar.

Rapporten ger en tydlig redogörelse för tillståndet i Schengenområdet, till säkerställa en konsekvent tolkning och genomförande av de gemensamma reglerna bland alla Schengen-deltagande länder1.

"I en för närvarande särskilt utmanande miljö vid våra yttre gränser, Kommissionen är glad över att se att konkreta åtgärder för att ytterligare stärka Schengenområdet genomförs. De tvååriga rapporterna tjänar som grund för tydliga och transparenta debatter som är avgörande för Schengensystemets effektivitet och legitimitet. Den tillhandahåller en förbättrad politisk vägledning i relevanta frågor och gör det möjligt att fatta snabba beslut om framtida utveckling." sade inrikes frågor komminister Cecilia Malmström.

Denna femte rapport omfattar perioden 1 november 2013-30 april 2014 och bedömer särskilt:

Situationen vid de yttre Schengengränserna

Mellan november 2013 och februari 2014, det fanns 25 936 upptäckt av irreguljär gränspassage. Detta är en minskning jämfört med de 4 månaderna före rapportperioden, men en ökning med 96 % jämfört med samma period för ett år sedan (november 2012 och februari 2013). Totalt var antalet upptäckter av irreguljära gränspassager 2013 107 365, 48 % fler än 2012.

Annons

Rutten Centrala Medelhavet var den huvudsakliga vägen som användes under 2013, efter att ha registrerat nästan en fyrfaldig ökning jämfört med föregående år (till mer än 40,000 XNUMX upptäckter).

Efter det ökade antalet ankomster till det centrala Medelhavsområdet sedan sommaren 2013 och tragedin i Lampedusa, har kommissionen föreslagit sätt att bättre hantera migrations- och asylströmmar, och förhindra migranters död i Medelhavet (IP / 13 / 1199). Kommissionen har åtagit sig att se till att åtgärder som identifierats av arbetsgruppen Medelhavsområdet kommer att fortsätta att genomföras.

Tillämpningen av Schengenreglerna

Rapporten belyser de åtgärder som kommissionen har vidtagit för att säkerställa en korrekt tillämpning av Schengenreglerna och tillhörande EU-lagstiftning, inklusive respekt för den mänskliga värdigheten, principen om non-refoulement och frånvaro av kontroller vid de inre gränserna. Den ger en översikt över de senaste Schengenutvärderingarna som har genomförts i flera deltagande stater inom ramen för den nuvarande Schengenutvärderingsmekanismen. Förberedelserna för lanseringen av den nya Schengenutvärderingsmekanismen gör goda framsteg och de första utvärderingarna enligt den nya Schengenmekanismen kan förväntas från och med januari 2015.

Rapporten tar också upp annan ny utveckling inom Schengenområdet, inklusive lanseringen av det europeiska gränsövervakningssystemet (Eurosur) och de senaste meddelanden som antagits av kommissionen, inklusive den om EU:s återvändandepolitik.

Visumutfärdande och säkerhetsförfaranden

Rapporten presenterar också den senaste utvecklingen när det gäller avtal om återtagande och viseringslättnader och viseringsliberalisering, inklusive de senaste ändringarna av förordning 539/2001 som reviderade mekanismen för viseringsömsesidighet och införde en ny mekanism för upphävande. Läget när det gäller användningen av visuminformationssystemet (VIS), som för närvarande är i drift i femton regioner, presenteras också2. VIS fungerar väl och den 1 april 2014 hade systemet behandlat 6.7 miljoner visumansökningar, medan nästan 5.6 miljoner viseringar har utfärdats.

Sedan dess ikraftträdande den 9 april 2013 (IP / 13 / 309 och MEMO / 13 / 309)har andra generationens Schengens informationssystem (SIS II) fungerat smidigt. Genom regelbundna Schengenutvärderingar och specifika undersökningar kommer kommissionen att fortsätta att bedöma det operativa läget och nivån på genomförandet av systemet att säkerställa ett fullt ut effektiv användning av de nya varningskategorierna och funktionerna.

Bakgrund

I sitt meddelande ”Schengenstyrning – stärka området utan kontroll av de inre gränserna” meddelade kommissionen sin avsikt att presentera en översikt över hur Schengen fungerar för EU-institutionerna två gånger om året (IP / 11 / 1036 och MEMO / 11 / 606).

Kommissionens halvårsrapporter utgör grunden för en debatt i Europaparlamentet och i rådet. De bidrar till att stärka den politiska vägledningen och samarbetet mellan Schengenländerna.

Efter kommissionens förslag från september 2011 antog EU 2013 regler för att skydda den fria rörligheten och göra Schengenstyrningen mer effektiv (MEMO / 13 / 535 och MEMO / 13 / 536).

De nya reglerna möjliggör en tidig identifiering av möjliga problem och för snabba lösningar. TKommissionen får en central roll i att säkerställa att medlemsstaterna genomför Schengenreglerna korrekt: den kommer att genomföra utvärderingar tillsammans med medlemsstaternas experter och ta på sig ansvaret för att föreslå rekommendationer till förbättringar om den upptäcker områden som kan förbättras. Kommissionen kommer också att kunna göra oanmälda besök på plats, till exempel för att säkerställa att medlemsstaterna inte utför gränskontroller vid sina inre gränser.

Det nya systemet skapar också en möjlighet att under extraordinära omständigheter tillfälligt återinföra inre gränskontroller gentemot en medlemsstat som ständigt misslyckas med att hantera sina yttre gränser. Denna sista utvägsåtgärd skulle utlösas av kommissionen och skulle endast ske i en verkligt kritisk situation för att säkerställa att problemen kan lösas, samtidigt som inverkan på den fria rörligheten minimeras.

Mer information

Cecilia Malmström webbplats
Följ kommissarie Malmström vidare Twitter
GD Inrikes frågor webbplats
Följ GD Inrikes frågor på Twitter
Femte tvååriga rapport om hur Schengenområdet fungerar

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend