Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Uppriktigt talat - Sex lektioner från Europas studsrygg

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europa studsar tillbaka, säger Shada Islam och Giles Merritt. Om populism bäst kan beskrivas som triumfen för farligt förenklade och kortsiktiga lösningar på komplexa långsiktiga problem, då leds populisterna på båda sidor om Engelska kanalen.

Kommer du ihåg när såpoperapolitik brukade vara förbehållet det som föraktfullt beskrevs som "tredje världen"? Inte längre. Västerländsk politiks tjusiga värld ger ett ännu mer intressant spektakel för en tittande värld.

För bevis, leta inte längre än den senaste oförutsägbara utvecklingen i Washington, London och Paris.

USA:s president Donald Trump är fortfarande fast i en bitter strid med den avsatte chefen för FBI, James Comey, om påstådda band mellan Ryssland och Trump-administrationen.

I London klamrar sig en misskrediterad och försvagad premiärminister Theresa May fast vid makten trots att hon misslyckats med att vinna den massiva parlamentariska majoritet hon förväntade sig för att hjälpa henne att skapa en hård Brexit.

Och i Frankrike fortsätter den "revolution" som utlöstes av Emmanuel Macron när den franske presidentens parti La République En Marche ser ut att dominera nationalförsamlingen.

Dessa och andra förändringar i tre viktiga västerländska demokratier har uppenbara och viktiga återverkningar för deras egna medborgare – men de påverkar också starkt Europa och världen.

Annons

"Den västerländska politikens stökiga värld ger ett ännu mer intressant spektakel"

Här är några snabba och enkla lektioner att tänka på när vi navigerar i nya och ibland hackiga vatten.

För det första, efter nästan ett år av att prata ner Europa är det dags att vara optimistisk inför framtiden. Den energi som genererades av de franska valen bör snabbt kanaliseras till seriösa diskussioner om att ge form åt den europeiska återhämtningen genom förändring och reform.

För det andra, även när vi sörjer Amerika och Storbritanniens långsamma glidning till irrelevans, låt oss ta tillfället i akt för att få Europa att betyda ännu mer på den globala scenen i nyckelfrågor som globalt styre, säkerhet och klimatförändringar. I en snabbrörlig värld stannar ingen för Amerika. Och eftersom Global Britain beter sig mer som "lilla England", inger det lite respekt.

För det tredje, låt oss fira makten och politiska nous hos unga européer och "världsmedborgare", inklusive etniska minoriteter, som i stort antal visade sig rösta i det brittiska valet, vilket gav blodnäsa till det regerande konservativa partiet i processen. Macrons framgång är också ett bevis på att att bygga ett nytt och mer levande Europa handlar om att nå ut till alla medborgare, oavsett ålder, färg eller tro.

För det fjärde är det möjligt att besegra populister och populism – men bara om politikerna som tar sig an dem är autentiska, passionerade, sociala medier-kunniga och starka nog att bekämpa eld med eld. Europa behöver en ny berättelse baserad på öppenhet, inkludering och medkänsla. Både Frankrike och Storbritannien har visat att det finns en begränsad aptit bland väljarna på rasister och hatmakare. Låt oss ha det i åtanke, särskilt inför valet till Europaparlamentet 2019.

För det femte, EU:s politiska muskeluppbyggnad parallellt med betydande förändringar i Storbritannien. Det finns en obestridlig förändring i den brittiska regeringens inställning till Brexit, med dess tidigare inställning till en "hård Brexit" som kommer att mildras avsevärt. Resultatet av valet är att underhuset är tillbaka i kontrollen.

"De politiker som tar emot populisterna måste vara autentiska, passionerade, kunniga på sociala medier och starka nog att bekämpa eld med eld"

Berövad på majoritet kommer tories hårda Brexiteer-ministrar att behöva överlämna all nödvändig möjliggörande lagstiftning till parlamentarisk granskning och godkännande. Någonstans mellan två tredjedelar och tre fjärdedelar av parlamentsledamöterna anses vara anti-Brexit, men blev tysta av folkomröstningsresultatet.

För det sjätte kommer parlamentsledamöterna från Tory och Labour utan tvekan att vinna i förtroende och självsäkerhet när brexitförhandlingarna kommer igång nästa vecka. Mays stridsrop om "ingen affär är bättre än en dålig affär" har redan övergivits, och den växande sannolikheten är att David Davis, Storbritanniens chefsförhandlare för brexit, kommer att tvingas av omständigheterna att erkänna att Storbritannien bör stanna på den inre marknaden. .

Det skulle innebära att man accepterar EU:s fyra rörelsefriheter – för kapital, varor, tjänster och avgörande arbetskraft – och lämnar väljarna i en eventuell andra folkomröstning att fundera över frågan om vad Brexit egentligen handlar om.

Även om det förmodligen är en sträcka att tillskriva de brittiska väljarnas negativa dom över Mays vädjan om ett starkare Brexit-mandat till förändringar på andra håll i Europa, har franska väljares massiva avvisande av populism genom att välja Macron till presidentposten och ge honom en jordskreds parlamentarisk majoritet verkligen ekat. i Storbritannien.

Om populism bäst kan beskrivas som triumfen för farligt förenklade och kortsiktiga lösningar på komplexa långsiktiga problem, då leds populisterna på båda sidor om Engelska kanalen.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend