Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

Kommissionen genomför oanmälda inspektioner inom djurhälsoområdet i Belgien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen genomför oanmälda inspektioner i lokalerna hos ett läkemedelsföretag verksamt inom djurhälsa i Belgien.

Kommissionen hyser oro för att det inspekterade företaget kan ha brutit mot EU:s antitrustregler som förbjuder missbruk av en dominerande ställning. Kommissionens tjänstemän åtföljdes av sina motsvarigheter från den belgiska konkurrensmyndigheten.

Oanmälda inspektioner är en preliminär undersökning av misstänkt konkurrensbegränsande praxis. Det faktum att kommissionen genomför sådana inspektioner betyder inte att företagen befinns skyldiga till konkurrensbegränsande beteende och det föregriper inte heller resultatet av själva undersökningen.

Kommissionen respekterar fullt ut rätten till försvar i sina kartellförfaranden, särskilt företagens rätt att bli hörda.

Annons

Inspektionerna genomförs i enlighet med alla hälso- och säkerhetsprotokoll för coronaviruset för att säkerställa säkerheten för de inblandade.

Det finns ingen juridisk tidsfrist för att slutföra undersökningar av konkurrensbegränsande beteende. Deras varaktighet beror på ett antal faktorer, inklusive komplexiteten i varje ärende, i vilken utsträckning de berörda företagen samarbetar med kommissionen och utövandet av försvarsrätten.

Annons

Dela den här artikeln:

Djurskydd

"Hur kan det finnas judar i Europa om ni fortsätter att införa lagar mot oss?", frågar judisk ledare efter att Grekland reglerat förbjuda slakt utan att bedöva

publicerade

on

Judisk religionsfrihet är under direkt attack över hela Europa från just de institutioner som har lovat att skydda våra samhällen, sade European Jewish Associations ordförande Rabbi Menachem Margolin efter Greklands högsta domstols beslut att rituell slakt utan bedövning bryter mot EU-lagstiftningen, skriver yossi Lempkowicz.

Domen är en omedelbar följd av ett beslut från EU-domstolen i Luxemburg i december förra året om att medlemsländerna får förbjuda rituell slakt för att främja djurens välbefinnande, utan att inkräkta på religiösa gruppers rättigheter.

Domen i december sa att EU:s djurslaktförordning "inte hindrar medlemsländerna från att införa en skyldighet att bedöva djur före avlivning vilket även gäller vid slakt som föreskrivs av religiösa riter", men uppmanade medlemsländerna att hitta en balans.

"Det är nu uppenbart att ett antal medlemsländer nitiskt tillämpar det förra samtidigt som de ignorerar det senare", sa rabbin Margolin i en reaktion på det grekiska beslutet.

Annons

Den Brysselbaserade European Jewish Association representerar hundratals samhällen över hela kontinenten.

”Vi varnade i december för de nedströmskonsekvenser som EG-domstolens dom förde med sig, och nu ser vi resultatet. Judisk religionsfrihet är under direkt attack. Det började i Belgien, flyttade till Polen och Cypern och nu är det Greklands tur.

"Dessa direkta attacker kommer från många av samma regeringar och institutioner som har svurit att skydda sina judiska samhällen. Det vi bevittnar är hyckleri, säger EJA-ledaren.

Annons

Han tillade: "När det kommer till antisemitism, står regeringar och institutioner med rätta bakom oss. Men när vår tro och praxis angrips vänster och höger av lagar, finns de ingenstans att se, ingenstans att hitta."

"Vad tjänar det till att skydda judar samtidigt som vi lagstiftar om grundläggande pelare i vår religion ur existens?", frågade han.

Han sa att hans grupp "brådskande kommer att göra framställningar till de högsta nivåerna av den grekiska regeringen för att få direkta svar på denna enkla men grundläggande fråga: Hur kan det finnas judar i Europa om ni fortsätter att införa lagar mot oss?"

Enligt religionsfriheten, som skyddas av Europeiska unionen som en mänsklig rättighet, tillåter EU-lagstiftningen undantag på religiösa grunder för icke bedövad slakt förutsatt att de äger rum i auktoriserade slakterier. Judisk kosherreligiös utövning kräver att boskapen är vid medvetande när deras halsar skärs av.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Djurskydd

Judiska grupper utmanar EU -domstolens dom om religiös slakt

publicerade

on

Europeiska judiska föreningens ordförande Rabbi Menachem Margolin

Den belgiska konstitutionella domstolen bekräftade en dom från EU-domstolen om att medlemsländer i Europeiska unionen kan förbjuda religiös slakt utan att förbluffa. Förbudet som röstats av de flamländska och vallonska regionerna har ifrågasatts av judiska grupper som hävdar att enligt religionsfrihet, som skyddas av Europeiska unionen som en mänsklig rättighet, tillåter EU-lagstiftningen undantag av religiösa skäl för icke bedövad slakt förutsatt att de sker på auktoriserade slakterier, skriver Yossi Lempkowicz.

"Den belgiska konstitutionella domstolen har skamligt godkänt ett beslut som öppet är fientligt mot en grundläggande pelare i judisk praxis", säger rabbin Menachem Margolin, ordförande för European Jewish Association, i en reaktion på beslutet från Belgiens konstitutionella domstol på torsdagen att fastställa ett beslut från EU-domstolen som förbjuder religiös slakt utan att bedöma förföljande, och därmed också ett liknande beslut från de belgiska vallonska och flamländska regionerna. Han beklagade domstolsbeslutet men sade att detta gav en möjlighet för europeiska länder att visa sitt stöd till judiska samfund och skydda denna centrala trosuppfattning och praktik. ”Det som kommer mest till de judiska gemenskaperna är vissa länders inställning till judiska gemenskaper. Å ena sidan stöder de starkt när det gäller kampen mot antisemitism, å andra sidan har de inga svårigheter att effektivt lagstifta judisk tro och praktik från existens. ”Rabbi Margolin fortsatte,” Ännu värre är dessa länder lyckligt okunniga om denna massiva motsägelse och dess katastrofala effekter på judar i hela Europa. Detta beslut, om det replikeras, är ett verkligt hot mot judiskt liv i hela Europa. Lika hotfullt som stigande antisemitism, och på sätt och vis ännu värre, eftersom det direkt riktar sig mot själva trosuppfattningarna. Nu är det dags för europeiska länder att stå bakom sina judiska samfund och lämna Belgien isolerat och en överträdare av hur man inte ska behandla judar ”. European Jewish Association är en Brysselbaserad förespråkargrupp som representerar judiska samfund i hela Europa.

Annons

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Djurförsök

Europaparlamentet röstar om djurfri forskning, testning och utbildning

publicerade

on

Alla som är bekanta med Ralph, en testkaninmaskot som utsätts för Draize -ögonirritationstest i kosmetikalaboratorier och som lider av blindhet, kommer att undra hur sådan grymhet fortfarande är acceptabel i en tid av avancerad vetenskap och teknik. De Spara Ralph video gick viralt över hela världen och blev troligen anledningen till att Mexiko nyligen gick med i stater, som förbjöd djurförsök för kosmetika. Så gjorde EU redan 2013. EU planerar att gå ännu längre genom att anta en resolution om ”en samordnad åtgärd på unionsnivå för att underlätta övergången till innovation utan användning av djur inom forskning, testning och utbildning” den här veckan ( 15 september), Skriver Eli Hadzhieva.

Även om EU uppmuntrar till användning av icke-animaliska metoder, såsom den nya organ-on-chip-tekniken, datasimuleringar och 3D-kulturer av mänskliga celler, visar forskning att föråldrade metoder, till exempel "50 procent dödlig dos" dödar hälften av miljontals testdjur, används fortfarande i stor utsträckning. Dessutom visar bevis i ökande grad att vissa djur, som kaniner och gnagare, är helt andra arter än människor för att ses som tillförlitliga ombud för att skydda människors hälsa mot kemiska risker. Till exempel visade sig läkemedel, såsom talidomid, TGN1412 eller fialuridin, som syftar till att behandla morgonsjuka, leukemi respektive hepatit B, vara helt säkra för djur men kunde inte tolereras av människor.

Enligt Europeiska kommissionen ökade den europeiska kemikaliestrategin för hållbarhet stödet för användning av icke-animaliska metoder (NAM) vid riskbedömning av kemikalier, särskilt med flera Horizon 2020-projekt (ASPIS Cluster omfattande RISK-JÄTT3R, ONTOX- och PrecisionTOX -projekt), de kommande revideringarna av REACH och kosmetikförordningen, det nya projektet för det europeiska partnerskapet för alternativa metoder för användning av NAM i riskbedömning, PARC med målet att övergå till nästa generations riskbedömning och en strategisk forsknings- och innovationsagenda . Den globala acceptansen av icke-animaliska och innovativa metoder för kemikaliesäkerhet är också högt på OECD: s agenda.

Ett webbinarium som anordnades den 9 september av EU-ToxRisk och PATROLS, två projekt med flera intressenter som finansieras av EU: s H2020-program, illustrerade begränsningarna för befintliga in vitro (provrörsexperiment) och i silico (datasimulerade experiment) farodetektering system samtidigt som man visar upp en ny verktygslåda för att göra djurfria bedömningar av kemikalier och nanomaterial. EU-ToxRisk-projektkoordinator Bob van der Water från Leiden University framhöll sin vision "att driva ett paradigmskifte inom toxikologi mot en djurfri, mekanismbaserad integrerad strategi för kemikaliesäkerhetsbedömning" genom en etablerad NAM-verktygslåda baserad in vitro och in silico -verktyg och nya nästa generations NAM -verktygslådkomponenter. Han betonade avancerade nya testsystem, såsom CRISPR-baserade fluorescerande reportrar i stamceller, stamcellsmodell med flera leverceller, sjuka levermikrovävnader och fyra-organ-chip samtidigt som han betonade att NAM snabbt bör integreras i regler testramar.

Annons

Shareen Doak, koordinator för PATROLS från Swansea University framhöll kunskapsluckorna när det gäller långsiktiga effekter av realistiskt konstruerade nanomaterial (ENM) exponeringar för människors och hälsos miljö samtidigt som de demonstrerade innovativa metoder, såsom yttre ENM -egenskaper, avancerade ekotoxicitetstester, heterotypa in vitro -modeller "Dessa metoder är skräddarsydda för att bättre förstå människors och miljöfaror och bör implementeras som en del av EU: s strategi för säker och hållbar design för att minimera behovet av djurförsök", sa hon.

”Den största utmaningen är acceptansen och implementeringen av NAM. Standardkrav för validering är för långa och tillämplighetsdomänen för NAM måste fastställas med tanke på ny framväxande teknik ”, tillade hon.

I ett tidigare uttalande uttryckte ASPIS-klustret stöd för Europaparlamentets resolutionsförslag som beskriver det som "i tid att påskynda en djurfri övergång och uppfylla EU: s ambition att leda nästa generation för riskbedömning i Europa och världen över" alla genom att välkomna EU: s ansträngningar "som kommer att leda till reglerade och industriella metoder som bättre skyddar människors hälsa och ekosystemen, genom att göra det möjligt för oss att identifiera, klassificera och slutligen ta bort farliga ämnen från miljön".

Annons

Moderator för webbinariet MEP Tilly Metz (Gröna, Luxemburg), som också skuggar Europaparlamentets resolution, sa att hon hoppas att den slutliga resolutionen kommer att innehålla följande moment: ”Konkreta steg för att fasa ut djurförsök, exakta färdplaner och studier, en samordnat tillvägagångssätt från EU -byråer, till exempel Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten och Europeiska kemikaliemyndigheten och snabbt implementering av nya avancerade metoder ”.

Detta ger mycket tankeväckande för beslutsfattare i en make-or-break-stund för Ralph och hans djur- och mänskliga vänner. Det är dags att ord översätts till handling och regleringsmiljön utvecklas i linje med nya verkligheter på fältet samtidigt som de ger ett andrum för dessa lovande och säkra djurfria teknologier genom att anta ett dynamiskt tillvägagångssätt för att acceptera och använda dem. Detta kommer inte bara att tillåta oss att leva upp till nollföroreningsambitionen i Green Deal utan kommer också att leverera ”en giftfri miljö” både för djur och människor.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend