Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Fem sätt som Europaparlamentet vill skydda onlinespelare 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europaparlamentet vill ha bättre konsumentskydd för onlinevideospel samtidigt som det ökar sektorns potential.

Den europeiska videospelssektorn växer snabbt – industrisiffror uppskattade sin marknadsstorlek 2021 till 23.3 miljarder euro.

Den 17 januari debatterar parlamentsledamöterna ett betänkande som kräver harmoniserade EU-regler så att onlinespelare skyddas bättre. Texten, som parlamentsledamöterna kommer att rösta om den 18 januari, erkänner också sektorns viktiga potential för innovation, tillväxt och skapande av arbetstillfällen och föreslår stödåtgärder.

Läs mer om vikten och fördelarna med den digitala transformationen.

Säkra en säkrare miljö för spelarna

Ta itu med problematiska köpmetoder

Datorspel kan få spelare att köpa "loot boxes", som är buntar med slumpmässiga virtuella föremål som hjälper spelare att gå vidare i spelet. Eftersom människor spenderar riktiga pengar kan det få negativa psykologiska och ekonomiska konsekvenser genom oönskade eller okontrollerade köp.

Annons

Parlamentet uppmanar Europeiska kommissionen att analysera det sätt på vilket loot boxes säljs samt att vidta nödvändiga åtgärder för att få till stånd en gemensam europeisk strategi för att säkerställa konsumentskyddet.

Ledamöterna varnar också för bruket av "gold farming", där användare skaffar valuta i spelet och senare säljer den för pengar i verkligheten. Likaså kan föremål som erhållits i spel såväl som hela användarkonton bytas ut, säljas eller satsas på med verkliga valutor, som strider mot de villkor som tillämpas av videospelsutgivare.

Dessa metoder kan kopplas till penningtvätt, tvångsarbete och exploatering av barn i utvecklingsländer, varför parlamentet uppmanar nationella myndigheter att sätta stopp för dem.

Gör avbokning enklare

Ledamöterna betonar att det måste vara lika enkelt att avbryta prenumerationer på videospel online som att prenumerera på dem och sa att automatiska förnyelser kan vara problematiska om de fortsätter på obestämd tid mot konsumentens avsikter.

Retur- och återbetalningspolicyn måste följa EU:s konsumentlagstiftning, eftersom konsumenter måste ha samma rätt att returnera och begära återbetalning för onlineköp som de har för personliga köp.

Att skydda barn bättre

Parlamentet vill se till att barn är bättre skyddade mot de eventuella skadorna av onlinevideospel och riktad reklam.

Det kräver bättre verktyg för föräldrakontroll i linje med Pan European Game Information (PEGI) system som skulle göra det möjligt för föräldrar att utöva mer kontroll över sina barns spelvanor och att bättre övervaka tid och pengar som deras barn spenderar på videospel.

Med tanke på de potentiella negativa effekterna av videospel på mental hälsa vill ledamöterna att speldesigners undviker manipulativ speldesign som kan leda till spelberoende, isolering och cybertrakasserier.

Att skydda utsatta grupper

För att säkerställa bättre skydd för utsatta grupper bör konsumenterna ha all nödvändig information om spelet lätt tillgänglig. Detta skulle hjälpa dem att fatta ett välgrundat beslut om eventuella köp.

Parlamentet kräver också att producenter av onlinevideospel måste sträva efter att skapa spel som är mer inkluderande och tillgängliga.

Bättre efterlevnad av dataskyddsregler

Online videospel bör skydda ännu bättre användares data i linje med kraven i Allmän uppgiftsskyddsförordning, insisterar parlamentsledamöterna i sitt betänkande.

Stödja onlinespelsektorn

Online-videospelssektorn blomstrar och bidrar till den digitala omvandlingen av EU. Många människor använder online-videospel inte bara som en fritidsaktivitet, utan också som mentala övningar. Spel är också ett användbart verktyg i utbildningen.

Kommissionen uppmanas att lägga fram en europeisk videospelsstrategi för att stödja mer än 90,000 XNUMX direkta jobb i Europa. Eftersom sektorn expanderar snabbt måste den ekonomiska, sociala, utbildningsmässiga, kulturella och innovativa aspekten av online-videospel beaktas.

För att fira framgångar inom sektorn vill parlamentet inrätta ett årligt EU-pris för onlinevideospel.

Ledamöterna välkomnar forskningsprojektet EU Kids Online som syftar till att samla in data från hela Europa om barns erfarenheter av videospel online. Ledamöterna efterlyser EU-finansiering för detta och andra liknande projekt.

Ta reda på mer om EU:s planer för den digitala världen

Rapport 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend