Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Daphne Caruana Galizia-priset för journalistik - Uppmaning för inlämning av bidrag 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 3 maj, världspressfrihetsdagen, lanserade Europaparlamentet officiellt uppmaningen att lämna bidrag till Daphne Caruana Galizia-priset för journalistik.

Priset belönar på årsbasis enastående journalistik som främjar eller försvarar Europeiska unionens kärnprinciper och värderingar såsom mänsklig värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter.

Europaparlamentets ordförande Roberta Metsola sa: "Verkligheten är att journalister som undersöker obekväma sanningar blir måltavla för att göra sitt jobb. Även om allt gjordes för att tysta Daphne, kommer hon aldrig att glömmas. Varje år hedrar priset som bär Daphnes namn hennes minne. Det är en kraftfull påminnelse om Europaparlamentets åtagande att värna pressfriheten och journalisternas säkerhet”.

Priset är öppet för professionella journalister och team av professionella journalister av vilken nationalitet som helst att skicka in djupgående artiklar som har publicerats eller sänts av media baserade i ett av EU:s 27 medlemsländer. Syftet är att stödja och lyfta fram den professionella journalistikens betydelse för att värna om frihet och jämlikhet.

En oberoende jury bestående av representanter för pressen och det civila samhället från de 27 europeiska medlemsländerna och representanter för de viktigaste europeiska journalistförbunden kommer att utse det vinnande bidraget. Prisutdelningen kommer att äga rum varje år runt den 16 oktober, det datum då Daphne Caruana Galizia mördades.

Priset och prispengarna på 20 000 euro visar Europaparlamentets starka stöd för undersökande journalistik och vikten av fri press. Under de senaste åren har parlamentet varnat för försök både inom och utanför EU att undergräva mediepluralism.

Ledamöterna har fördömt attackerna mot journalister, särskilt från politiker, och uppmanade kommissionen att lägga fram lagstiftning mot missbruksprocesser. Förra året lades ett förslag fram för att ta itu med illvilliga rättstvister mot journalister och aktivister och detta behandlas för närvarande av medlagstiftarna.

Annons

Journalister kan skicka in sina artiklar nätet här senast den 31 juli 2023, kl. 12 (CET).

Vem var Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia var en maltesisk journalist, bloggare och anti-korruptionsaktivist som rapporterade omfattande om korruption, penningtvätt, organiserad brottslighet, försäljning av medborgarskap och den maltesiska regeringens kopplingar till Panama Papers. Efter trakasserier och hot mördades hon i en bilbombexplosion den 16 oktober 2017. Rama över myndigheternas hantering av hennes mordutredning ledde till sist till att premiärminister Joseph Muscat avgick. Kritiskt för misslyckanden i utredningen, i december 2019, uppmanade parlamentsledamöterna Europeiska kommissionen att vidta åtgärder.

I oktober 2022, fem år efter hennes mord, Parlamentet erkände framstegen i det rättsliga förfarandet och de reformer som antagits på Malta. Ledamöterna beklagade dock att utredningarna endast har lett till tre fällande domar och insisterade på att alla inblandade, på alla nivåer, måste ställas inför rätta.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend