Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Kommissionen godkänner 1.7 miljarder euro italienskt statligt stödprogram under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten för att stödja agrovoltaiska installationer

DELA MED SIG:

publicerade

on

The European Commission has approved, under EU state aid rules, a €1.7 billion Italian scheme made available in part through the Recovery and Resilience Facility (‘RRF’) to support agrivoltaic installations. The measure is part of Italy’s strategy to reduce greenhouse gas emissions and to increase its share of renewable energies, in line with the EU:s strategiska mål relaterade till EU:s gröna avtal.

Systemet stöder konstruktion och drift i Italien av nya agrovoltaiska anläggningar med en total kapacitet på 1.04 GW och en elproduktion på minst 1300 GWh/år. Jordvoltaiska system möjliggör samtidig användning av mark både för att producera solcellsenergi genom installation av solpaneler och för att utföra jordbruksaktiviteter. Enligt ordningen kommer stödet att beviljas jordbruksproducenter, kumulativt, i form av: i) investeringsbidrag, med en total budget på 1.1 miljarder euro, som täcker upp till 40 % av de stödberättigande investeringskostnaderna. och (ii) incitamentstariffer, med en beräknad budget på 560 miljoner euro, som ska betalas under projektens driftsfas, för en 20-årsperiod.

Kommissionen bedömde ordningen i synnerhet enligt EU:s regler om statligt stöd Artikel 107 c EUF-fördraget, som gör det möjligt för medlemsstaterna att stödja utvecklingen av viss ekonomisk verksamhet på vissa villkor, och 2022 Riktlinjer för statligt stöd till klimat, miljöskydd och energi (‘CEEAG’). On this basis, the Commission approved the Italian scheme under EU State aid rules.

kommissionär Didier Reynders (avbildad) som ansvarar för konkurrenspolitiken, sade: "Detta 1.7 miljarder euros system, delvis finansierat av faciliteten för återhämtning och motståndskraft, gör det möjligt för Italien att stödja en mer effektiv användning av mark genom att kombinera jordbruk med förnybar energiproduktion. Det kommer att bidra till att göra jordbrukssektorn grönare och till övergången till klimatneutralitet, i linje med målen för EU:s gröna avtal.”

Ett pressmeddelande finns nätet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend