Anslut dig till vårt nätverk!

Stöd

Betydande nya EU-stöd till Latinamerika tillkännagav

DELA MED SIG:

publicerade

on

cfda07afa91cc1be08dd41c18fc5a9a5Utveckling kommissionär Andris Piebalgs kommer idag (24 mars) tillkännager ett nytt EU-stöd för 2.5 miljarder € för Latinamerika för åren 2014 till 2020 (inklusive finansiering av regionala program, och för de bilaterala kuvert till de stödberättigade länderna).

Den nya finansieringspaket, som är en del av utvecklingssamarbete Instrument, som nu publiceras, kommer att diskuteras i dag på Eurosocial konferens i Bryssel, där beslutsfattare och företrädare på hög nivå från EU och Latinamerika kommer att samlas för att diskutera framtida samarbete mellan de två regionerna.

Ahead of the event, Commissioner Piebalgs said: “This aid package marks a new step in the way we work with Latin America, and sends a very strong signal of our commitment to continuing to support the region’s development efforts. We are not turning our back on this continent; we are looking forward with it, together.

"Jag har besökt Latinamerika flera gånger nyligen och har varit mycket stolta över att se EU: s bidrag till den imponerande framsteg kontinenten har gjort under det senaste decenniet. Jag är övertygad om att detta nya kapitel i vårt förhållande kommer att se vårt partnerskap blomstrande. "

Den nya regionala finansieringen kommer att inriktas på de områden där den kan göra störst skillnad; som har identifierats i samråd med de latinamerikanska partnerländerna:

• Säkerhet;

• god samhällsstyrning, ansvarstagande och social rättvisa;

Annons

• hållbar ekonomisk tillväxt;

• miljömässig hållbarhet, motståndskraft och klimatförändringar;

• utbildningsprogram för unga folk under Erasmus +, och;

A sub-regional programme for Central America is also included in today’s package.

I linje med agendan för förändring - kommissionens politik plan att fokusera stödet på de länder som behöver det mest och sektorer där det kan göra den största skillnaden - EU har förändrat det sätt som det fungerar i Latinamerika. Detta innebär ett mer strategiskt partnerskap mellan de två framöver, där de två regionerna söka lösningar på gemensamma utmaningar (t.ex. klimatförändringar) via det regionala samarbetet.

Today’s funding comes from the Development Co-operation Instrument (DCI), which is part of the overall EU budget.

18 länder (Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Costa Rica, Kuba, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela) omfattas av DCI och berättigar till dessa regionala fonder.

Samtidigt kommer det bilaterala samarbetet med länder som står inför de största utmaningarna i Latinamerika (Bolivia, El Salvador, Guatemala, Honduras, Paraguay och Nicaragua) förblir betydande. Dessutom kommer Colombia, Ecuador och Peru dra nytta av bilateral finansiering, som kommer att möjliggöra en mycket gradvis utfasning.

Eurosocial: Ett flaggskepp program för social sammanhållning i Latinamerika

Despite significant recent growth, inequality remains one of Latin America’s most important challenges.

EUROsociAL has become the European Union’s flagship programme in Latin America for social cohesion. Under the motto ‘Supporting policies, connecting institutions’ it brings together political decision-makers and high-level public servants from European and Latin American public administrations to develop and implement policies to reduce social inequalities.

Eurosocial tar en innovativ strategi som ger mätbara resultat trots en relativt liten budget, fördelat 18 partnerländer i 10 tematiska områden. EU: s totala bidrag uppgår till € 70 miljoner (€ 30m under den första fasen, från 2004-2009 och € 40m under den andra, från 2011-2014).

Det främjar aktivt "syd-syd" samarbete i Latinamerika (dvs när kunskap baserad på tidigare samarbete och anpassas till de särskilda villkoren i ett grannland har överförts från ett latinamerikanskt land till ett annat) - utgifter som förväntas toppen € 10 miljoner under programmets andra fas.

Det är också resultatbaserad, stöder endast åtgärder som har tydligt formulerade mål och är en del av en bredare offentlig politik. Till exempel, vissa konkreta resultat inkluderar stöd för reform av informationsarbetssystemet i Colombia för att bättre matcha efterfrågan på arbetsmarknaden och efterfrågan, vilket bidrar till införandet av en ny lag för handikappade i Honduras och bidra till att genomföra en ny politik för skatte utbildning i Brasilien. Det har också främjat många regionala initiativ i Latinamerika, i så skilda områden som skatteförvaltningen, regional utveckling, rättvisa och social och ekonomisk dialog.

Regionalt samarbete med Latinamerika

Ett antal strategiska prioriterade områden för EU: s regionala samarbetet med Latinamerika har identifierats i samråd med de latinamerikanska länderna. De inkluderar:

– Inclusive and sustainable economic growth, addressing structural weaknesses, acute economic inequality and over-reliance on extraction of natural resources;

– reconciling environmental sustainability with continued development in a region that is highly vulnerable to climate change and natural disasters;

– capacity-building (eg providing training and sharing expertise) of state institutions responsible for security and rule of law, so as to enhance human rights and gender equality, build public trust and strengthen the social contract needed for development to succeed, and;

– improvements in governance, accountability and tax collection and spending, so as to tackle inequality, increase social cohesion and respond to the growing social demand for quality public services.

Mer information

EU: s samarbete med Latinamerika: MEMO / 14 / 213
Kommissionär Piebalgs webbplats
Eurosocial webbplats

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend