Anslut dig till vårt nätverk!

Barnomsorg

Vilken roll för Europaparlamentet slutar barnäktenskap?

DELA MED SIG:

publicerade

on

3EB68DD0-E4C8-44C3-A1C5-3F9056AF33FA_mw1024_n_sBarnäktenskap är en kränkning av barns mänskliga rättigheter. Denna skadliga praxis, som främst drabbar flickor, är utbredd trots att den är förbjuden enligt internationell lag om mänskliga rättigheter. Det beräknas faktiskt att en av tre flickor i utvecklingsländerna kommer att gifta sig vid hennes åttonde födelsedag. Om ingenting görs för att stoppa de nuvarande trenderna kommer 230 miljoner extra att vara barnbrudar av 2030.

De faktorer som leder till barnäktenskap är komplexa och kan variera från sammanhang till sammanhang. Sociala normer och tradition, ibland förstärkta av diskriminerande lagstiftning, är starkt förknippade med denna praxis, eftersom de driver ojämlikhet mellan könen. Kvinnor och flickor värderas helt enkelt mycket mindre än pojkar och män.

Barnäktenskap drivs också av dåliga socioekonomiska förhållanden. Fattigdom driver både och är resultatet av barnäktenskap. Om en familj är fattig, ses ett flickabarn som en ekonomisk börda. Att gifta sig med henne innebär att det finns en mindre mun att mata, och / eller en välbehövlig inkomst i form av medgift. När flickan gifter sig är det osannolikt att hon går tillbaka till skolan och avslutar sin utbildning - och därför svårt att hon förbättrar sina livsförmågor. Detta kommer att öka utbildningsgapet mellan pojkar och flickor och sannolikheten för att flickan och hennes familj kommer att leva i fattigdom.

Som ett resultat av Plan Internationals arbete för att avsluta barnäktenskap, Plan EU-kontor uppmanades att informera utvecklingsutskottet i Europaparlamentet om denna fråga. Senior Advocacy Manager Tanya Cox gav en rad rekommendationer om hur parlamentet kan spela en större roll för att avsluta denna praxis.

Håller kommissionen redo för sina utgifter

Om en sak är klar är det viktigt att hålla flickor i skolan. Flickor blir självständiga och självhjälpande genom utbildning och empowerment är nyckeln till att avsluta barnäktenskap. Därför är det särskilt viktigt att se till att Europeiska kommissionen (EG) fortsätter att stödja utbildningsprogram och ökar sitt fokus på sekundärutbildning - det ögonblick då flickor troligtvis kommer att lämna och / eller gifta sig.

tweet1 Vilken roll för EP när det gäller att avsluta barnäktenskap?

Europaparlamentet kan hålla kommissionen för att redovisa sina utgifter och deras effekter. "Dessutom bör Europaparlamentets ledamöter uppmana EG att skapa budgetposter som är särskilt avsedda för barn och för att det ska öka sina investeringar i socialt skydd och ungdomars ekonomiska empowerment-program", säger Cox.

Annons

Att se till att handlingsplanen för mänskliga rättigheter är mer strategisk 

EU: s handlingsplan för mänskliga rättigheter inkluderar, som en av dess specifika handlingspunkter, lanseringen av en kampanj om barn, tidigt och tvångsäktenskap. Kampanjen är för närvarande försenad, så parlamentsledamöterna bör uppmana Europeiska utrikestjänsten (EEAS) att uppmana dem att starta kampanjen.

Eftersom handlingsplanen kommer att behöva uppdateras inom en snar framtid, uppmanar Plan ledamöter att uppmana EU-utrikestjänsten att ta en mer strategisk inställning till barns rättigheter än vad som för närvarande är fallet. ”Att vidta längre och mer omfattande åtgärder är mer fördelaktigt för barn än på kort sikt. EU måste erkänna kopplingen mellan barns rättigheter, ”betonade Cox.

Efterlyser ett barns rättighetsfokus under delegationsbesök

Cox uppmanade ledamöterna att sätta barns rättigheter i fokus under delegationsresor. Möte med lokala barnorganisationer för att öka medvetenheten om att värdera flickor lika till pojkar, om vikten av att hålla flickor i skolan, och - naturligtvis - att förhindra barnäktenskap, på grund av dess katastrofala effekter för flickor, kan ha en positiv inverkan.

Tweet2 Vilken roll för EP för att avsluta barnäktenskap?
”Du kan också vara till stor hjälp om du skulle samla upp med tjänstemän, med dina lokala parlamentariska motsvarigheter, det faktum att du behöver kvalitetslagstiftning för att förbjuda barnäktenskap. Du kan kräva en könsöversyn av all lagstiftning för att se till att den inte diskriminerar flickor och kvinnor, och du kan stärka meddelanden om utbildning, socialt skydd, jobbmöjligheter för kvinnor och främja födelse registrering, ”avslutade hon.

Plan International arbetar med barn, familjer och samhällen för att ändra attityder och beteenden som leder till barnäktenskap. Det samarbetar också med regeringar för att utarbeta handlingsplaner som bland annat säkerställer att nationell lagstiftning gör 18 till lägsta ålder för äktenskap, för pojkar och flickor, med eller utan förälders samtycke.

Planen är för jag är en tjejkampanj syftar till att stödja miljontals flickor för att få utbildning, färdigheter och stöd de behöver för att förändra sina liv och världen runt dem. Som en del av kampanjen arbetar vi för att minska barnäktenskap över hela världen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend