Anslut dig till vårt nätverk!

Afghanistan

Afghanistan: En bedömning och en väg framåt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Oavsett ens ideologiska inställning är talibanernas övertagande av Afghanistan en verklighet. För vissa har snabbheten i Ghani -regeringens kollaps varit fantastisk. För andra en långsam brännbar förutsägbar händelse. En militär lösning var aldrig hållbar för långsiktig säkerhet i regionen och verklig nationell utveckling i Afghanistan. Dagens verklighet är en sammanslagning av upprepade misstag från många aktörer, skriver ambassadör Farukh Amil, bilden nedan.

Interventionistiska krig som åtalas med utlösande utrikespolitik har upprepade gånger slutat med elände för alla berörda. Det finns inget lyckligt slut i de självbedragande mantraerna om 'han måste gå' eller 'det kommer att få konsekvenser'. Många gånger är dessa konsekvenser både grymma och oavsiktliga. En ärlig bedömning är nödvändig, inte bara för det otaliga antalet afghanska offer utan också för dem som skickas ut på ett uppdrag "att göra jobbet". Världen är skyldig dem så mycket. 

Krisen som nu utspelar sig i Afghanistan är den humanitära krisen med tusentals som vill lämna. Globalt har aptiten för att ta emot flyktingar minskat dramatiskt. Särskilt Europa verkar befinna sig mitt i flyktingtrötthet, särskilt efter den bittra syriska erfarenheten som bidrog till att nationalistiska och främlingsfientliga krafter ökade mot EU. Det är högst osannolikt att något västland skulle vara berett att upprepa den generositet som afghanerna visade för syrerna av förbundskansler Merkel som den moraliska ledaren för västra alliansen.  

Annons

Den totala kollapsen i Kabul måste ses på utvecklingsmässigt. Utan tvekan hade det gjorts stora framsteg inom utbildning, kvinnors egenmakt, media och stadsutveckling. En närmare titt skulle avslöja många obekväma sanningar. Orden från FN: s veteran -diplomat Lakhdar Brahimis ord stämmer än idag. Som FN: s särskilda representant i Afghanistan (2001-2004), utan tvekan den tuffaste perioden på hämndfulla dagar efter 9/11, liknade Brahimi det utländska ingreppet som ett slags rymdfarkoster som hade landat i den dammiga vildmarken. Inuti fanns alla moderna bekvämligheter: el, varm mat, duschar, toaletter. Utanför i jämförelse, vid omkretsen, tittade afghaner in från sin mörka värld. Det är uppenbart att om utvecklingen inte var inkluderande var den dömd från början.

Snabbspolning fram till en annan ledande röst i FN, den amerikanska ekonomen Jeffrey Sachs som sa att av de 2 biljoner dollar plus utmattade på Afghanistan, spenderades bara 21 miljarder dollar "i ekonomiskt stöd", och hävdade att detta var mindre än 2% av hela USA utgifter på Afghanistan. Även om ett avgörande mål var att vinna hjärtan och sinnen, kan sådana siffror inte lämna sig för någon form av optimistiskt resultat.

Alla vill ha fred och ett slut på afghanernas lidande. Mest av allt afghanerna själva. Länder som gränsar till Afghanistan vill ha regional stabilitet för ekonomiska framsteg. Det är och har aldrig varit i Pakistans intresse att driva strategier som främjar instabilitet i Afghanistan. Pakistan, som fortfarande bär den största flyktingbefolkningen under den längsta tiden sedan slutet av andra världskriget, fortsätter Pakistan att ta ansvar och det också utan att ta till främlingsfientlig inrikespolitik. Och ännu en gång med evakueringen från Kabul har Pakistan trappats upp med en hjälpande hand med hundratals flygningar som anländer till Pakistan som färdade nästan 10,000 XNUMX evakuerade hittills. 

Annons

Det finns gott om balanserade röster i väst. Dessa behöver höras och inte drunkna av arga, missilerande interventionister som vägrar att dra lärdom av historia. Mogna röster som den inflytelserika amerikanska senatorn Lindsey Graham pressar redan hem förnuftiga poäng. Även om det är begripligt och lätt att bedöma de framväxande "nya" talibanerna i Afghanistan utifrån dess tidigare handlingar, är det kanske nu dags att ge fred en chans. Denna nya dispens i Kabul måste dock bedömas efter dess handlingar. Just nu kan det bara göra löften som det internationella samfundet helst ska hjälpa dem att hålla. Det är det föredragna resultatet för Pakistan att en inkluderande regering växer fram i Kabul genom ett afghanskt samförstånd och en som respekterar mänskliga rättigheter. 

Eftersom talibanerna begär att det internationella samfundet ska öppna sina ambassader igen skulle det vara klokt att göra det när säkerhetsläget stabiliserats, för att bara dämpa alla fruktade överdrifter genom engagemang. Vad som annars är säkert är den stundande humanitära krisen. För dem som firar, av vilken anledning som helst, finns det ord av försiktighet. Man bör komma ihåg synpunkterna från FN: s tidigare SRSG för Afghanistan Kai Eide, som sa att "18 miljoner människor behöver humanitärt bistånd och du kan inte svika dem." Om det internationella samfundet vänder ryggen till Afghanistan kommer det bara att uppmuntra dem som vill skapa kaos. Ett gräsrotsutvecklingsinriktat återengagemang som är gradvis och villkorat är den enda vettiga vägen framåt vid denna tidpunkt. 

Vad är alternativet? Att överge det afghanska folket vid denna tidpunkt är onödigt grymt. Vad skulle vara målet med en sådan politik? Kollektiv bestraffning av 40 miljoner människor? Och de direkta konsekvenserna? Generationen av flyktingutflöden? Sanktioner har gång på gång visat att de härskande eliterna förblir opåverkade och att bara de fattiga lider. Och i Afghanistans fall kan det ge upphov till några hemska resultat internationellt.

Författaren är en tidigare medlem av Pakistans utrikestjänst. Han har tjänstgjort som ambassadör i Japan och permanent representant för FN i Genève.

Afghanistan

Afghanistan: Europaparlamentariker diskuterar vad de ska göra härnäst

publicerade

on

Personer som är i riskzonen efter talibanernas övertagande av Afghanistan bör få hjälp, sa ledamöter i en debatt om landets framtid, världen.

Medlemmarna betonade behovet av att EU ska hjälpa människor att lämna landet säkert efter talibanernas återkomst till makten, under debatten den 14 september. "Alla som är i fokus för talibanerna - oavsett om de är aktivister, förespråkare för kvinnors rättigheter, lärare eller tjänstemän, journalister - vi måste se till att de kan komma till oss", säger Michael Gahler (EPP, Tyskland). " Han sa också att grannländerna måste få stöd för att hjälpa de ankommande flyktingarna.

Iratxe García Pérez (S&D, Spanien) sa att det är viktigt att titta på hur man stabiliserar landet och skyddar afghanernas rättigheter. ”Vi har etablerat ett centrum i Madrid för att stödja dem som arbetade med oss ​​i Afghanistan och deras familjer och relationer och vi måste göra mycket mer av detta och inrätta en ordentlig humanitär korridor som stöds av yttre åtgärder så att tusentals människor som är fortfarande i Afghanistan kan få nödvändiga visum och lämna landet säkert. ”

Annons

Mick Wallace (vänstern/Irland) beklagade det faktum att kampen mot terrorism har lett till att oskyldiga människor dödats eller tvingats migrera. "Europa måste nu ge hållbar tillflykt till dem som har flytt från den röra vi hjälpte till att skapa."

"Det vi har sett i Afghanistan är verkligen en tragedi för det afghanska folket, ett bakslag för väst och en potentiell spelväxlare för internationella relationer", säger utrikespolitiska chefen Josep Borrell.

"För att ha någon chans att påverka händelser har vi inget annat val än att engagera oss i talibanerna", tillade han och förklarade att engagemang inte betyder erkännande.

Annons
Några av talarna under debatten om situationen i Afghanistan
Några av talarna under debatten  

Andra parlamentsledamöter sa att det inte bara handlade om att få människor ur Afghanistan, utan också om att ta hand om dem som finns kvar i landet. "Vi måste säkra livet för afghanska förändringsskapare och civila aktivister och för att rädda miljoner som står inför fattigdom och hungersnöd", säger Petras Auštrevičius (Renew, Litauen). "Afghanistan bör inte ledas av radikala mulla, utan av de utbildade, fördomsfria och (de) orienterade mot afghanernas gemensamma bästa."

Jérôme Rivière (ID, Frankrike) tittade bortom Afghanistan på effekterna på EU. ”Medlemsstaterna måste skydda sig själva och skydda sin befolkning. Europas folk ska inte utsättas för mer migration som den som följde syrisk konflikt. Precis som du är jag bekymrad över civila och kvinnors öde i Afghanistan och jag gillar inte att se islamisterna ta makten, men jag vägrar ytterligare en migrationsvåg från Afghanistan. ”

Tineke Strik (Gröna/EFA, Nederländerna) föreslog att det är dags att reflektera och lära av detta debakel för att skapa en starkare och effektiv utrikespolitik. ”Det afghanska folket står inför en enorm humanitär katastrof, brist på mat, vatten och andra grundläggande behov. Det afghanska folket räknade med oss. Så låt oss göra vad vi kan för att skydda dem mot Taliban-terrorn, säger hon och efterlyser EU-samordnade evakueringar, humanitära visum och tillgång till bistånd. "Hjälp folket och förhindra alla typer av erkännande av talibanerna så länge mänskliga rättigheter är i fara", sa hon.


Anna Fotyga (ECR, Polen) efterlyste en multilateral, internationell strategi för Afghanistan, som man gjorde för 20 år sedan: ”Jag tror att multilateralism är sättet att lösa detta problem. Nu måste vi ha så breda insatser som möjligt och en konkret strategi för Afghanistan. ”

Genomgång 

Pressmeddelanden 

Multimedia Center 

Fortsätt läsa

Afghanistan

EU säger att det inte har något annat val än att prata med talibaner

publicerade

on

By

Europeiska unionen har inget annat val än att prata med Afghanistans nya talibanhärskare och Bryssel kommer att försöka samordna med medlemsregeringar för att organisera en diplomatisk närvaro i Kabul, sade EU: s högsta diplomat på tisdagen (14 september), skriver Robin Emmott, Reuters.

"Den afghanska krisen är inte över", säger EU: s utrikespolitiska chef Josep Borrell (avbildad) berättade för Europaparlamentet i Strasbourg. "För att ha någon chans att påverka händelser har vi inget annat alternativ än att engagera oss i talibanerna."

EU: s utrikesministrar har satt villkor för att återupprätta humanitärt bistånd och diplomatiska band med talibanerna, som tog kontrollen över Afghanistan den 15 augusti, inklusive respekt för mänskliga rättigheter, särskilt kvinnors rättigheter.

Annons

"Kanske är det en ren oxymoron att prata om mänskliga rättigheter, men det här är vad vi måste fråga dem", sa han.

Borrell sa till EU: s lagstiftare att blocket bör vara berett att se afghaner försöka nå Europa om talibanerna tillåter människor att lämna, även om han sa att han inte förväntade sig att migrationsflöden skulle bli lika höga som 2015 orsakade av Syriens inbördeskrig.

EU -kommissionen planerar att säkra finansiering från EU -regeringar och den gemensamma budgeten på 300 miljoner euro (355 miljoner dollar) både i år och nästa år för att bana väg för vidarebosättning av cirka 30,000 XNUMX afghaner.

Annons

($ 1 = 0.85 €)

Fortsätt läsa

Afghanistan

Talibanerna förnekar att deras vice premiärminister, Mullah Baradar, är död

publicerade

on

By

Mullah Abdul Ghani Baradar, ledare för Taliban -delegationen, talar under samtal mellan den afghanska regeringen och talibanupprorna i Doha, Qatar 12 september 2020. REUTERS/Ibraheem al Omari

Talibanerna har förnekat att en av deras högsta ledare har dödats i en slagsmål med rivaler, efter rykten om interna splittringar i rörelsen nästan en månad efter dess blixtseger över den väststödda regeringen i Kabul, skriver James Mackenzie, Reuters.

Sulail Shaheen, talesperson för talibanerna, sade att Mullah Abdul Ghani Baradar, tidigare chef för Talibans politiska kontor som utsågs till vice premiärminister i förra veckan, utfärdade ett röstmeddelande som avvisade påståenden om att han hade dödats eller skadats i en sammandrabbning.

"Han säger att det är lögner och helt grundlöst", sa Shaheen i ett meddelande på Twitter.

Annons

Taliban publicerade också videofilmer som påstås visa Baradar vid möten i den södra staden Kandahar. Reuters kunde inte omedelbart verifiera filmen.

Förnekelserna följer dagar med rykten om att anhängare av Baradar hade krockat med dem av Sirajuddin Haqqani, chef för Haqqani -nätverket som är baserat nära gränsen till Pakistan och fick skulden för några av krigets värsta självmordsattacker.

Ryktena följer spekulationer om möjliga rivaliteter mellan militära befäl som Haqqani och ledare från det politiska kontoret i Doha som Baradar, som ledde diplomatiska ansträngningar för att nå en uppgörelse med USA.

Annons

Talibanerna har upprepade gånger förnekat spekulationerna om interna splittringar.

Baradar, en gång sett som den troliga chefen för en talibanregering, hade inte setts offentligt på ett tag och var inte en del av ministerdelegationen som träffade Qatars utrikesminister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani i Kabul på söndagen.

Rörelsens högsta ledare, Mullah Haibatullah Akhundzada, har inte heller setts offentligt sedan talibanerna grep Kabul den 15 augusti, även om han avgav ett offentligt uttalande när den nya regeringen bildades förra veckan.

Spekulationer om talibanledare har matats av omständigheterna kring rörelsens grundare, Mullah Omars död, som offentliggjordes först 2015 två år efter att det inträffade, vilket utlöste bittra anklagelser bland ledningen.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend