Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Främjar mångkultur i en orolig värld

DELA MED SIG:

publicerade

on

En "unik" ny dokumentär försöker lyfta fram Azerbajdzjans framgång när det gäller att främja mångkultur. Vid en visning i Bryssel sa regissören att budskapet den förmedlar är, med konflikter som rasar i olika delar av världen, särskilt lägligt.

Kortfilmen om kristet arv och mångkultur i den centralasiatiska staten har hyllats som en "modell" för andra att följa.

Vaqif Sadiqov, Azerbajdzjans EU-ambassadör som var bland en fullsatt publik vid visningen, sa till denna webbplats: "Det är mycket viktigt att visa framgången mitt land har haft när det gäller att främja goda relationer mellan alla, oavsett deras tro eller religion och den här filmen gör ett utmärkt bidrag till det."

Dokumentären regisserades av en välkänd azerbajdzjansk tv-journalist, Anastasia Lavrina, en etnisk ryska som växte upp i Azerbajdzjan.

Hon sa till EU Reporter att filmen "visar hur Azerbajdzjan är en modell för mångkultur och hur olika etniska grupper fredligt kan samexistera."

Filmen hade premiär i Azerbajdzjan förra året och det var första gången som filmen visades i Bryssel och i publiken fanns representanter från EU-institutionerna samt Azerbajdzjans befolkning i Belgien.

Annons

Lavrina sa att hon också ville att filmen skulle "skringa vissa stereotyper" om hennes land, inklusive vad hon kallade försök från grannlandet Armenien att misskreditera Azerbajdzjan.

"Försök gjordes, till exempel att framställa konflikten med Armenien som en konflikt mellan kristna och muslimer, men detta är helt enkelt felaktigt", sa hon.

Azerbajdzjan är ett överväldigande muslimskt land, men enligt filmen är dess kristna arv och kultur lika viktiga.

"Jag kan bara tillägga att det i dag bor 30,000 XNUMX etniska armenier i Azerbajdzjan och de lever helt fridfullt."

Lavrina har sedan 2019 varit programledare och programledare på CBC TV, den första och hittills enda internationella tv-kanalen i Azerbajdzjan. Den sänder även i Ryssland och till tittare över hela världen, inklusive i Europa.

Hon är också vice ordförande för landets ryska gemenskap, en grupp som hon sa försöker ena etniska ryssar i Azerbajdzjan.

Hon beskrev filmen som "unik", tillade hon, "Vår modell av mångkultur är också unik. Jag har levt hela mitt liv i ett mångkulturellt samhälle där alla, oavsett om de är etniska ryska, tartarer, judar, muslimer eller kristna, kan leva fredligt tillsammans. Vi är ett folk som bara vill njuta av livet."

Lavrina nämnde hälsopandemin som ett annat exempel på Azerbajdzjans ansträngningar för att främja goda multireligiösa relationer.

"I vissa länder, inklusive Europa, såg vi nationalism över vaccinet, men i Azerbajdzjan handlade det om att hjälpa varandra", sa hon.

Filmen belyser Azerbajdzjans pågående ansträngningar för att återställa religiösa helgedomar och kyrkor som, enligt dokumentären, "skadades eller förstördes" under konflikten med Armenien.

Den fokuserade på en rysk-ortodox kyrka som fortfarande var helt intakt så sent som 1992 men som sedan hade skadats svårt under konflikten med Armenien. Den håller nu, liksom andra sådana platser, långsamt på att återställas.

Efter visningen sa Sadiqov att han var "imponerad och rörd" av dokumentären, och sa att budskapet den förmedlade kunde fungera som en "modell för andra".

Ambassadören sa till denna webbplats: "Vi främjar mångkultur. Baku, vår huvudstad, är ett bra exempel på detta. Staden har ortodoxa, lutherska och katolska kyrkor, plus moskéer och alla är fullt fungerande platser för tillbedjan. Vi har ingen shia- eller sunnimoské, bara moskéer, och arabiska är inte det språk som används i moskéer utan azerbajdzjanska.

"Många människor i Europa och på andra håll är förmodligen omedvetna om detta men det är viktigt att lyfta fram det och det är en av de saker som den här utmärkta dokumentären gör.

”Mångkultur är en mycket viktig del av statspolitiken i vårt land och det är avgörande, inte minst när man ser sig om i världen och ser just nu så mycket konflikter. Jag tackar bara Gud för att vi i Azerbajdzjan har lyckats bevara denna nivå av mångkultur.”

Landet har en befolkning på drygt 10 miljoner av vilka uppskattningsvis 94 procent är muslimer, sa han och tillade, "Men alla religioner behandlas exakt likadant. När jag gick i skolan var halva klassen Azerbajdzjan och den andra hälften var andra nationaliteter och trosuppfattningar, men vi tänkte inte på det här.”

Han tillade, "Denna mångkultur är en del av mitt lands DNA och vi är mycket stolta över det."

Evenemanget arrangerades av Sustainable Value Hub, en Brysselbaserad grupp.

Dela den här artikeln:

Trend