Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

För den gröna omställningen söker Azerbajdzjan solidaritet och partnerskap med Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Som en del av EU:s gröna vecka 2023 samlade Sustainable Value Hub beslutsfattare från Azerbajdzjan, Europeiska unionen och utanför i Bryssel. De diskuterade hur ett land som har blivit en av EU:s viktigaste källor till olja och gas också leder vägen mot en grön omställning och att bli en hållbar energileverantör, skriver politisk redaktör Nick Powell.

"Vi kan mildra klimatförändringarna genom solidaritet och partnerskap", sa Azerbajdzjans EU-ambassadör, Vaqif Sadiqov, till ett EU Green Week-evenemang som fokuserade på potentialen för samarbete och tillväxt genom hållbara investeringar i hans land. Azerbajdzjan är en pålitlig leverantör av energi till Europa, som står för cirka 5 % av både EU:s olja och gas. Azerbajdzjans främsta prioriteringar inkluderar en hållbar tillväxt av en konkurrenskraftig ekonomi och ett grönt tillväxtland med en ren miljö.

Henrik Hololei, från EU-kommissionens generaldirektorat för internationella partnerskap, hävdade att omvandlingen var både önskvärd och oundviklig. Azerbajdzjan skulle kunna lägga till hållbarhet, som blir allt viktigare för investerare, till den stabilitet och rättsstatsprincipen som de också vill ha. Han upprepade ambassadörens ord och sa att EU, genom sitt Global Gateway-projekt, ville utveckla transport, energi och förbindelser med Azerbajdzjan "i en anda av partnerskap".

Förutom de enorma möjligheterna för sol- och vindkraft såg Hololei en stor potential i Azerbajdzjan för produktion av grönt väte, vilket krävs för att minska koldioxidutsläppen från tung industri. EU planerar att importera så mycket grönt väte som man förväntar sig att producera i medlemsländerna; energirådgivaren vid Azerbajdzjans ambassad, Elshan Abdulazimov, sa att diskussionerna var i ett tidigt skede men pågick som en del av den gröna dialogen med Europeiska unionen.

Abdulazimov konstaterade att hållbarhet hade definierats som att möta den nuvarande generationens behov utan att kompromissa med framtida generationer. För närvarande står 20 % av världens befolkning för 80 % av resursförbrukningen. De europeiska målen var mycket viktiga för Azerbajdzjan då EU stod för hälften av landets utrikeshandel. Hans land var tvungen att reagera positivt på den nya koldioxidjusteringsmekanismen.

Pierre Tardieu, Chief Policy Officer på Wind Europe, beskrev Azerbajdzjan som ett energikraftverk med expertis att diversifiera. Han sa att landet hade en konkurrensfördel, särskilt när det kom till vindkraft och grönt väte. Statistik som tillhandahålls av Azpromo, Azerbajdzjans export- och investeringsfrämjande byrå, stärker hans poäng.

För närvarande är utländska investerare engagerade i byggandet av tre sol- och vindkraftverk med en kapacitet på 710 megawatt. För närvarande kan förnybara energiresurser, inklusive stora vattenkraftverk, producera 1,304.5 17.3 megawatt, vilket är 30 % av den totala kapaciteten. Det ambitiösa målet är att öka förnybar elproduktion till 2030 % av landets totala energibalans till XNUMX.

Annons

Potentialen för havsbaserad vindkraft i Kaspiska havet är enorm, uppskattningsvis 157 gigawatt. På land är den största potentialen för 23 gigawatt solenergi. Export av el till Europa planeras via en kabel via Georgien och Svarta havet.

Azerbajdzjan är ett avgörande transport- och logistiknav på den snabbt växande mellankorridoren mellan Asien och Europa, en väg inte bara för energi utan för livsviktiga råvaror och färdiga varor. Ambassadör Sadiqov noterade att Europeiska unionen är engagerad i en ny uppsökande verksamhet till staterna i Centralasien. Han sade att Azerbajdzjan gärna skulle delta i EU:s framsteg i den regionen och att det var viktigt att gå bortom traditionella uppdelningar i regioner som Centralasien och Sydkaukasien.

Henrk Hololei från EU-kommissionen sa att geopolitik inte bara handlar om regioner, det handlar om att koppla ihop regioner. Han observerade att världen aldrig kommer att bli densamma som den var före den 24 februari 2022, dagen då Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend