Anslut dig till vårt nätverk!

karibisk

Stöd för mikroföretag, små och medelstora företag, ryggraden i de karibiska ekonomierna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

FN firade mikro, små och medelstora företag (MSME) dagen den 27 juni. Denna dag tillägnad MSME är att erkänna deras bidrag till den globala ekonomin. Det finns verkligen en tydlig anledning till det. FN: s konferens om handel och utveckling rapporterar att MSME står för mer än 90% av alla företag och cirka 70% av jobben globalt, skriver Deodat Maharaj. 

Just här i Karibien utgör MSME ryggraden i många av våra ekonomier som skapar värdefulla jobb och möjligheter för vårt folk. Enligt Caribbean Development Bank representerar MSME mellan 70-85% av de karibiska företagen och bidrar mellan 60-70% av bruttonationalprodukten. Kritiskt sett står de för uppskattningsvis 50% av den totala sysselsättningen. Det är viktigt att 40% av de karibiska företagen ägs av kvinnor. Framgången för dessa företag speglar våra entreprenörers uppfinningsrikedom, industri och innovationsanda. Baserat på uppgifterna, för att bygga upp ett motståndskraftigt Västindien under normala omständigheter där företag måste vara en central partner, skulle vi behöva öka stödet till entreprenörerna i mikroföretag, små och medelstora företag.
 
Med tanke på det faktum att vi lever i oöverträffade tider med små och sårbara Västindiska länder som tränger igenom koronaviruspandemin, måste betoningen ligga på snabb återhämtning och byggnadsresistens. För att lyckas har den privata sektorn en viktig roll att spela. Följaktligen, med tanke på MSME: s roll när det gäller att skapa möjligheter och jobb, är det logiskt att MSME: er måste få prioriterad uppmärksamhet. Politiska åtgärder som utesluter dem eller tillhandahåller suboptimalt stöd kommer att vara kontraproduktivt och bara säkerställa en långvarig återhämtningsfas eller ännu värre, förlust av arbetstillfällen och suboptimal tillväxt. 

MSME kräver en rad stöd inklusive finansiering som jag tidigare har skrivit på. Det handlar dock inte bara om att ge ekonomiskt stöd och skapa en möjliggörande miljö för företag att blomstra. Det finns andra viktiga områden där stöd krävs för att ge våra MSME: er maximal chans att lyckas. 

Först och främst är teknikområdet. COVID-19 har tydligt visat att det är nödvändigt att anta nya sätt att arbeta och göra affärer. Stödet måste utvidgas till våra MSME för att hjälpa dem att anamma denna nya era. Vi på Caribbean Export Development Agency (Caribbean Export) har redan skalat upp vårt stöd på detta område och har sett ett stort intresse för företag i hela regionen. Till exempel, vid vårt senaste webinar om e-handel "Bygg din e-handelsbutik från Scratch" i februari 2021 hade vi över 400 deltagare från hela Karibien. Detta visar våra företags iver att utnyttja de möjligheter som teknik ger för att hjälpa till att växa sina företag.

Teknik har också en demokratiseringseffekt som hjälper företag oavsett storlek med möjlighet att växa sina affärer och nå nya kunder till låg kostnad. I denna COVID-19-era finns det många exempel. Här i Barbados har småskaliga bönder tagit sig till internet för att sälja sina produkter. I Trinidad och Tobago finns en Facebook-grupp ”Trini Farmers” med ett beräknat medlemskap på 49,500 XNUMX medlemmar som fungerar som en kollegagrupp där medlemmar stöder varandra. Det här är två bra exempel där företagare har tagit initiativet. Samtidigt måste vi aktivt stödja dem som behöver hjälp.

När det gäller att utnyttja teknik för att växa företag har regeringen en viktig roll att spela för att skapa rätt politisk miljö, ge incitament och ge konkret stöd till MSME. Samtidigt handlar det inte bara om statligt stöd, utan den större företagssektorn inklusive finansiella institutioner har en viktig roll att spela som mentorer och affärspartners för MSME. Det ligger i allas intresse att mikro, små och medelstora företag lyckas.

För det andra är energikostnaderna här i vår region bland de högsta på planeten. Detta är inte bara ett avskräckande för direkta utländska investerare utan också en begränsning för våra företag här i Karibien. Höga energikostnader höjer helt enkelt produktionskostnaderna vilket gör det svårt för oss att konkurrera med import på nationell nivå och att exportera våra produkter till regionala och internationella marknader. För att ta itu med den här frågan är det viktigt med förnybar energi både på nationell och regional nivå. Vi på Caribbean Export arbetar nära MSME i hela regionen för att hjälpa dem att förbättra energieffektiviteten och som ett resultat göra dem mer konkurrenskraftiga. Vi måste dock göra detta i en skala som kan ha en omvandlande effekt. Verkligheten är att vi inte är där än. Att tilldela de nödvändiga resurserna för att minska energikostnaderna med den dubbla fördelen att vidta klimatåtgärder måste ha hög prioritet på nationell nivå.

Slutligen måste våra MSME fokusera på nischmarknader med premiumprodukter och rimliga priser för att återspegla deras kvalitet. Vi på Caribbean Export har hjälpt regionala företag att tränga in på den europeiska marknaden och dra nytta av avtalet om ekonomiskt partnerskap med Europeiska unionen. Men vi inser också att mycket mer måste göras. Det är just därför vi har samarbetat med International Trade Center för att skapa ett nav för handel med hållbara produkter. 

Denna hubb hjälper till att stärka MSME: s konkurrenskraft genom att stödja implementeringen av gröna affärsmetoder. Det finns redan en väletablerad och växande marknad för produkter som uppfyller hållbarhetskriterier, och vi är angelägna om att hjälpa karibiska företag att dra nytta av denna möjlighet. Framöver är det viktigt att samarbeta med företagsstödorganisationer inte bara i Europa utan också på andra premiummarknader för att få våra produkter på hyllorna för att locka till sig den växande kundbasen för produkter som uppfyller kriterierna för "hållbarhet". 

Sammanfattningsvis kräver snabbspårande återhämtning och att bygga motståndskraft ett stort program för stöd och fokus på våra mikro-, små och medelstora företag. De är nyckeln till att skapa välbehövliga jobb och möjligheter för vårt folk. För att uppnå framgång krävs ett brett partnerskap inklusive de större regionala företagen. Karibiska exportbyrån för export är engagerad i denna agenda. Vi kommer att fortsätta att arbeta med alla för att ge detta välbehövliga stöd och skapa alternativ och möjligheter för vårt folk, när vi försöker bygga ett verkligt motståndskraftigt Västindien.

Deodat Maharaj är verkställande direktör för Caribbean Export Development Agency.

Om Karibien Export

Caribbean Export är det enda regionala handels- och investeringsbyrån i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS). Grundades 1996 av ett mellanstatligt avtal som den regionala byrån för handel och investeringar och tjänar de 15 staterna i Caribbean Forum (CARIFORUM), nämligen: Antigua och Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Dominica, Dominikanska republiken, Haiti , Grenada, Guyana, Jamaica, Saint Lucia, St. Kitts och Nevis, St. Vincent och Grenadinerna, Surinam och Trinidad och Tobago.

Byrån genomför många programbaserade aktiviteter som syftar till att öka konkurrenskraften hos regionala små och medelstora företag, främja handel och utveckling bland Cariforum-staterna, främja starkare handel och investeringar mellan Karibiska gemenskapen (Caricom) och Dominikanska republiken, Cariforum-staterna och Franska Karibiska yttersta randområdena (FCOR) och EU: s utomeuropeiska länder och territorier (ULT) i Karibien.

karibisk

Bygga ett handels- och investeringspartnerskap med Rising Africa

publicerade

on

Många karibiska länder markerar frigörelse i augusti månad. CARICOM -gemenskapen firar verkligen denna historiska milstolpe den 1 augusti årligen. Under denna tid reflekterar vi över slutet på slaveriet som för alltid kommer att förbli en fläck etsad på mänsklighetens kollektiva samvete. Vi använder minnet av frigörelsen för att fira de djupa och oupplösliga band vi som karibiska människor har med Afrika, skriver Deodat Maharaj.

Hittills har dessa förbindelser i stort sett förblivit på det historiska, kulturella och folkliga området. Detta måste ändras till att även omfatta översättning av våra utmärkta band till handels- och investeringsförhållanden som kommer att öka till fördel för människor här i vår region och i Afrika. För dem som följer utvecklingen i Afrika markerade maj 2019 gryningen för ett spännande kapitel i kontinentens fortsatta uppstigning. Det inledde starten på det afrikanska kontinentala frihandelsområdet med en tydlig och övertygande vision med Afrika som ett mega frihandelsområde. Bara när det gäller länder som deltar är det redan det största frihandelsområdet i världen med tanke på antalet stater som är medlemmar.

Afrikas uppgång illustreras också vältaligt av data. Medan hela världen sliter från coronaviruspandemin och de flesta länder och regioner som vår visar negativ tillväxt, noterade African African Outlook gjord av African Development Bank att den verkliga BNP förväntas växa med 3.4 procent trots COVID-19-pandemin. Länder som Moçambique har fått rekordnivåer för utländska direktinvesteringar. Även om asiatiska länder med Kina i spetsen har rusat till Afrika, har vi i stort sett halkat efter när det gäller att bedriva ett aggressivt handels- och investeringsförhållande med Afrika. Möjligheterna att samarbeta med Afrika och en marknad med uppskattningsvis 1.4 miljarder människor är enorma. När vi försöker främja en agenda för ett motståndskraftigt Västindien är det inte bara viktigt att stärka befintliga handelspartnerskap utan också att se till nya relationer på handels- och investeringsfronten.

Annons

Världen förändras och det måste vi också. När det gäller handelsdata exporterade CARIFORUM -länder (CARICOM och Dominikanska republiken), enligt International Trade Center -handelskartan, varor till ett värde av 249.2 miljoner dollar till Afrika 2018, vilket växte till 601.4 miljoner dollar 2019. Även om detta är ett steg i i rätt riktning är det fortfarande en bråkdel av vad som kan realiseras när vi gör en samlad push till Afrika. Den uppenbara frågan är då hur vi går tillväga för att öka vårt kommersiella förhållande till Afrika. För det första måste vi byta från politisk diplomati till en som innehåller ett kommersiellt fokus som ger Afrika den prioritet det förtjänar. Vissa framsteg har gjorts med upprättandet av uppdrag i flera afrikanska huvudstäder av karibiska länder.

Vi ser också resultat. Bara förra månaden deltog jag i signeringsceremonin här i Barbados där karibiska företag Global Integrated Fintech Solutions (GIFTS) och IPayAnywhere (Global) tecknade en MOU med den nigerianska jätten TelNet om tillhandahållande av en rad betaltjänster. Det som var annorlunda med detta förhållande är att det inledde ett partnerskap fokuserat på den nya ekonomin och inte det klassiska förhållandet inom handeln med varor. Barbados Högkommission i Ghana spelade en avgörande roll för att förverkliga detta, därav tyngden på stark kommersiell representation. På samma sätt måste CARICOM -ländernas gemensamma uppdrag etablerade i Nairobi, Kenya, sträva efter samma mål med fokus på östra och södra Afrika. För det andra, när vi bygger en relation med Afrika och försöker också attrahera turister från kontinenten, måste vi också fördjupa vårt förhållande inom annan tjänstesektor än turism. Vi har redan karibisk expertis som tjänar i Afrika på platser som Moçambique som stöder utvecklingen av deras energisektor.

Detta är emellertid individuellt och ad hoc. Vi måste vara mer systematiska och titta på områden som turism där vi har visat expertis och hitta sätt att marknadsföra vår kunskap inom sådana områden till länder där detta bistånd krävs. För det tredje, som den yngsta kontinenten på planeten med cirka 60 procent av befolkningen under 25 år och med en växande medelklass, finns det en enorm potential för vår kreativa sektor. Till exempel är karibisk musik fortfarande populär i Afrika, men vi måste vara mer proaktiva när det gäller att identifiera marknadsmöjligheterna och stödja våra artister att få tillgång till dem via digitala och andra plattformar som bygger på inledande insatser, till exempel det framgångsrika samarbetet mellan karibiska Soca -artister som Machel Montano från Trinidad och Tobago och Nigerias Timaya. Genom att fokusera vår kreativa sektor på Afrikas livfulla unga människor kommer vi att bygga en relation i många år framöver.

Annons

Slutligen är det viktigt att understryka att byggandet av detta förhållande till Afrika och dess privata sektor inte bara är regeringen i hela regionen. Näringslivet har en viktig roll att spela för att nå ut till Afrika, vilket har gjorts av institutioner som Republic Bank som har etablerat verksamhet i Ghana. Privata sektorsorganisationer som handelskammare och tillverkarförening måste också etablera relationer med sina motsvarigheter på kontinenten.

Vi på Caribbean Export Development Agency inser vikten av att hjälpa till att bygga denna bro. Detta är just anledningen till att identifieringen av nya handelsförbindelser är en viktig del av vår strategiska plan för perioden 2021 - 2024. Vi har redan startat inledande uppsökande till institutioner som East Africa Chamber of Commerce. Som en karibisk person som har bott, arbetat och rest över Afrika har jag på första hand sett de seismiska förändringarna som sker på kontinenten. Det är dags att vi också gör denna sväng till Afrika och investerar den tid, kraft och energi som krävs. I en snabbt föränderlig värld är det inte längre ett alternativ att stärka vårt förhållande till Afrika utan bör vara en nyckelelement i vår strategi för att bygga upp karibisk motståndskraft.

Fortsätt läsa

karibisk

Medborgarskap enligt investeringssystem - mer än vad som syns?

publicerade

on

Till Mr Gurdip (Dev) Bath

Vi upprepar vår överdådiga ursäkt till Dev Bath och vi har idag avgjort förtal mot Dev Bath och har betalat en överenskommen summa för att lösa hans anspråk och rättegångskostnader till hans nominerade välgörenhetsorganisation, St John Ambulance UK.

Vi accepterar helt och hållet att Dev Bath anklagades falskt och orättvist för att ha varit inblandad i den påstådda kidnappningen av Mehul Choksi, en flykting från indisk rättvisa, som påstod att han var ett offer för en statssponserad kidnappning från Antigua och Barbuda med båt på eller omkring 23 maj 2021 på uppdrag av den indiska regeringen och överlämnades till myndigheterna i Dominica, där han för närvarande hålls fängslad. Motivet sägs vara att kringgå pågående utlämningsförfaranden i Antigua där Indien är den begärande staten.

Annons

Vi accepterar fullständigt de dokumenterade resultaten från ett team av erfarna utredare styrda av den internationella advokaten Gary Summers of Counsel, av 9 Bedford Row International Chambers och ledd av Tarique Ghaffur CBE QPM, en före detta biträdande kommissionär för Londons Metropolitan Police Service som har intervjuat alla ämnena som anklagats för att ha varit inblandade i kidnappningen och helt frikänt Gurdip (Dev) Bath tillsammans med tre andra ämnen som falskt och orättvist anklagats: Barbara Jarabik; Herr Gurmit Singh & Gurjit Singh Bhandal.

Vi accepterar helt och hållet att herr Dev Bath alltid har varit en mycket hedervärd man med fullständig integritet som aldrig skulle förknippa sig med slees eller kriminell verksamhet av något slag.

Annons
Fortsätt läsa

karibisk

Karibien Export och Karibiska utvecklingsbanken går samman för att ge bidrag till MSME

publicerade

on

Karibien för exportutvecklingsbyrå (Caribbean Export) och Karibiska utvecklingsbanken (CDB) har i samarbete med Europeiska unionen ingått ett partnerskap för att stödja regionala MSME med ekonomiskt stöd för att hjälpa företag att omarbeta och bevara jobb. CDB kommer att finansiera en anslagsfacilitet på 600 19 US $ via ett Technical Assistance Program (TAP) för att mildra effekterna av COVID-XNUMX och tillhandahålla kontinuerlig kapacitetsuppbyggnad genom e-lärande.

“Karibisk export är hedrad över att ha anförtrotts av CDB att genomföra ett så viktigt program för våra regionala MSME: s. Fonderna är inte bara i rätt tid, men de är också nödvändiga om företag ska komma tillbaka starkare, bevara arbetstillfällen och skapa fler, säger Damie Sinanan, chef för Division Competitiveness and Export Promotion, ansvarig för TAP på Caribbean Export. CDB Projektavdelningschef Daniel Best sa att initiativet svarade på ett "akut behov av tekniskt bistånd och kapacitetsuppbyggnadsprogram för att hjälpa företag att överleva, förbli konkurrenskraftiga och återfå marknadsandelar på export- och inhemska marknader" i kölvattnet av COVID-19.

Han uppgav att den stämde överens med flera andra åtgärder, inklusive lånestöd och kapacitetsuppbyggnad, som banken hade stött det senaste året för att hjälpa näringslivet i sina låntagande medlemsländer. De två organisationerna samarbetade 2020 med en regional undersökning för att bedöma effekten av COVID-19-pandemin på MSME: s verksamhet. fastställa vilken nivå och områden av stöd som krävs för att hjälpa små och medelstora företag under krisen, och bättre positionera företag för att klara det ekonomiska nedfallet.

Annons

Undersökningen framhöll att nästan 50% av de tillfrågade tvingades stänga fysiska platser, medan cirka 45% avbröt produktionen av varor och tjänster och 80 procent inte hade någon kontinuitetsplan. Med tanke på dessa resultat presenterar TAP en möjlighet för dessa MSME att få det tekniska stöd som behövs för att utveckla sina företag för att bygga om och omarbeta på ett sätt som klarar framtida chocker. MSME kommer att kunna ansöka om bidrag på upp till 15,000 XNUMX USD för att användas på olika tekniska biståndsprojekt inklusive, men inte begränsat till resurseffektivitet och förnybar energi; Digitalisering av affärer; Marknadsföring & Kampanjer; Byggnadsresistens; Köp och uppgradering av kapitalvaror; Certifiering; Kapacitetsuppbyggnad och skydd av immateriella rättigheter.

För att skapa en helhetssyn på att stödja regionala MSME-effekter som påverkas av COVID-19, bör även en rad kapacitetsuppbyggnadsverktyg utvecklas för att komplettera det tekniska biståndet. Dessa verktyg kommer att göras tillgängliga för MSME online via en e-lärande portal som värd för Caribbean Export. E-lärande och dess inneboende fördelar med tillgänglighet är ännu viktigare under denna tid när reserestriktioner fortfarande finns.

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend