Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Att ta det Afrika-Karibiska handels- och investeringspartnerskapet framåt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det är bra att se rörelse för att fördjupa handels- och investeringspartnerskapet mellan Afrika och Karibien. Faktiskt, alldeles nyligen meddelade Africa Export Import Bank att de skulle öppna ett kontor i Barbados och har åtagit sig 1.5 miljarder USD för att hjälpa till att främja ett handelspartnerskap med Karibien. Detta följer på AfriCaribbean Trade and Investment Forum som ägde rum i september förra året i Karibien. Vi måste behålla detta momentum eftersom det är hög tid att vi bygger vidare på vår oupplösliga och djupt sammanflätade historia och band med Afrika till gagn för både Afrikas folk och Karibien, skriver Deodat Maharaj.

Men för att nå konkreta framsteg måste mycket arbete göras. Enligt International Trade Centres (ITC) handelskarta utgjorde Afrikas export till CARICOM-länder och Dominikanska republiken 2021 bara 0.001 % av Afrikas totala export. För oss i regionen går vår export som andel av den totala exporten, bara 1.4 % till Afrika, där petroleumprodukter är den huvudsakliga handeln mellan CARICOM och Västafrika, särskilt med Gabon och Ghana. I huvudsak domineras den begränsade handeln vi har med Afrika av bara ett fåtal produkter och ett litet antal länder. Frågan uppstår då, hur tar vi vår handels- och investeringsrelation med Afrika till nästa nivå genom att utnyttja våra utmärkta människor-till-människor, historiska och kulturella band med tanke på de befintliga mönstren och storleken på handeln?

Till att börja med, för att omdefiniera detta förhållande, måste Karibien ha ett rättsmedicinskt fokus. För det första måste vi inse att Afrika inte är en monolit. Det finns 54 länder på denna stora kontinent med akuta skillnader när det gäller regioner och subregioner. Bara när det gäller språk och förutom mångfalden av lokala, nationella och regionala varianter, talar stora delar av Afrika engelska, franska och portugisiska. Ta bara ett land som Tanzania där jag tjänstgjorde och bodde under min första vistelse på kontinenten, det har över 120 etniska grupper och dialekter. Nigeria, det största landet på kontinenten, är ännu mer komplext liksom Sydafrika, en av de tjugo rikaste ekonomierna på planeten. Därför, för oss i Karibien som en liten region som har att göra med en stor kontinent, är det viktigt att inse att även om vi politiskt vill ha en större relation med Afrika, måste vi på den ekonomiska fronten fokusera på färre länder i första hand.

För det andra bör vi därför börja där våra styrkor ligger, vi måste bygga vidare på den befintliga grunden vi har i Västafrika. Vissa företag som Republic Bank Ltd har en väletablerad närvaro. På liknande sätt, inom området för finansiell teknologi, bildades ett partnerskap mellan Barbados Global Integrated FinTech Solutions (GIFTS), iPay Anywhere (iPay) och TelNet, ett nigerianskt företag för digital transformation, som i slutändan kommer att ge tillgång till 200 miljoner kunder via TelNet-databasen . Å andra sidan har GIFTS samarbetat med det Ghana-baserade fintech-företaget Zeepay för att erbjuda Barbadians-Zeemoney, den mobila plånboken som ger användarna möjlighet att överföra pengar till andra användare av Zeemoney-plattformen. Detta är det perfekta exemplet på de ömsesidiga möjligheter som finns mellan de två regionerna och fördelen med ett tydligt fokus förstärkt av konkreta åtgärder. Framgång föder framgång och lägger den starkaste grunden för ett expanderande partnerskap.

För det tredje måste vi övergå från en traditionell representationsstrategi för diplomati till en som är kommersiell, som bygger på befintliga diplomatiska förbindelser och skapar nya. Ett fåtal karibiska länder har redan börjat på denna väg. Det kan dock inte vara individuellt och ad hoc, det måste vara en del av ett sammanhängande och systematiskt förhållningssätt till kommersiell diplomati. Relaterat till detta är att bygga relationer med länder i Afrika som liknar vår storlek och delar gemensamma bekymmer i frågor som klimatsårbarhet och behovet av förmånlig finansiering. Öländer och små stater på kontinenten som Seychellerna, Mauritius, Botswana, Sierra Leone och Namibia kommer att vara naturliga allierade och mästare för oss i den inre helgedomen för afrikanskt beslutsfattande vid Afrikanska unionen och på andra håll.

När vi blickar framåt har vi möjligheten att fortsätta som vanligt och fortsätta stegvis, vilket kommer att se ännu en möjlighet förlorad. Alternativt kan vi främja en transformationsagenda som kan återställa och omforma handels- och investeringsrelationen med Afrika. Efter att ha bott, tjänat och rest mycket över Afrika, har jag själv sett de enorma möjligheterna för oss i denna tid av Rising Africa. För att ta vår relation till nästa nivå behöver vi ett ihållande fokus för att bygga vidare på befintliga relationer och skapa viktiga partnerskap på kontinenten.

Deodat Maharaj är verkställande direktör för Caribbean Export Development Agency och kan nås på: [e-postskyddad]

Annons

Om Karibien Export

Caribbean Export är den regionala handels- och investeringsfrämjande byrån fokuserad på att påskynda den ekonomiska omvandlingen i Karibien. Vi arbetar nära företag för att öka exporten, attrahera investeringar och bidra till att skapa jobb för att bygga ett motståndskraftigt Karibien. Vi genomför för närvarande det regionala privata sektorsprogrammet (RPSDP) som finansieras av Europeiska unionen under den 11:e Europeiska utvecklingsfonden (EDF).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend