Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Hur ser framtiden ut för det fransk-tyska förhållandet?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Frankrikes nyvalde president Emmanuel Macron (avbildad) inte slösa bort mycket tid innan han åker till Berlin för att besöka sin tyska motsvarighet, förbundskansler Olaf Scholz. Besöket passade ihop med 77:anth årsdagen av slutet av andra världskriget i Europa, och återspeglar en lång tradition mellan tyska och franska statsöverhuvuden att besöka varandras land kort efter att de blivit valda, skriver Colin Stevens.

Även om tillfället markerar traditionens kontinuitet, kommer det i en tid av djupgående förändringar för Europa. Blocket hanterar inte bara Vladimir Putins anfallskrig i Ukraina, utan står också inför stinget av stigande inflation och utsikterna till en recession i euroområdet. Kommer den fransk-tyska axeln, som i över 60 år har varit Europas motor, att klara av dessa kriser oförändrad inför denna serie av utmaningar?

Mellan dåtid och nutid

Både Macron och Scholz tog tillfället i akt att reflektera över det förflutna såväl som den nuvarande situationen i Ukraina, där den tyska förbundskanslern betonade att "Ukraina kommer att segra. Frihet och säkerhet kommer att vinna dagen – precis som frihet och säkerhet segrade över förtryck, våld och diktatur för 77 år sedan”. Solidariteten med Ukraina var förvisso stor vid det bilaterala toppmötet som markerade Emmanuel Macrons första utlandsresan efter hans omval, men mötet berörde också flera högprioriterade ämnen för Europa, från energi, till svårigheter att genomföra Brexit-protokollet och fördragsreformer.

Men mötet erbjöd också en inblick i vad framtiden sannolikt har för det fransk-tyska förhållandet. Traditionellt har partnerskapet mellan de två länderna varit ett av jämlikar, men med Angela Merkels pensionering, maktbalansen kan skifta. Trots en blåsig valkampanj på hemmaplan verkade Macron självsäker under besöket i sin roll som den mer senior statsman, medan Scholz verkade obekväm, kanske i ljuset av obönhörlig kritik över hans återhållsamhet att skicka vapen till Ukraina och blockera energiimport från Ryssland. Dessutom verkar Macron allt mer beslutsam att plöja framåt med sin ambitiösa agenda för att reformera Europa, och skapa en viktigare soloarol för Frankrike och placeraanvändning själv som EU:s mäktigaste ledare.

En ny fas av ekonomisk konkurrens

Skälen till att tro att den fransk-tyska relationen kan vara på väg mot en ombalansering är, som alltid i det förhållandet, inte enbart knutna till politik utan också till hård ekonomi. Som stigande inflation och stagnerande tillväxt för närvarande greppar euroområdet kan båda länderna snart tävla om att undkomma de hotande utsikterna till en lågkonjunktur. Faktum är att vi redan bevittnar de första tecknen på en ny fas av ekonomisk konkurrens mellan franska och tyska företag, med företag från båda länderna som trängs efter positioner på marknader som erbjuder attraktiva tillväxtmöjligheter.

Annons

En av de viktigaste marknaderna som lovar tillväxt och solida miljömeriter är produktionen av rena bilar. Medan bilindustrin och tillverkningen historiskt sett har varit Tysklands starka sida, har Macron avslöjat planer på att utmana denna dominans genom att göra Frankrike till kontinentens topp. producent av rena bilar. För närvarande beräknas Renault – Frankrikes ledande företag inom bilindustrin – bli tvåa bara till Volkswagen i den globala produktionen av elfordon till 2025. Detta var dock inte tillräckligt för att tillfredsställa Elysées ambitioner, och Macron lovade i oktober förra året ytterligare en 4 miljarder € att pressa Renault-koncernen på första plats.

Ett annat marknadssegment som båda länderna håller ett öga på är försäkrings- och återförsäkringssektorn, som blir allt viktigare i Europas ansträngningar att mildra klimatförändringarnas förödande effekter. Medan européer är historiskt underinsured mot naturkatastrofer har den ökade frekvensen av översvämningar och skogsbränder lett till en ökad efterfrågan på försäkrings- och återförsäkringspremier och en expansion av hela branschen. Inom den särskilt snabbväxande återförsäkringssektorn har Tyskland för närvarande övertaget. Två av världens topp 3 återförsäkringsbolag är tyska, med endast ett franskt bolag bland de 10 bästa. Franska företag börjar dock utmana denna dominans, vilket framgår av det franska försäkringsbolaget Covéas nyligen genomförda köp av världens 12th största återförsäkraren – Partner Re – i en affär på 9 miljarder dollar som fick grönt ljus av Europeiska kommissionen förra månaden. Det kommer sannolikt att vara den första av många sådana smarta investeringar av franska företag på en marknad som är fylld med potential.

Skiftande allianser

Vid sidan av dessa tecken på att franska företag i allt högre grad flyttar in i lovande sektorer där tyska företag redan har ett starkt fotfäste, kommer en annan ledtråd om att relationens roll som Europas ryggrad kan komma att förändras från Macrons beslutsamhet att skapa nya partnerskap i blocket utan Berlins inblandning. Senast har den franske presidenten drivit starkare relationer med sina italienska grannar genom signering med premiärminister Mario Draghi det så kallade Quirinalfördraget i november förra året. Det ambitiösa dokumentet återspeglar 1963 Elysee Fördrag, som invigde säsongen av ekonomisk och politisk dominans som åtnjuts av den fransk-tyska alliansen i Europa. Om Quirinalfördraget visar sig till och med hälften så framgångsrikt kan det signalera en avgörande förskjutning söderut i EU:s maktaxel.

Fram till nyligen verkade EU:s huvudsakliga maktdynamik vara orubblig, med Frankrike och Tyskland i spetsen. Men visshet i Europas geopolitiska scen verkar vara ett minne blott. Ställd inför flera samtidiga kriser kan relationen mellan Paris och Berlin också vara stökig. Under sin andra mandatperiod verkar Macron vara fast besluten att markera sitt arv genom att reformera EU och letar i sin strävan att göra det efter allierade i andra europeiska huvudstäder än Berlin. Vid sidan av ekonomiska incitament för ökad konkurrens mellan tyska och franska företag verkar den politiska dynamiken antyda att denna långvariga geopolitiska relation kan vara på väg in i en ny fas.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend