Anslut dig till vårt nätverk!

Kambodja

Kränkningar av mänskliga rättigheter i Turkiet, Kambodja och Kina 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 5 maj antog Europaparlamentet tre resolutioner om respekten för mänskliga rättigheter i Turkiet, Kambodja och Kina, Plenarsammanträde KATASTROF DROI.

Fallet med Osman Kavala i Turkiet

Parlamentet fördömer, på det starkaste möjliga sätt, den nyligen gjorda domen från Istanbuls 13:e Högsta brottmålsdomstol den 25 april som ålägger Osman Kavala ett skärpt livstidsstraff, som befanns skyldig till försök att störta regeringen. Ledamöterna säger att domen kom efter att Kavala hade tillbringat mer än fyra och ett halvt år i orättvisa, olagliga och olagliga internering. Ledamöterna kritiserar också domen som utdelades mindre än tre månader efter att Europarådet inledde överträdelseförfaranden mot Turkiet för att ha vägrat att genomföra den juridiskt bindande domen från Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter att frige Kavala.

Osman Kavala, en framstående turkisk filantrop och människorättsförsvarare, arresterades och fängslades första gången den 1 november 2017 på anklagelser om protesterna i Geziparken 2013 och kuppförsöket i Turkiet 2016. Förutom att han bad om hans omedelbara och ovillkorliga frigivning. , kräver parlamentsledamöter samma sak för sina medåtalade vid den nyligen genomförda rättegången, som dömdes till 18 års fängelse på samma anklagelser. Dessa inkluderar arkitekten Mücella Yapıcı, advokaten Can Atalay, stadsplaneraren Tayfun Kahraman, chefen för Boğaziçi European School of Politics Ali Hakan Altınay, grundaren av Istanbul Bilgi University Yiğit Ali Ekmekçi, filmproducenten Çiğdem Mater Utku och dokumentärfilmaren Mine Özerden.

Resolutionen antogs genom handuppräckning. För ytterligare information finns den fullständiga versionen av rapporten tillgänglig här.

Det ständiga tillslaget mot den politiska oppositionen i Kambodja

Ledamöterna fördömer det kontinuerliga åtalet av oppositionspolitiker, fackföreningsmän, människorättsförsvarare, journalister, miljöpartister, studenter och andra i Kambodja. De lyfter fram hur detta genomgripande tillslag orkestreras av premiärminister Hun Sen och hans kambodjanska folkparti, och de uppmanar regeringen att omedelbart sätta stopp för alla former av dessa hot och trakasserier. Dessutom uppmanar de landets säkerhetsstyrkor att avstå från att använda onödigt och överdrivet våld mot människor som deltar i fredliga protester.

Annons

Resolutionen fördömer upplösningen av Kambodjas högsta domstol av landets största oppositionsparti – Cambodia National Rescue Party (CNRP) – i november 2017. Den efterfrågar också anklagelserna mot Kem Sokha, Sam Rainsy, Mu Sochua och andra framstående oppositionstjänstemän. att släppas omedelbart.

Genom att uttrycka sin djupa oro över avfallet mot mänskliga rättigheter i Kambodja inför lokalvalen i juni 2022 och nationella val 2023, vill ledamöterna att EU och det internationella samfundet ska stödja kambodjanska aktivister, människorättsförsvarare och politiska partier i deras kamp för att återkräva ett visst belopp. politiskt och medborgerligt utrymme i sitt land. De säger att EU-kommissionen bör vara beredd att använda alla tillgängliga verktyg, inklusive ett fullständigt upphävande av Kambodjas "Allt utom vapen"-status och andra sanktioner, om valobservatörer hittar bevis på orättvisa val.

Texten antogs med 526 röster för, 5 emot och 63 nedlagda röster. Den är tillgänglig i sin helhet här.

Rapporter om fortsatt organskörd i Kina

Parlamentet uttrycker allvarlig oro över rapporter om ihållande, systematisk, omänsklig och statligt sanktionerad organskörd från fångar i Kina, och mer specifikt från Falun Gong-utövare. Den påminner om att Kina har ratificerat konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, som föreskriver ett absolut och icke undantagslöst förbud mot dessa metoder.

Ledamöterna anser att bruket att skörda organ från levande dödsdömda fångar och samvetsfångar i Kina kan vara brott mot mänskligheten. De uppmanar de kinesiska myndigheterna att reagera snabbt på anklagelserna om organskörd och att tillåta oberoende övervakning av internationella människorättsmekanismer, inklusive FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Resolutionen antogs genom handuppräckning. För ytterligare information finns den fullständiga versionen tillgänglig här.

Mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend