Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Ledande experter från Kazakstan, Uzbekistan utforskar president Tokayevs senaste besök i Tasjkent

DELA MED SIG:

publicerade

on

President Kassym-Jomart Tokayevs statsbesök i Uzbekistan förra veckan stod i rampljuset på en internationell konferens den 27 december med titeln Uzbekistan och Kazakstan. Utsikter för utveckling av strategiskt partnerskap och allians, rapporterade Kazakhstans institut för strategiska studier (KazISS). 

Experter diskuterade politisk dialog och nya strategiska utsikter för samarbete inom ekonomi, transport, energi och vattenresurser efter Tokayevs besök i Tasjkent den 21-22 december och hans möte med Uzbekis president Shavkat Mirziyoyev. Förutom deras regelbundna möten i år som en del av det rådgivande mötet för centralasiatiska ledare i Cholpon-Ata och Samväldets oberoende staters toppmöte i Astana, välkomnade Tokayev Mirziyoyev i Astana för sitt statsbesök för exakt ett år sedan, den 6 december 2021 . 

”Den gemensamma historien, kulturen och geografin som förenar oss, på ett eller annat sätt, gör att vi bygger våra relationer på ett speciellt sätt, med en hög nivå av ömsesidigt förtroende. Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayevs statsbesök i Uzbekistan den 21-22 december i år har lagt grunden för ett utökat samarbete inom alla sektorer ur ett strategiskt perspektiv. Det är viktigt, med tanke på att intensiteten i förbindelserna mellan Kazakstan och Uzbekistan i allmänhet sätter tonen för ytterligare utveckling av samarbetet mellan länderna i hela den centralasiatiska regionen, säger Yerkin Tukumov, statsvetare och chef för KazISS, en av konferensens arrangörer, tillsammans med Institutet för strategiska och regionala studier under Uzbekistans president och International Institute of Central Asia.

Uzbekis president Shavkat Mirziyoyev hälsade Kazakhs president Kassym-Jomart Tokayev på Tasjkents flygplats den 21 december. Foto: Akorda presstjänst.

President Tokajevs besök i Uzbekistan var betydelsefullt på flera sätt. Samtalen mellan Tokayev och Mirziyoyev fokuserade på ökad handel, industriellt samarbete och band inom kulturella och humanitära sfärer. 

"Tack vare den aktiva politiska dialogen och det gemensamma arbetet från regeringarna fortsätter kazakisk-uzbekiska relationer att växa och uppvisar en aldrig tidigare skådad dynamik i alla riktningar", sa Tokayev vid en gemensam pressträff efter samtalen. 

Annons

Både Tokayev och Mirziyoyev visade ett ståndaktigt engagemang för att utöka de bilaterala banden efter att de två undertecknat fördraget om allierade relationer, det enda prejudikatet i Centralasien. 

"Vi delar en gemensam historia, kulturella och andliga värderingar, traditioner och seder. För Uzbekistan är Kazakstan den närmaste, mest pålitliga och beprövade partnern. I denna svåra tid kan vi, utan att överdriva, karakterisera våra relationer som ett exempel på mellanstatligt samarbete”, sa Mirziyoyev.

De två ledarna noterade att ökat samarbete mellan de två länderna också är en viktig faktor som bidrar till stabiliteten och välståndet i Centralasien. Både Tokayev och Mirziyoyev talade upprepade gånger om att stärka freden i regionen, att främja idén om regionalt närmande och att underlätta uppnåendet av ömsesidigt acceptabla lösningar på regionala aspekter av de centralasiatiska staterna.

Båda ländernas presidenter besökte också Tole Bi-mausoleet i Tasjkent. Fotokredit: Akorda presstjänst.

"Utan tvivel är det pågående statsbesöket av Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayev i Uzbekistan en händelse av historisk skala och kommer att gå ner i annalerna av de bilaterala förbindelserna genom att uppnå genombrott, faktiskt, aldrig tidigare skådade överenskommelser som kommer att vara viktiga för den fortsatta progressiva utvecklingen av relationerna mellan Uzbekistan och Kazakstan, men också för att stärka hela arkitekturen för säkerhet och hållbar utveckling i Centralasien”, säger Akramjon Nematov, förste biträdande chef för Institutet för strategiska och regionala studier.

Handel och investeringar 

De två länderna delar mycket mer än en 2,300 2.1 kilometer lång gräns. Kazakstan och Uzbekistan är de två största ekonomierna i Centralasien. Uppgifterna från Kazakstans Bureau of National Statistics indikerar en betydande tillväxt i bilateral handel under åren, från 2014 miljarder USD 3.8 till 2021 miljarder USD XNUMX. 

Från och med 10 månader 2022 ökade den bilaterala handeln med 35 procent och nådde 4.1 miljarder dollar. Två tredjedelar av omsättningen består av export av Kazakstans produkter, som ökade med 36.3 procent från 2.2 till 3 miljarder dollar. De två länderna åtog sig att få den bilaterala handelsomsättningen till 5 miljarder dollar och sedan till 10 miljarder dollar. 

Efter ankomsten besökte Tokayev och lade ner blommor vid monumentet i Yangi Ozbekiston-parken, byggt 2021 för att fira 30 år av landets självständighet. Fotokredit: Akorda presstjänst.

Planen för industriellt samarbete mellan Kazakstan och Uzbekistan omfattar mer än 38 projekt värda 2.2 miljarder dollar, vilket skapar nästan 11,000 XNUMX jobb. Tio gemensamma projekt har genomförts och hälften är i Kazakstan. 

"Handel och ekonomisk interaktion mellan de två länderna intensifieras. Ekonomierna i Kazakstan och Uzbekistan har ömsesidig potential på grund av deras geografiska läge. (…) Ekonomierna i Kazakstan och Uzbekistan kompletterar varandra och konkurrerar praktiskt taget inte med varandra. Det är nödvändigt att stärka samarbetet inom transport- och logistik-, vatten- och energisektorerna, maskinteknik, turism och miljöskydd”, sa den uzbekiske ekonomen Zakir Usmanov i en intervju 2021 med Central Asian Analytical Network.  

Mer än 1,400 400 företag med deltagande av uzbekiskt kapitalarbete i Kazakstan och mer än XNUMX gemensamma kazakisk-uzbekiska företag. 

År 2021 nådde det totala inflödet av uzbekiska investeringar i den kazakiska ekonomin 22.1 miljoner dollar och 8.6 miljoner dollar under första halvåret 2022. Kazakiska investeringar i Uzbekistan nådde 146.2 miljoner dollar och 29.5 miljoner dollar under första halvåret 2022.

Prbosatt i Kazakstan Kassym-Jomart Tokayev och president i Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev besökte utställningen tillägnad liv och kreativitet av den store kazakiska poeten och filosofen Abai Kunanbayev. Fotokredit: Akorda presstjänst

När han talade till det kazakisk-uzbekiska interregionala affärsforumet den 21 december i Tasjkent, noterade Kazakhs handels- och integrationsminister Serik Zhumangarin vikten av utländska investeringar i Kazakstan och Uzbekistan. Från 2005 till andra kvartalet 2022 uppgick bruttoinflödet av direkta utländska investeringar från Uzbekistan till Kazakstan till 22.7 miljoner dollar, medan Kazakstans investeringar i Uzbekistans ekonomi under samma period nådde 560 miljoner dollar.

"Med tanke på den lilla storleken på varje lands ekonomi för sig, anser jag att den centralasiatiska regionen bör fungera som en enad front för att attrahera internationellt kapital. För detta ändamål har Kazakstan redan skapat all nödvändig infrastruktur, som inkluderar Astana International Financial Center och dess investeringspreferenser. Vi är redo att fungera som en inkörsport för investerare till vår region”, sa Zhumangarin och bjöd in uzbekiska företag till Kazakstan.

Viktiga avtal

Förutom fördraget om allierade relationer och avtalet om gränsdragning, innehöll besöket även överenskommelser om stora industriprojekt och lanseringen av industrianläggningar av Tokayev och Mirziyoyev.

Totalt sett undertecknades investeringsavtal och bilaterala dokument värda mer än 8 miljarder dollar under besöket, inklusive 40 dokument värda mer än 2.5 miljarder dollar undertecknade på affärsforumet den 21 december.  

Dessa inkluderar ett samarbetsprogram för att öka den ömsesidiga handeln och genomföra gemensamma projekt inom jordbruket undertecknat av jordbruksministerierna, ett avtal om leverans av Chevrolet bilbearbetningssatser och komponenter till Kazakstan, ett samarbetsavtal om ett investeringsprojekt för att bygga en multimodal transport och logistikcenter i Tasjkent-regionen, ett avtal om lansering av produktion av keramiska plattor i Shymkent och ett avtal om lansering av produktion av hushållsapparater i Karagandy-regionen. 

Tokayev lyfte fram potentialen för gemensamma jordbruksprojekt, inklusive köttproduktion, bearbetning och förpackning av frukt och grönsaker, och odling av oljegrödor, vete och potatis. Under nio månader av 2022 ökade handelns omsättning för jordbruksprodukter med 30 procent och översteg 1 miljard dollar.

Uzbekistans vice premiärminister och minister för investeringar och utrikeshandel Jamshid Khodjaev betonade behovet av att skapa högteknologiska produktionsanläggningar. 

”Särskild vikt läggs vid de gemensamma ansträngningarna att skapa högteknologiska produktioner baserade på våra komparativa fördelar, utveckling av industriellt samarbete för att producera produkter med högt mervärde för att ytterligare gemensamt erövra internationella marknader. Vi har en enorm potential för att multiplicera ömsesidigt fördelaktiga projekt. För detta har vi redan allt som behövs – produktion, teknik, personal och naturresurser”, sa Khodjaev.

Central Asia International Centre for Industrial Cooperation är bland nyckelprojekten mellan Kazakstan och Uzbekistan som lanserades under besöket. 

"Ett viktigt steg på vägen för industriellt samarbete och skapandet av en gemensam produkt för export till tredjeländers marknader är det påskyndade genomförandet av Central Asia International Centre for Industrial Cooperation på gränsen mellan Kazakstan och Uzbekistan. Centret kommer att bli ett exempel på effektivt industriellt samarbete och en nyckelplattform för att aktivt utveckla den nord-sydliga centralasiatiska ekonomiska korridoren”, sa Zhumangarin i ett tal till forumet.                

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend