Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Storbritannien uppmanar EU att gå vidare efter handeln efter Brexit med Nordirland

publicerade

on

Storbritannien berättade för Europeiska unionen på onsdagen den 9 juni att tiden är ute för att hitta lösningar för att underlätta handeln efter Brexit med Nordirland och säger att alla ytterligare rättsliga åtgärder från blocket inte skulle "göra livet enklare" för människor i provinsen, Reuters.

Sedan avslutningen av EU: s utträde i slutet av förra året har Storbritanniens förbindelser med landet försämrats, varvid båda sidor anklagar varandra för att agera i ond tro över en del av deras handelsavtal som täcker varuöverföringar till Nordirland.

Den brittiska Brexit-ministern David Frost träffade EU-kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic i London för att försöka lösa skillnaderna kring Nordirlands protokoll, men hittills har månader av samtal gjort lite för att bryta dödläget.

Bryssel anklagar London för att bryta avtalet genom att inte genomföra kontroller av vissa varor som flyttar från Storbritannien till provinsen Nordirland, och har inlett rättsliga åtgärder på grund av den brittiska regeringens ensidiga förlängning av en respitperiod.

London säger att det inte har något val eftersom några av kontrollerna hindrar leveranser till norra irländska stormarknader. Det pekar på ökande spänningar bland pro-brittiska fackliga organisationer i provinsen.

"När jag träffar Maros Sefcovic senare i dag kommer mitt budskap att vara klart: tiden är knapp och det behövs praktiska lösningar nu för att få protokollet att fungera," sa Frost i ett uttalande och efterlyste flexibilitet för att hitta lösningar "som åtnjuter förtroendet hos alla samhällen. ".

"Ytterligare hot om rättsliga åtgärder och repressalier från EU kommer inte att göra livet enklare för shopparen i Strabane som inte kan köpa sin favoritprodukt."

Hans ord var ett svar på en artikel som Sefcovic skrev i tidningen Telegraph på tisdag när han varnade Storbritannien att EU "inte skulle vara blyg att reagera snabbt, bestämt och beslutsamt" om det ansåg att Storbritannien bryter mot sina rättsliga skyldigheter. Läs mer.

London och Bryssel säger att de vill hitta lösningar men anklagar varandra för att inte delta i olika konkurrerande förslag.

Nådeperioden på vissa varor löper ut den 30 juni, och en talesman för premiärminister Boris Johnson sa på tisdagen (8 juni) att det inte fanns något som helst fall för att förhindra att kylt kött säljs i Nordirland.

”Vad som behövs är lösningar för pragmatism och sunt förnuft för att lösa problemen som de är inför oss,” sa Frost. "Detta arbete är viktigt. Och det är allt mer angeläget."

Brexit

Brexit-byråkrati skapar brittisk mardröm för holländsk båtkapten

publicerade

on

By

En brittisk statlig skåpbil sedd parkerad i västra London, Storbritannien, i det här fotografiet taget den 11 maj 2016. REUTERS / Toby Melville / File Photo
Den holländska båtkaptenen Ernst-Jan de Groot, poserar för en bild några miles öster om den skotska ön Bac Mor, även känd som holländarens keps, i detta handout-fotografi som togs i juli 2015. Charles Lyster / Ernst-Jan de Groot / Utdelning via REUTERS

När den holländska båtkaptenen och ingenjören Ernst-Jan de Groot ansökte om att fortsätta arbeta i Storbritannien efter Brexit, blev han förankrad i en byråkratisk mardröm på grund av en onlinefel och säger att han nu förmodligen kommer att förlora sitt jobb, skriva Guy Faulconbridge och Andrew Macaskill.

Enligt nya invandringsregler som träder i kraft står de Groot inför utsikterna att förlora rätten att komma till Storbritannien för att arbeta såvida han inte framgångsrikt kan ansöka om visum via en regeringswebbplats i slutet av juni.

Efter sin avgång från Europeiska unionens omlopp i slutet av december ändrar Storbritannien sitt immigrationssystem och avslutar EU-medborgarnas prioritet framför människor från andra håll.

Medan regeringen hittills har behandlat mer än 5 miljoner ansökningar från EU-medborgare för att fortsätta att bo i Storbritannien, uppskattar advokater och kampanjer att det finns tiotusentals som, liksom de Groot, riskerar att missa tidsfristen.

De som lyckas får inte ett fysiskt dokument för att bevisa att de har rätt att bo eller arbeta i Storbritannien, så de förblir gisslan till webbplatser när de behöver visa bevis för sin status vid gränserna eller när de ansöker om inteckningar eller lån.

Erfarenheterna från de Groot och åtta andra sökande som Reuters talar om visar hur Brexit har utsett vissa EU-medborgare till statliga webbplatsers och tjänstemän och hur Storbritannien oavsiktligt kan avskräcka människor med färdigheter de behöver.

"Jag är fångad i en byråkratisk labyrint som till och med skulle förvåna Kafka, och det finns ingen utgång", sa de Groot. "Jag har försökt allt jag kan tänka mig för att kommunicera det enkla faktum att deras webbplats inte fungerar som den ska."

De Groot, 54, har arbetat lyckligt i Storbritannien på och av de senaste sex åren.

Han seglar långa, smala pråmar från Nederländerna till England för att användas som flytande hem. Han spenderar också några månader om året på att bygga båtar på ett varv nära London och kaptenerar ett högt fartyg runt Skottlands västkust på sommaren.

En flytande engelsktalande, de Groot, säger att han följde reglerna efter Brexit genom att ansöka om ett tillstånd för gränsarbetare för att tillåta honom att arbeta i Storbritannien utan att vara bosatt.

Onlineansökan var okomplicerad tills han ombads att tillhandahålla ett foto. Nästa sida i hans ansökan, som granskades av Reuters, sa: "du behöver inte tillhandahålla nya bilder", och det fanns inget alternativ att ladda upp en.

Några veckor senare avslogs hans ansökan - för att han inte hade ett foto.

Så började en labyrintisk mardröm av telefonsamtal, e-post och byråkratisk oordning. De Groot uppskattar att han har spenderat mer än 100 timmar på att kontakta myndigheter som han sa att de antingen inte kunde hjälpa eller gav motstridiga uppgifter.

Vissa tjänstemän sa till honom att det fanns en teknisk fråga som skulle lösas snabbt. Andra sa att det inte var något problem.

Varje gång han ringde sa de Groot att han bad personen att göra ett register över sitt klagomål. Vid sitt senaste samtal sa han att en tjänsteman sa till honom att de inte hade tillgång till enskilda ärenden, så det var omöjligt.

Han försökte starta en ny ansökan för att kringgå felet men varje gång han angav sitt passnummer kopplades det till hans första ansökan och han förblev fast i fotouppladdningsslingan.

Inrikesministeriet, regeringsavdelningen som förvaltar invandringspolitiken, svarade inte på förfrågningar om kommentarer om de Groots fall eller bristen på fysiska dokument som bevisar status som framgångsrika sökande.

TA BAKKONTROLL

Under de senaste två decennierna upplevde Storbritannien en aldrig tidigare skådad invandring. När det var en del av EU hade blockets medborgare rätt att bo och arbeta i landet.

Ett krav på att minska invandringen var en drivande kraft bakom kampanjen för Brexit i folkomröstningen 2016, med anhängare som uppmanade Storbritannien att "ta tillbaka kontrollen" över sina gränser.

De flesta EU-medborgare som vill stanna måste ha ansökt om bosatt status före juli. Andra, som de Groot, måste ansöka om visum för att arbeta i Storbritannien.

Hyresvärdar, arbetsgivare, hälsovården och andra offentliga avdelningar kommer att kunna be om bevis från EU-medborgare på deras invandringsstatus från och med nästa månad.

Hemmakontoret har rykte om att aggressivt rikta in sig på personer som inte har rätt dokumentation.

Regeringen bad om ursäkt för tre år sedan för inrikesministeriets behandling av tusentals karibiska migranter, som nekades grundläggande rättigheter, inklusive några som felaktigt deporterades, trots att de lagligen anlände till Storbritannien decennier tidigare.

Hittills i år nekades 3,294 EU-medborgare inresa till Storbritannien med några som förts till interneringscentraler eftersom de inte kunde visa korrekt visum eller uppehållstillstånd.

Advokater, välgörenhetsorganisationer och diplomater säger att vissa EU-medborgare kanske inte är medvetna om att de behöver ansöka eller kämpar för att navigera i byråkratin.

Chris Benn, en brittisk invandringsadvokat med Seraphus, ett advokatbyrå som EU-delegationen har kontrakterat till Storbritannien för att ge råd om reglerna, har spenderat de senaste tre åren vid evenemang som berättar EU-medborgare hur man navigerar i det nya systemet.

Även om Benn sa att det var omöjligt att veta hur många som fortfarande behöver ansöka, är han orolig att tiotusentals människor, och möjligen hundratusen, kanske missar deadline.

Benn säger att han fortfarande möter välutbildade, flytande engelsktalande som inte inser att de behöver ansöka. Han är särskilt orolig för äldre och människor på landsbygden som de som arbetar på gårdar kanske inte känner till de nya reglerna.

"Om till och med en mycket liten andel missar kommer du att ha mycket utbredda problem", sa han.

FELAKTIG IDENTITET

Systemet har fungerat bra för miljoner, men de nio EU-medborgare som kämpar med ansökningar som Reuters talar om säger att det verkar överväldigat. De klagar över långa väntetider med att prata med personal i callcenter och när de kommer igenom får de inte fallspecifika råd.

En av dem, en spansk student i Edinburgh, berättade för Reuters att han var orolig att han inte skulle kunna avsluta sina studier eftersom hans ansökan om fast status i november har satt i vänteläge.

Tre dagar efter ansökan informerades han i handlingar som granskats av Reuters att polisen ansåg att han utreddes för "värdelöst och vårdslöst beteende" - ett brott i Skottland för beteende som utsätter en individ eller allmänheten för den betydande risken för deras liv hälsa.

Studenten, som frågade att inte bli utnämnd offentligt av rädsla för att äventyra karriärutsikterna, sa att han aldrig hade varit i trubbel med polisen och att han inte hade någon aning om vad den påstådda utredningen skulle kunna relatera till.

Han begärde detaljer från den skotska polisen. I svar från Reuters sa de att deras databaser visade att han inte var listad för något brott eller under utredning.

Han har kontaktat sitt universitet, kampanjgrupper för EU-medborgare och den spanska ambassaden och ber om hjälp. Hittills har ingen lyckats få honom ur den byråkratiska labyrinten.

"Paniken har varit konstant och gradvis", sa han. "Det slutar med att jag tänker på det hela tiden för att jag bokstavligen kan bli sparkad ut ur landet."

En taleskvinna för Police Scotland riktade frågor till inrikesministeriet.

Inrikesministeriet svarade inte på begäran om kommentarer om studentens fall eller klagomål om callcenter.

De Groot är lika frustrerad. Företaget som vanligtvis anställer honom som kapten på ett fartyg på sommaren har börjat leta efter någon annan.

Diplomater säger att ett annat problem hotar: vad kommer Storbritannien att göra med EU-medborgare som inte har rätt dokument i juli?

Regeringen har sagt att de som missar tidsfristen kommer att förlora rätten till tjänster som gratis icke-brådskande sjukvård och kan deporteras. Riktlinjerna föreslår att förmån endast kommer att beviljas i vissa fall, till exempel för personer med en fysisk eller psykisk oförmåga.

Även de med fast status är oroliga över att de utan fysiskt dokument som bevis fortfarande kan hamna i immigrationsbegränsningar om webbplatser misslyckas.

När Rafael Almeida, en stipendiat i neurovetenskap vid University of Edinburgh, ansökte om en inteckning i år, ombads han att tillhandahålla en aktiekod som genererades av en regeringswebbplats för att bevisa sin fasta status.

Almeida sa att webbplatsen inte skulle fungera och han hälsades med ett meddelande: "Det finns ett problem med den här tjänsten just nu. Försök igen senare."

Efter en månads misslyckade försök att generera koden övertalade Almeidas inteckningsmäklare långivaren att endast acceptera sitt pass som identitetsbevis. Webbplatsen fungerar fortfarande inte.

Inrikesministeriet svarade inte på förfrågningar om kommentarer.

Almeida är orolig för att han från nästa månad inte kommer att få tillgång till sjukvård, ansöka om ett jobb om han någonsin vill eller återvända till Portugal för att träffa familj eller vänner.

"Jag är otroligt orolig, jag är otroligt frustrerad över de människor som borde ha tagit hand om detta", sa han. "Jag är bara riktigt orolig för framtiden."

Fortsätt läsa

Brexit

Brexit Adjustment Reserve: MEP: er vill ha en snabb utbetalning av 5 miljarder euro

publicerade

on

Parlamentet är nu redo att förhandla med rådet om detaljerna i fonden för att hjälpa EU-länderna att motverka de negativa konsekvenserna av Storbritanniens utträde. PLENUM REGI.

Parlamentet antog idag (9 juni) sin ståndpunkt om Brexit-justeringsreserven på 5 miljarder euro (i 2018-priser - 5.4 miljarder euro i löpande priser). Samtal med rådet inleds den 9 juni och parlamentsledamöterna avser att nå en politisk överenskommelse den 17 juni så att medel snabbt kommer att finnas tillgängliga.

Referent Pascal Arimont (EPP, BE), som kommer att leda parlamentets förhandlingsgrupp, sa: ”Vi har gjort allt vi kan för att detta akut nödvändiga bistånd kan betalas ut snabbt och utan byråkratisk byråkrati. I detta sammanhang är tydliga och begripliga kriterier viktiga för oss, eftersom det är det enda sättet att se till att finansieringen går dit det verkligen behövs. Med ett starkt mandat kan vi nu gå in i förhandlingar med medlemsländerna, som vi vill avsluta innan rådets nuvarande ordförandeskap avslutas. ”

Huvudpunkterna i parlamentets förhandlingsmandat är:

- En förfinansieringsandel på 4 miljarder euro som betalades ut i två lika stora delar 2021 och 2022, medan de återstående 1 miljarder euro betalades 2025.

- Behörighetsperioden täcker kostnader som uppstår från 1 juli 2019 till 31 december 2023 som förberedelse för de förväntade negativa Brexit-effekterna.

- En fördelningsmetod baserad på tre faktorer: betydelsen av handel med Storbritannien, fiskets betydelse i Storbritannien exklusiva ekonomiska zon och befolkningen som bor i havsregioner som gränsar till Storbritannien.

- Fokus på små och medelstora företag och egenföretagare, skapande av arbetstillfällen och återintegrering av EU-medborgare som återvänder från Storbritannien till följd av Brexit.

- Finans- och banksektorn är undantagna från stöd.

- Småskaliga fiske och lokala samhällen som är beroende av fiskeverksamhet i brittiska vatten ska få minst 7% av den nationella tilldelningen (för berörda länder).

Fler detaljer här.

Bakgrund

Den 25 december 2020 lade kommissionen fram sitt förslag till Brexit Adjustment Reserve, som kommer att inrättas som ett specialinstrument utanför budgettaken för fleråriga finansiella ramar 2021--2027. Parlamentets utskott för regional utveckling antog ett utkast till förhandlingsmandat den 25 maj.

Vidare information

Fortsätt läsa

Brexit

Avtal mellan EU och Storbritannien om fiskegränser 2021: Ett lovande tecken på samarbete, men fortfarande saknar vetenskapen säger Oceana

publicerade

on

EU och Förenade kungariket har äntligen nått sitt första årliga avtal om deras delade fiskpopulationer, fastställa kvoter för över 75 kommersiella fiskbestånd och anta bestämmelser för utnyttjande av icke-kvotbestånd 2021. Oceana välkomnar båda parternas vilja att samarbeta -operera men anser att vissa av de antagna åtgärderna saknar ett hållbart utnyttjande av gemensamma fiskbestånd.

”Efter långa och svåra förhandlingar är detta första fiskeavtal efter Brexit en viktig milstolpe, eftersom endast EU och Storbritannien endast kan ta itu med förvaltningen av deras delade fiskbestånd”, säger Oceana Senior Director for Advocacy in Europe Vera Coelho. ”Men båda parter upprepar fortfarande förvaltningsfel från det förflutna, som att sätta några fångstgränser över vetenskapliga råd. Om båda parter vill leda till hållbar fiskeriförvaltning internationellt och hjälpa till att motverka klimat- och biologisk mångfaldsolyckor måste de sluta överfiske omedelbart. ”

Ett nyligen fiske revision by Oceana visar att endast cirka 43% av de fiskbestånd som delas mellan Storbritannien och EU är kända för att utnyttjas på hållbara nivåer, medan resten av bestånden antingen är överfiske eller att deras exploateringsstatus är okänd. Ändå finns det fortfarande exempel i detta nya fiskeavtal där vetenskapliga råd helt klart inte följs, vilket är fallet med torsk i västra Skottland, sill i västra Irland eller vitling i Irländska havet, vilket fördjupar överfiske i dessa bestånd.

Fiskeavtalet för 2021, vilket är oöverträffat när det gäller antalet fiskbestånd som omfattas, har antagits enligt de principer och villkor som fastställs i handels- och samarbetsavtalet (TCA). De överenskomna förvaltningsåtgärderna kommer att ersätta de nuvarande provisoriska åtgärderna som fastställts av EU och Storbritannien individuellt för att säkerställa fortsatt fiskeaktivitet tills samråden avslutas och genomförs i respektive nationell lag eller EU-lagstiftning.

Bakgrund 

Den politiskt motiverade inställningen av fångstgränser som är högre än vad forskare rekommenderar ger kortvariga ekonomiska vinster till några få och förödande effekter för resten. Överfiske är destruktivt för den marina miljön, utarmar fiskpopulationer och försvagar deras motståndskraft mot klimatförändringar. Det undergräver också den långsiktiga socioekonomiska hållbarheten för fiskeindustrin och kustsamhällena på båda sidor om kanalen. Oceanas UK Fisheries Audit visade faktiskt att när fångstbegränsningar fastställs till eller under rekommenderade hållbara nivåer, återhämtar sig fiskbestånden, vilket visar den positiva inverkan som kan uppnås genom att följa vetenskapliga råd.

Oceana varnar Förenade kungariket och EU måste "gå i prat" om en ny Brexit-affär ska skydda fiskbestånden

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend