Anslut dig till vårt nätverk!

Ryssland

Utsikterna dämpas när USA och Ryssland inleder spända samtal om krisen i Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

USA:s utrikesminister Antony Blinken talar i utrikesdepartementets briefingrum i Washington, USA den 7 januari 2022. Andrew Harnik/Pool via REUTERS/File Photo
Rysslands vice utrikesminister Sergei Ryabkov deltar i Moskvas icke-spridningskonferens i Moskva, Ryssland den 8 november 2019. REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Med diplomater offentligt pessimistiska inledde USA och Ryssland svåra förhandlingar i Genève på måndagen (10 januari) om att Washington hoppas kunna avvärja faran för en ny rysk invasion av Ukraina utan att ge efter för Kremls expansiva säkerhetskrav, skriva Emma Farge och Tom Balmforth.

Rysslands vice utrikesminister Sergei Ryabkov sa under helgen att det var fullt möjligt att diplomatin kunde upphöra efter ett enda möte, och USA:s utrikesminister Antony Blinken tonade ner förväntningarna på höginsatssamtalen.

"Jag tror inte att vi kommer att se några genombrott under den kommande veckan", sa Blinken i en CNN-intervju på söndagen.

Samtalen inleddes på måndagen vid USA:s diplomatiska beskickning i Genève och relationerna mellan USA och Ryssland är som mest spända sedan det kalla kriget slutade för tre decennier sedan. Diskussionerna kommer sedan att gå vidare till möten i Bryssel och Wien.

Biträdande utrikesminister Wendy Sherman, nummer 2 tjänsteman i det amerikanska utrikesdepartementet, sa i en tweet från Genève att "USA kommer att lyssna på Rysslands oro och dela vår egen". Inga diskussioner om europeisk säkerhet skulle föras utan närvaro av andra allierade, sa hon.

Närmare 100,000 XNUMX ryska trupper är samlade inom räckhåll för gränsen till Ukraina som förberedelse för vad Washington och Kiev säger kan bli en invasion, åtta år efter att Ryssland erövrat Krimhalvön från Ukraina.

Ryssland förnekar invasionsplaner och sa att de reagerar på vad de kallar aggressivt och provocerande beteende från Natos militärallians och Ukraina, som har lutat mot väst och strävar efter att gå med i Nato.

Annons

Förra månaden presenterade Ryssland en svepande uppsättning krav som inkluderar ett förbud mot ytterligare Nato-expansion och ett slut på alliansens verksamhet i central- och östeuropeiska länder som anslöt sig till den efter 1997.

USA och NATO har avfärdat stora delar av de ryska förslagen som icke-startare, vilket väcker frågor om det finns någon mellanväg.

"Naturligtvis kommer vi inte att göra några eftergifter under press", säger Ryabkov, som kommer att leda den ryska delegationen i Genève.

USA:s president Joe Biden har upprepade gånger varnat Rysslands president Vladimir Putin för att USA och europeiska allierade skulle införa sanktioner utan motstycke om Ryssland valde att invadera Ukraina. Putin svarade att sanktioner kan leda till ett "fullständigt sammanbrott i banden".

I ett preliminärt möte med Ryabkov på söndagskvällen betonade Sherman Washingtons åtaganden för suveränitet, territoriell integritet "och suveräna nationers frihet att välja sina egna allianser", sade utrikesdepartementet.

Ryabkov sa till reportrar att hans möte med Sherman hade varit "komplicerat men affärsmässigt", sa den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ryabkov har jämfört situationen med den kubanska missilkrisen 1962 när världen stod på randen av kärnvapenkrig.

USA och allierade har sagt att de är beredda att diskutera möjligheten att vardera sidan begränsar militära övningar och missilplaceringar i regionen.

Båda sidor kommer att lägga förslag på bordet och sedan se om det finns skäl att gå vidare, sa Blinken på söndagen.

Om diplomatin misslyckas, och Moskva agerar mot Ukraina, har USA diskuterat med allierade och partners i Europa och Asien en rad handelsrestriktioner mot Moskva, sa en källa som är bekant med planen.

En begränsning skulle kunna rikta in sig på kritiska ryska industrisektorer, inklusive försvar och civil luftfart, och skulle slå mot Rysslands högteknologiska ambitioner, till exempel inom artificiell intelligens eller kvantdatorer, eller till och med konsumentelektronik.

Andrey Kortunov, en analytiker som leder det ryska rådet för internationella angelägenheter, har sagt att Ryabkov var mindre hökaktig än vissa medlemmar av Rysslands säkerhetsetablissemang men skulle vara så flexibel eller stel som Kreml krävde.

"I slutet av dagen är det upp till herr Putin att definiera de röda linjerna, inte Ryabkov, och Ryabkov kommer att göra sitt bästa för att formulera de röda linjerna", sa Kortunov.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend