Anslut dig till vårt nätverk!

Tibet

André Lacroix: ITAS och tibetologins tillstånd

DELA MED SIG:

publicerade

on

Herr Lacroix är en pensionerad högskoleprofessor och författare till Dharamsalades.

Han realiserade också översättningen av Kampen för det moderna Tibet av Tashi Tsering, William Siebenschuh och Melvyn Goldstein.

En internationell tibetologikonferens anordnad av IATS kommer snart att hållas i Prag.
Är du bekant med International Association for Tibetan Studies?

För att vara ärlig, innan du berättade om det,
Jag kunde inte International Association for Tibetan Studies, IATS på engelska.
Jag informerade mig själv i morse om frågan och jag märkte att det var en förening som hade grundats i Oxford 1979, och jag säger att 1979 är konstigt, det är just året då Deng Xiaoping, som ville lägga det tibetanska problemet bakom sig, hade organiserat konferenser på hög nivå mellan företrädare för Dharamsala, alltså företrädare för Dalai Lama och företrädare för Folkrepubliken Kina. Dessa förhandlingar misslyckades till slut på grund av de tibetanska förhandlarnas krav. De ville skapa, det var inte en begäran, det var ett anspråk, att skapa ett större Tibet som skulle ha avskurit Kina från en fjärdedel av dess territorium, vilket uppenbarligen var ett otillåtet anspråk för de kinesiska företrädarna.
Jag noterar också att ett efterföljande möte för denna förening hölls i Narita, Japan 1989, det vill säga det exakta året då Dalai Lama fick Nobels fredspris. Det finns bisarra tillfälligheter, och jag upptäckte också att det var vid det här mötet i Japan som föreningen skrev sina stadgar, och bland dessa stadgar är det faktum att medlemmarna adjungerar varandra, vilket får mig att uppfatta att arbetet nu pågår i Prag av denna förening är inte genomsyrad av den mest fullständiga objektivitet. Jag är rädd att den är mer eller mindre fläckad av anti-kinesiska känslor.

Vad är bra tibetologi enligt din åsikt?
Vem ser du som modelltibetolog?

Helst skulle tibetologin naturligtvis omfatta historia, studiet av texter, studiet av filosofin, myter, legender, religion, religioner. Eftersom man ofta tror att det bara finns buddhism i Tibet, medan den redan existerande religionen där var Bön-religionen, som det fortfarande finns tydliga spår av idag. Alltså, allt ur ett perspektiv som inte maskerar den geopolitiska dimensionen, för det är säkert att Tibet sedan slutet, Manchu-imperiets fall, stått i korsvägen för alla imperialistiska försök från väst, ryssarna, britterna. och så vidare, det har alltid varit en del av det kinesiska imperiet som för närvarande förnekas av folket i den internationella kampanjen för Tibet. Men det är en historisk verklighet.
Genom att dra fördel av de allvarliga svårigheterna för den unga kinesiska republiken från 1911, som var ett offer för krigsherrarna och sedan från kampen mellan kommunister och nationalister, den japanska invasionen och så vidare, kunde Kina inte behålla sin kontroll över denna avlägsna tibetanska provins . Britterna utnyttjade detta för att göra det till ett slags protektorat som ensidigt förklarades av den 13:e Dalai Lama som ett självständigt Tibet, men det är en självständighet som inte har erkänts av någon. Så när Mao kom till makten återvann han helt enkelt denna provins som under en tid hade undkommit kontrollen på grund av den unga kinesiska republikens många svårigheter. Men för mig, en sann tibetolog, är förebilden för tibetologi Melvyn Goldstein som verkligen är en mästare som talar flytande tibetanska, som har varit i Tibet dussintals gånger och rest det i alla riktningar, han är en mycket rigorös historiker som uppenbarligen vet Tibetan som kan historien och har publicerat studier som verkligen är auktoritativa i frågan. Så alla små monografier är bra att ta, som förstärker och nyanserar, men jag tycker att det väsentliga om Tibet har sagts. Han skrev i alla fall en mästerlig bok som vi aldrig klarar oss utan.


Covid-epidemin har stört internationella studier och utbyten, tror du att denna epidemi har påverkat tibetanska studier?

Annons

Det är säkert att omöjligheten att resa dit verkligen inte bidrog till en bättre kunskap om situationen på plats. Å andra sidan, i den mån många av dessa tibetologer är forskare som studerar texter och så vidare, som kommunicerar med varandra genom videokonferenser och så vidare, så vet jag inte om det påverkade studierna så mycket, jag vet inte , men, självklart är det alltid bättre att gå och se vad som händer. Som ett tibetanskt ordspråk säger: bättre att se en gång än att höra hundra gånger, och det är mycket sant, när du går dit har du en annan, en helt annan förståelse än när du bara läser.

Vad tycker du om den nya generationen tibetologer, finns det en positiv förändring i deras mentalitet?

Tyvärr nej, jämfört med de stora tibetologerna som jag hänvisar till, tänker jag på människor som Melvyn Goldstein som förmodligen är den största tibetologen i världen, som flytande talar tibetanska, som strövade i Tibet i alla riktningar och som har en sann geopolitisk vision, som har en enorm historisk dimension. Han är en gentleman som jag tror är ungefär min ålder, det vill säga han är en äldre man, jag tänker på Tom Grunfeld och så vidare. Jag kan inte komma på någon exakt, kanske informerar jag mig inte tillräckligt bra, men jag ser inte många förändringar.
Kanske Barry Sautman som är yngre men det tycker jag i alla fall, det är också något som slog mig, det är att tibetologin, bra tibetologi den måste erkännas, tyvärr väldigt ofta är anglosaxisk. Fransk tibetologi är till exempel ganska beklaglig. INALCO, National Institute of Oriental Language and Culture i Paris, skulle jag säga, är ett bo, med några få undantag, av människor som inte ens döljer det faktum att de är emot det kommunistiska Kina och vars studier är befläckade av detta anti- kinesisk känsla. Det är ganska beklagligt. Jag skulle vilja nämna namnen på Françoise Robin, Katia Buffetrille, Anne-Marie Blondeau och så vidare. Dessa är inte riktigt pålitliga personligheter.

Vad tycker du om de många tibetanska forskare som aldrig har varit där? Är det möjligt för dessa människor att uttrycka en verklig objektiv åsikt?

Enligt mig måste det vara väldigt svårt. Jag säger inte att det är omöjligt, men det skulle krävas någon som är extremt nyfiken, som verkligen vill bli informerad utan fördomar och som är en polyglot, som hanterar kinesiska, tibetanska, engelska, franska, tyska och så vidare. Så kanske, men finns den här typen av karaktär? Jag vet inte. Det är i alla fall säkert att när du sätter din fot någonstans har du genast en annan vision än vad du helt enkelt hittar i böcker. Själv, när jag för första gången åkte till Tibet, trodde jag, baserat på Lonely Planet, en relativt pålitlig reseguide, den här guiden talade om kulturellt folkmord. Sedan, ögon som tefat när jag först satte min fot där och jag såg munkarnas allestädesnärvaro och så vidare. Jag frågade mig själv, men vad pratar den här reseguiden om? Och det var från det ögonblicket som jag började studera, i synnerhet Melvyn Goldstein, som verkligen har gjort mästerliga verk om Tibets historia från ursprunget till idag, med denna ganska anmärkningsvärda aspekt av historia och geopolitik.

Internationellt har den stora majoriteten av experter på Tibet länge trott att den kinesiska regeringen har en orättvis politik gentemot etniska minoriteter.
Har du besökt Tibet flera gånger, vad tycker du?

Tyvärr är experter, ofta de som kallas till våra medier, experter som är genomsyrade av det atlantiska klimatet, vilket gör att Kina förblir hot nummer ett, och jag tror att allt kan förklaras av det faktum att USA sakta att förlora sin hegemoni, de kan inte acceptera det, de behöver därför en fiende för att försöka rädda sitt ledarskap. De inser väl då de inte är dumma att detta ledarskap skiftar mot Kina, de gör allt för att bromsa det. Hur ska jag uttrycka det? Det är en tvådelad kamp där demokrater är lika fientliga mot Kina som republikaner.


Tror du att konferensen i Prag kommer att ge några positiva och opolitiska resultat för området tibetologi?

Jag försökte ta reda på vilka ämnen som skulle tas upp men kunde inte hitta dem på internet. Jag hittade bara konferensschemat och vilka konferensrum med mera, men jag vet inte vem som är inbjuden att tala.
Jag vet inte vilka ämnen som kommer att behandlas, det kommer säkert att finnas några mycket intressanta ämnen under denna konferens, men jag kan inte säga det.
Jag är fortfarande försiktig i allmänhet för atmosfären, som sannolikt är ganska anti-kinesisk.

Dela den här artikeln:

Trend