Anslut dig till vårt nätverk!

Ukraina

Ukraina förväntar sig beslut om stridsvagnar vid västerländska försvarsledarmöte

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskiy (avbildad) sade att hans regering förväntar sig "starka beslut" från Natos försvarsledare och andra länder som träffades för att diskutera sätt att förbättra Ukrainas förmåga mot ryska styrkor utrustade med moderna stridsstridsvagnar.

Detta möte, som hölls på Ramstein Air Base, Tyskland, är det senaste i raden av möten sedan Ryssland invaderade Ukraina för nästan 11 månader sedan. Framtida vapenleveranser kommer också att diskuteras, särskilt vad gäller Tysklands Leopard2 stridsvagnar som används av arméer i hela Europa.

Berlin kan lägga in sitt veto mot alla beslut att exportera stridsvagnar, och förbundskansler Olaf Scholz regering har varit ovillig att godkänna det av rädsla för Ryssland.

Allierade hävdar att Berlins oro är felplacerad. Ryssland är redan fullt engagerat i krig. Moskva har dock upprepade gånger uttalat att västerländska vapenöverföringar skulle förlänga konflikten och öka lidandet i Ukraina.

Både Ryssland och Ukraina har förlitat sig starkt på sovjettidens T-72 stridsvagnar. Dessa stridsvagnar förstördes i hundratal under kriget som Rysslands president Vladimir Putin inledde den 24 februari förra året och kallade det en "särskilt militär operation" för att skydda Rysslands talare och ryssar.

Ryssland och dess allierade anklagar Ukraina för en oprovocerad invasion för att ta territorium och förstöra självständigheten för en före detta sovjetrepublik och granne. Ukraina har haft en stadig tillgång från väst av vapen.

Zelenskiy sade att "vi faktiskt nu väntar på ett beslut från en europeisk huvudstad som kommer att aktivera den förberedda samarbetskedjan angående stridsvagnar", i en videoadress torsdag kväll.

Annons

"Vi gör oss redo för morgondagens Ramstein-möte. Vi förväntar oss starka beslut. Han sa att vi förväntar oss ett starkt militärt hjälppaket från Amerika."

USA:S MILITÄR HJÄLP

USA meddelade på torsdagen att de kommer att ge 2.5 miljarder dollar i militärt bistånd till Ukraina, vilket inkluderar hundratals fler pansarfordon samt stöd till Ukrainas luftförsvar.

Enligt ett uttalande från det amerikanska försvarsdepartementet inkluderade hjälpen 59 Bradley-stridsfordon samt 90 Stryker pansarvagnar. Sedan invasionen har mer än 27.4 miljoner dollar i säkerhetshjälp getts av USA till Ukraina.

Enligt källor inom den tyska regeringen skulle Berlin överväga att gå vidare i frågan om Leopard-stridsvagnar om Washington erbjöd sig att skicka Abrams-stridsvagnar till Ukraina. USA inkluderade inte Abrams stridsvagnar i sitt torsdagsmeddelande.

Boris Pistorius, Tysklands nye försvarsminister, uppgav tidigare att han kände inte till något krav för Ukraina att ta emot amerikanska stridsvagnar samtidigt.

Pistorius sa: "Jag känner inte till någon sådan bestämmelse," på frågan om detta innebar att Abrams och Leoparder skulle behöva levereras samtidigt. Denna position lämnar möjligheten att en överenskommelse träffas på fredag.

CIA-DIREKTÖR BESÖK

Ukrainas allierade i väst ville hindra NATO från att se ut att möta Ryssland direkt, och därför vägrade de att skicka sina mäktigaste vapen till Kievs regering.

Zelenskiy, en Zelenskiy-intervjuare, sa att Ukraina behövde stridsvagnar för att försvara sig och återerövra ockuperat territorium. Han uppgav också att Ryssland inte hade för avsikt att attackera Ukraina.

"Från Washington till London till Paris till Warszawa, det finns en sak som alla är överens om: Ukraina behöver stridsvagnar. Nyckeln till att få ett ordentligt slut på kriget är stridsvagnar. Det är dags att sluta darra under Putin och ta de sista stegen", twittrade Mykhailo Podolyak, Zelenskiy rådgivare.

Reuters fick på torsdagen veta att CIA-chefen William Burns reste i hemlighet till Ukrainas huvudstad Kiev för att träffa Zelenskiy.

Tjänstemannen vägrade ge ett datum. Washington Post rapporterade först att besöket ägde rum i början av förra veckan. Enligt Posten gav Burns Zelenskiy en överblick över hans förväntningar på Rysslands militära planer.

Enligt ukrainska militära tjänstemän fortsatte striderna i den strategiska industriregionen Donbas vid Ukrainas östra gräns.

Enligt den ukrainska försvarsmaktens generalstab attackerade ryska styrkor Bakhmut, Rysslands huvudmål i Donetsk, som tillsammans med Luhansk utgör Donbas. Bakhmut ligger 20 km (12 miles) från Soledar. Ryska styrkor hävdar att de har kontroll över Soledar medan ukrainska källor uppger att deras militär fortfarande kämpar i Soledar.

Oleh Zhdanov, en ukrainsk militäranalytiker, sa: "Ukrainska trupper har praktiskt taget stabiliserat fronten runt Bakhmut."

Ryssland gör Soledar till ett militärt centrum, från och med idag. De försöker också flytta trupper mot Spirne eller Bilohorivka, som ligger strax utanför Luhansk-regionen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend