Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU Sport Forum: OS-guldmedaljör sätter fokus på "dubbla karriärer"

DELA MED SIG:

publicerade

on

0126sarunas608Det är lätt att föreställa sig att framgång inom sport är en biljett till megainkomster och en livstid av lyx. Det kan vara för ett fåtal elit, men för de flesta idrottare är verkligheten väldigt annorlunda. När deras idrottskarriär är över måste de hitta ett "vanligt" jobb. För vissa är det inte lätt eftersom de lägger all sin energi på idrott och tappade utbildningsstaven. "Dubbla karriärer" för idrottare, som syftar till att kombinera idrottsträning med utbildning, kommer att vara ett av huvudteman som tas upp vid EU:s idrottsforum 2013, som äger rum i Vilnius den 30 september-1 oktober. Basketlegenden och OS-guldmedaljören Šarūnas Marčiulioniss (bilden) kommer att gå med Androulla Vassiliou, EU-kommissionär med ansvar för idrott, i en paneldebatt på hög nivå om dubbla karriärer på forumets andra dag.

Andra frågor som diskuteras kommer att omfatta Erasmus+, det nya EU-programmet för utbildning, ungdom och idrott, fotbollsövergångsavgifter och kommissionens nya HEPA-initiativet syftar till att få människor att träna mer och njuta av fördelarna med hälsofrämjande fysisk aktivitet. För första gången kommer forumet att ha en Twitter-vägg (hashtag: #EUsportforum), som gör det möjligt för forumdeltagare och sportfans att ge omedelbar feedback och kommentarer.

Forumet sammanfaller med ett informellt möte med idrottsministrar, där kommissionär Vassiliou också kommer att delta. Huvudfokus för den informella är planeringen och arvet från stora sportevenemang och idrottens bidrag till ekonomin.

Kommissionär Vassiliou kommenterade: "Jag är mycket glad över att EU:s idrottsforum kommer att öka medvetenheten om vikten av "dubbla karriärer" för idrottare. För varje idrotts-"gud" som Cristiano Ronaldo, Rafael Nadal eller Usain Bolt finns det tusentals idrottare som står inför en tuff tid att anpassa sig efter att deras idrottskarriär är över om de inte också har tränat för livet utanför planen. Jag ser också fram emot att lyfta fram vårt nya Erasmus+-program, som kommer att inkludera en dedikerad budget för gräsrotsidrott för första gången , samt tillhandahålla finansiering för transnationella kampanjer som syftar till att bekämpa idrottsrelaterat våld, intolerans och ojämlikhet mellan könen."

Det är tänkt att Erasmus + kommer att anslå mer än 33 miljoner euro per år till gräsrotsidrott mellan 2014 och 2020. Det kommer att stödja transnationella projekt som syftar till att öka utbytet av know-how och god praxis, särskilda icke-kommersiella europeiska idrottsevenemang och en stärkt evidensbas för idrott beslutsfattande. De främsta förmånstagarna kommer att vara offentliga organ och civilsamhällesorganisationer som är aktiva inom gräsrotsidrott. Sedan 2007 har kommissionen gett mer än 22 miljoner euro till stöd för idrottsprojekt.

Nästa steg

Rådet och Europaparlamentet förväntas anta Erasmus+ under de kommande veckorna. Den av kommissionen föreslagna rekommendationen om hälsofrämjande fysisk aktivitet skulle kunna antas av rådet före årets slut.

Annons

Bakgrund

Representanter för Europas idrottsrörelse och medlemsstaterna träffas vid EU:s idrottsforum. Forumet, som hålls årligen, är ett tillfälle för kommissionen att informera idrottens intressenter om dess politiska initiativ och att lyssna på deras åsikter. Den samlar 250 delegater, inklusive ledande representanter från de internationella och europeiska olympiska kommittéerna, europeiska förbund, idrott för alla organisationer och organisationer av ligor, klubbar och idrottare.

Sportforumet visar också upp EU-finansierade projekt som genomförts under de senaste två åren, som syftar till att stödja kampen mot våld och intolerans inom idrotten, social integration av invandrare, främjandet av god förvaltning inom idrotten, kampen mot uppgjorda matcher, främjandet av fysisk aktivitet som stöder aktivt åldrande, ökad medvetenhet om effektiva sätt att främja idrott på kommunal nivå och gränsöverskridande gemensamma gräsrotstävlingar i närliggande regioner och medlemsstater.

Idrott är en viktig del av livet för miljontals europeiska medborgare. I och med Lissabonfördragets ikraftträdande i december 2009 skaffade EU en kompetens inom idrottsområdet. Artikel 165 FEUF anger att EU bör stödja, samordna och komplettera medlemsstaternas idrottspolitiska åtgärder. Det uppmanar också EU att bidra till att främja europeiska idrottsfrågor, samtidigt som man tar hänsyn till idrottens specifika karaktär, dess strukturer baserade på frivillig verksamhet och dess sociala och pedagogiska funktion, och att utveckla den europeiska dimensionen inom idrotten.

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend