Anslut dig till vårt nätverk!

Åtstramning

Kommentar: Den mänskliga kostnaden för åtstramning: Fattiga människor betala för en kris som de inte orsakade

DELA MED SIG:

publicerade

on

20 okt-åtstramningsplakatCaritas Europas nya rapport om krisens effekter avslöjar oroväckande nivåer av fattigdom och nöd i de sju EU-länder som drabbats värst av den ekonomiska krisen; Cypern, Grekland, Irland, Italien, Portugal, Rumänien och Spanien.

EU och dess medlemsländer fortsätter att ta itu med den pågående krisen genom att främst fokusera på ekonomisk politik – på bekostnad av socialpolitiken. Som ett resultat har den införda politiken en förödande inverkan på Europas folk, särskilt i de sju värst drabbade länderna. EU:s och dess medlemsländers misslyckande med att ge konkret stöd i den omfattning som krävs för att hjälpa dem som upplever svårigheter, för att skydda viktiga offentliga tjänster och skapa sysselsättning, kommer sannolikt att förlänga krisen.

Rapporten Den europeiska krisen och dess mänskliga kostnader - En uppmaning till rättvisa alternativ och lösningar är den andra årliga upplagan i en serie av djupgående undersökningar av den mänskliga inverkan som åtstramningspolitiken har på människor i EU. Den dokumenterar också det växande antalet människor som kämpar med fattigdom och social utestängning.

Rapporten skildrar ett orättvist Europa, där sociala risker ökar, sociala system förminskas och individer och familjer är under stress. Det visar ett Europa där den sociala sammanhållningen håller på att blekna ut och där människors förtroende för de politiska institutionerna försvagas alltmer. Detta skapar en risk för Europa i en större, långsiktig skala.

Med rapporten utmanar Caritas Europa starkt den officiella diskursen som tyder på att den värsta av den ekonomiska krisen är över. Krisen är inte över. Aktuella politiska val har extremt negativa effekter på utsatta människor och driver många andra in i fattigdom för första gången.

Huvudsakliga slutsatser

Rapportens slutsatser är baserade på de unika vittnesmål om livet på gräsrotsnivå som Caritas-organisationer bevittnar genom sitt arbete med människor som upplever fattigdom.

Annons

Dess huvudsakliga slutsats är att politiken att prioritera åtstramningar inte fungerar och att ett alternativt tillvägagångssätt bör antas, såsom att införa riktmärken som bedömer de sociala effekterna av föreslagna ekonomiska åtgärder innan de genomförs.

Myndigheterna har val. De kan bestämma vilka politiska tillvägagångssätt som ska användas och vem de ska rikta in sig på, baserat sitt beslut på rättvisa och rättvisa.

Rapporten visar tydligt hur fattiga människor – efter över 5 år av ekonomisk kris – fortfarande betalar för en kris de inte orsakade. Fattiga människor blir fattigare.

Rapporten avslutar med tydliga rekommendationer till viktiga beslutsfattare och intressenter. EU-institutioner, nationella/regionala myndigheter och organisationer i det civila samhället.

Caritas Europas generalsekreterare Jorge Nuño Mayer sa: "Vi tror att den här rapporten kan bidra till mer medvetenhet om krisens inverkan på de utsatta grupperna. Det bekräftar kraven på alternativa politiska lösningar. Politikerna har val när de ska besluta om vilka åtgärder som måste vidtas för att lindra de värsta effekterna av krisen. Den värld som dokumenteras i denna rapport är inte bara. Dessutom har prioriteringen av åtstramningsåtgärder inte löst krisen utan orsakat sociala problem som kommer att få bestående effekter.”

MEP Sylvana Rapti sa: "Caritas-studien, än en gång och särskilt i år att krisens sociala konsekvenser är mer uppenbara än någonsin, gör skillnad. Den går längre än bara analysen av den nuvarande situationen. Det handlar inte bara om fakta, siffror och prognoser. Denna ovärderliga studie lyckas förena expertis med lyhördhet och står för tydligt formulerade lösningar som aktiverar samhället genom att sätta människan i centrum. Det här är vad vi behöver idag: Lösningar, verkliga förändringar, som förbättrar vanliga människors liv och tryggar värdighet för de mest utsatta. Det enda sättet att åter odla "Elpis" (som betyder "hopp" på grekiska) för Europa är att återuppliva solidaritet och integration."

Caritas Europa är ett nätverk av 49 Caritas-organisationer i 46 europeiska länder. Caritas Europa har ett uppriktigt engagemang för att analysera och bekämpa fattigdom och social utestängning; och att främja verklig integrerad mänsklig utveckling, social rättvisa och hållbara sociala system i Europa och i hela världen. Caritas Europa förespråkar för och med människor i nöd för att omvandla samhället till en mer rättvis och inkluderande civilisation. Caritas organisationer finns på plats i de sju undersökta länderna. De tar itu med de utmaningar som de som är utsatta ställs inför dagligen. Caritas Europas medlemsorganisationer över hela Europa bevittnar fattigdom, arbetslöshet, utanförskap, tilltagande nöd och förtvivlan bland ett ökande antal människor som förlitar sig på deras tjänster. Deras arbete sträcker sig från tillhandahållande av grundläggande förnödenheter som mat och kläder till de fattigaste, till språkkurser för nyligen anlända migranter, till mikrokrediter eller mikrolån till familjer och till småföretag, till att erbjuda utbildning för att hjälpa till att skapa nya företag eller sociala kooperativ.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend