Anslut dig till vårt nätverk!

Finans

Banker i kris är inte orsaken till världens problem, men de är ett symptom

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ännu en månad, ännu en bank i kaos, skriver Ilgar Nagiyev.

Bankverksamheten som bransch blomstrar - överlever till och med - tack vare pålitlighet; känslan av tillit som de projicerar så bra. Särskilt schweiziska banker har länge bemästrat detta; etablera sig som beprövade institutioner. Denna förtroenderustning börjar dock se lite rostig ut när en schweizisk bank kollapsar.

Credit Suisse var den näst största banken i Schweiz, med över femhundrasjuttio miljarder dollar i tillgångar och tre gånger så mycket under förvaltning. Den sågs som för stor, för gammal, för etablerad för att misslyckas, men den kollapsade samma vecka som den Tier One-rankade Silicon Valley Bank. Kollapser som denna är ett problem, men det är de inte d problem. Smakämnen problemet beror på tillväxt eller snarare brist på det. Vi är glupskt beroende av tillväxt och när vi inte kan få det upplever vi negativa biverkningar.

Och tillväxt visar sig vara svårare att hitta.

Efter Berlinmurens fall blev fri marknadsekonomi snabbt normen, i vad vissa har kallat Den stora fördubblingen. Plötsligt fanns det fler globala marknader och mer rikedom att gå runt. Tyvärr finns det inte längre några extra länder att hitta och få outnyttjade marknader för att öka den globala BNP. Dessutom är allt djupt sammankopplat, vilket blir alltför uppenbart när saker går fel.

Ta Kina, den främsta drivkraften för den globala ekonomin under de senaste tjugo åren. Enligt Wall Street Journal har Kina nu spenderat en biljon amerikanska dollar på sitt ambitiösa Belt and Road-initiativ, vilket har hjälpt dem att skapa en välgörares nisch som sträcker sig från Centralasien till Latinamerika. Inflation, högre räntor och utbudsbrist har dock påverkat många av de ekonomier som de gör affärer med, vilket har lett till att Kina drar åt flödet av pengar de har levererat. Även om alla älskar den som köper middag till dem, blir deras känslor mer komplexa när den personen ber dem att PayPal betala tillbaka sin del. Resultatet är vad vissa västerländska ekonomer kallar skuldfälla diplomati.

Många av samma ekonomer har förutspått detta ett tag, men sedan finns det saker som vi inte kan förutsäga och som vi befinner oss bedrövligt oförberedda på.

Annons

Hot i hälarna på en pandemi som, enligt en IMF-förutsägelse, har minskat 12.5 biljoner från världens ekonomi, kommer den första verkligt globala energikrisen. Detta har slagit tillbaka tanken på att vi skulle återgå till någon form av stabilitet efter pandemin och återgå till verksamheten med att tjäna pengar. Det har stimulerat inflationen, utmanat klimatåtaganden och fått regeringar att spendera miljarder på att försöka mildra effekterna av stigande energikostnader. Det är en börda som oproportionerligt påverkar fattigare befolkningar med femtiofyra länder som redan ser en kraftig ökning av storleken på sina skulder och riskerar att gå i konkurs - en fjärdedel av världens nationer.

Så, om vi inte kan växa oss ur problem, vad händer sedan?

Förenta nationernas departement för ekonomi och sociala frågor har föreslagit fyra sätt att göra det på; Diversifiera ekonomier, stoppa ojämlikheter, förbättra institutioner och göra finanserna hållbara. Få kan hävda att bankinstitutioner behöver förbättras och att finanserna bör vara hållbara. Ännu färre kan ifrågasätta att det finns ojämlikheter som brådskande måste åtgärdas - om inte för vänlighet, så för deras banksaldo. Diversifiering kan dock vara särskilt lovande. Gulf Cooperation Council, till exempel, försöker bryta sitt ömsesidiga beroende av olja genom att införa mervärdesskatt för första gången. Förmodligen kommer själva energikrisen att påskynda investeringar och driva forskning om förnybara källor, som alla sedan kommer att ha möjlighet att säljas runt om i världen, vilket potentiellt sätter igång en ny våg av tillväxt.                                                                                                                        

Att göra det kommer att kräva ett betydande globalt svar, men vi har nu i genomsnitt en finanskris varje årtionde och oundvikligen kommer fler banker att gå omkull. Ett plåster kommer inte att stoppa blödningen, inte ens ett plåster på två miljarder dollar som UBS-köpet av Credit Suisse. Men att prova något nytt kanske.

Ilgar Nagiyev är en azerbajdzjansk entreprenör, styrelseordförande på Azer Maya, en ledande producent av näringsjäst i Azerbajdzjan, och styrelseordförande för Baku City Residence, ett fastighetsbolag. Han är en alumn från både London School of Economics and Political Sciences och TRIUM Global Executive MBA.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend