Anslut dig till vårt nätverk!

Kommunikation

#Europe Lab: Juliöverenskommelsen i #Gdańsk

DELA MED SIG:

publicerade

on

"Anden i International Civil Forum "Pilorama" som jag upplevde på "Perm-36" har överförts till "Europe Lab", sa Michael Hunt, en teater- och operachef, som hade satt upp Ludwig van Beethovens "Fidelio" på det tidigare lägrets territorium 2010 och delade med sig av sina intryck från den tiden och framåt vid kvällssamtalet med deltagarna den 28 juli. 

European Solidarity Centre och Gdańsk är ett perfekt val för reflektion och inspiration. Jag personligen skulle älska att arrangera en föreställning i den här staden, särskilt på det berömda Gdańsk-varvet. När det gäller "Europe Lab", hoppas jag att kombinationen av kreativitet och entreprenörskap, uppenbar under dessa dagar på forumet i Gdańsk, måste återvända till territoriet för "Perm-36" där den säkert hör hemma. Grattis till supportrar, sponsorer, deltagare och arrangörer till ännu ett framgångsrikt forum.

"När vi planerade "Europe Lab" i Gdańsk för ungefär ett år sedan, ville vi tala om värderingarna av solidaritet mellan samhällen och kulturer. Vi visste inte att vi skulle komma till hjärtat av den medborgerliga protesten och se polska medborgare gå ut på gatorna för att försvara de demokratiska grunderna och det medborgerliga rummet i deras land, – sa Anna Sevortian, verkställande direktör vid EU-Ryssland Civil Society Forum, en internationell NGO-förening och arrangören av "Europe Lab". – Det är vad vi kallar solidaritet i handling. Båda huvudtalarna gjorde öppnandet av "Europe Lab" i Gdańsk till ett ögonblick av insikt om hur solidaritet och arvet från Solidarność-rörelsen kan förena olika generationer, nutid och dåtid.

Deltagarna arbetade i grupper bildade enligt ämnena – solidaritet, klimatförändringar, stadsrum, multimediaberättelse. Vid den slutliga presentationen, som ägde rum på Gdańsk-varvets historiska OSH-byggnad, där Augustavtalet undertecknades 1980, delade de med sig av sina idéer för framtida projekt och initiativ.

"Jag är glad att "Europe Lab" kom till vårt center och att direktör Basil Kerski stödde forumet, - sammanfattat Kacper Dziekan från ESK, en samordnare för workshopen om solidaritet. – En mångfald av deltagare, variation av deras idéer, fullt engagemang i workshopprogrammet var mycket spännande. Jag gillade ett tillvägagångssätt att arbeta med kulturutbyten mellan Gdańsk och Kaliningrad som formulerats av ett av teamen, eftersom det enligt min mening är ytterst viktigt att utveckla det internationella samarbetet i regionen.

Andra ämnen som nämndes av deltagarna inkluderade medborgerlig utbildning om Solidarność-rörelsen, främjande av miljövänligt beteende bland turister, fantasi om städernas framtid, kartläggning av hälsosamma matställenEtc.

Annons

Nu är deltagarna välkomna att lämna in sina projektförslag skriftligt. En kompetent jury kommer att ha valt ut bästa projekt i september 2017. Därefter kommer deras Resultaten kommer att presenteras den 8th Generalförsamlingen för EU-Ryssland Civil Society Forum den 16-18 maj 2018 i Sofia, Bulgarien.

Forumet för det civila samhället mellan EU och Ryssland etablerades 2011 av icke-statliga organisationer som en permanent gemensam plattform. För närvarande är 156 icke-statliga organisationer från Ryssland och Europeiska unionen medlemmar i forumet. Det syftar till att utveckla samarbetet mellan civilsamhällets organisationer från Ryssland och EU och ökat deltagande av icke-statliga organisationer i dialogen mellan EU och Ryssland. Forumet har varit aktivt involverat, bland annat i frågorna om förenkling av viseringssystemet, utveckling av medborgardeltagande, skydd av miljön och mänskliga rättigheter, hantering av historia och medborgerlig utbildning. Sedan 2014 har Forums sekretariat varit värd för DRA / German-Russian Exchange (Berlin, Tyskland).

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend