Anslut dig till vårt nätverk!

Vuxenutbildning

De första 17 "Europeiska universiteten" utvalda: Stort steg mot att bygga ett #EuropeanEducationArea

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU-kommissionen har tillkännagivit de högre utbildningsinstitutioner från hela Europa som kommer att ingå i den första Europeiska universitet allianser. De kommer att förbättra kvaliteten och attraktionskraften hos den europeiska högre utbildningen och främja samarbetet mellan institutioner, deras studenter och personal. 

Av 54 inkomna ansökningar, 17 europeiska universitet som involverar 114 högre utbildningsinstitutioner från 24 mglödstater valdes ut (se Bilaga), baserad på en utvärdering gjord av 26 oberoende externa experter, inklusive rektorer, professorer och forskare, utsedda av kommissionen. Europeiska universitet är transnationella allianser av högre utbildningsinstitutioner från hela EU som delar en långsiktig strategi och främjar europeiska värderingar och identitet. Initiativet är utformat för att avsevärt stärka rörligheten för studenter och personal och främja kvaliteten, inkluderingen och konkurrenskraften hos den europeiska högre utbildningen.  

Utbildnings-, kultur-, ungdoms- och idrottskommissionär Tibor Navracsics sa: “I am pleased to see the ambition of the first 17 europeiska universitet, som kommer att fungera som förebilder för andra i hela EU. De kommer att göra det möjligt för nästa generationer studenter att uppleva Europa genom att studera i olika länder. Jag är övertygad om att detta initiativ, en viktig byggsten i det europeiska utbildningsområdet, kommer att vara en verklig spelförändring för högre utbildning i Europa, vilket ökar spetskompetens och inkludering."

Urvalet av europeiska universitet omfattar ett brett utbud av högre utbildningsinstitutioner från hela EU, från yrkeshögskolor, tekniska universitet och konstuniversitet till omfattande och forskningsintensiva universitet.

Europeiska universitet kommer att bli mellanuniversitetscampus där studenter, doktorander, personal och forskare kan röra sig sömlöst. De kommer att slå samman sin expertis, plattformar och resurser för att leverera gemensamma läroplaner eller moduler som täcker olika discipliner. Dessa läroplaner kommer att vara mycket flexibla och gör det möjligt för eleverna att anpassa sin utbildning, välja vad, var och när de ska studera och få en europeisk examen. Europeiska universitet kommer också att bidra till en hållbar ekonomisk utveckling i de regioner där de finns, eftersom deras studenter kommer att arbeta nära företag, kommunala myndigheter, akademiker och forskare för att hitta lösningar på de utmaningar som deras regioner står inför.

Totalt en budget på upp till € 85 euro is available for the first 17 ‘European Universities’. Denvarje allians kommer att få upp till 5 miljoner under de kommande tre åren för att börja genomföra sina planer och bana väg för andra högre utbildningsinstitutioner i hela EU att följa efter. Deras framsteg kommer att övervakas noggrant.

Denna första utlysning – tillsammans med en andra som kommer att lanseras i höst – kommer att testa olika modeller för att implementera det nya konceptet med europeiska universitet och dess potential att stärka högre utbildning. För nästa långsiktiga EU-budget som löper från 2021-2027 föreslog kommissionen att de europeiska universiteten skulle införas helt under Erasmus+, med en avsevärt ökad budget. Medan vissa allianser är heltäckande och täcker alla discipliner, fokuserar andra till exempel på hållbarhet vid kusten i städerna, samhällsvetenskap eller global hälsa. Varje allians består av i genomsnitt sju lärosäten från alla delar av Europa, vilket leder till nya partnerskap. Detta speglar fördelningen av ansökningar från de olika länderna.

Annons

Bakgrund

Europeiska kommissionen föreslog detta nya initiativ till EU:s ledare inför det sociala toppmötet i Göteborg i november 2017. Initiativet godkändes av Europeiska rådet i december 2017, som krävde att minst 20 europeiska universitet skulle skapas senast 2024 och är en del av strävan mot att upprätta ett europeiskt utbildningsområde till 2025.

Konceptet för de europeiska universiteten, som utvecklats tillsammans med medlemsländer, högre utbildningsinstitutioner och studentorganisationer, lockade ansökningar från 54 allianser som involverade mer än 300 högre utbildningsinstitutioner från 28 medlemsstater och andra Erasmus+-programländer. De svarade på en Erasmus+-uppmaning om "Europeiska universitet" som lanserades i oktober 2018.

De 60 miljoner euro som ursprungligen avsattes för detta nya Erasmus+-initiativ har höjts till 85 miljoner euro, vilket möjliggör finansiering av 17 allianser snarare än de 12 som ursprungligen planerades.

Mer information

Faktablad

Europeiska universitetsinitiativet

Information om inbjudan att lämna förslag

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend