Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

"Renare" kärnreaktor kommer ett steg närmare när EU inleder samrådsövning om kärnenergi

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Med Europeiska kommissionens argument att kärnkraft behövs som en "övergångs"-energikälla, har Europas nyaste kärnkraftverk tagit ett viktigt steg närmare att bli fullt operativt.

Flytten är läglig eftersom kommissionen förväntas starta en offentlig samrådsprocess om huruvida kärnkraft ska inkluderas i sin "hållbara finansklassificering" före årets slut.

Det innebär att själva förslaget publiceras nästa månad.

Den här veckans kommissionsmeddelande sammanfaller med den senaste utvecklingen av vad som har beskrivits som en av världens senaste toppmoderna "renare" kärnreaktorer.

Reaktorn, nära staden Astravets i Vitryssland, strävar efter att implementera en av EU:s flaggskeppspolitik för att minska utsläppen. Även om det är accepterat att detta ensamt inte kommer att lösa miljökriserna, är tron ​​att hitta alternativ som inte är fossila bränslen för att möta Europas energibehov är vägen framåt.

En EU-källa sa att Astravets kärnkraftverk kommer att minska utsläppen och på så sätt hjälpa till att tackla klimatförändringarna.

Tidigare i veckan började ingenjörer vid anläggningen ladda bränsle i sin andra av dess två reaktorer. Detta är betydelsefullt eftersom det är det första steget av en reaktor som blir fullt operativ. Ingenjörerna laddar först bränsle, uppnår sedan reaktorns "kritikalitet" innan de slutligen ansluter den till det nationella nätet. Dess två reaktorer i drift kommer att ha en total produktionskapacitet på cirka 2.4 GW när de är färdigställda nästa år.

Annons

När båda enheterna har full effekt kommer anläggningen på 2400 MW att undvika utsläpp av mer än 14 miljoner ton koldioxid varje år genom att ersätta kolintensiv produktion av fossila bränslen. Anläggningen kommer, avgörande, ytterligare minska landets beroende av importerade fossila bränslen och flytta Vitryssland närmare netto-noll.

Sama Bilbao y León, generaldirektör för World Nuclear Association, den internationella organisationen som representerar den globala kärnkraftsindustrin, sade: ”Beviset ökar för att vi ska kunna fortsätta på en hållbar energibana med låga koldioxidutsläpp för att snabbt påskynda mängden nya kärnkapacitet byggd och ansluten till nätet globalt. 2.4 GW ny kärnkraft i Vitryssland kommer att vara ett viktigt bidrag för att uppnå detta mål. ”

Efter att bränslet har laddats kommer reaktorn i Vitryssland att höjas till sin lägsta kontrollerade effektnivå (upp till 1 % av reaktorns totala kapacitet) för att möjliggöra säkerhetstester. När tillförlitligheten och säkerheten för kraftenheten har verifierats, börjar strömstartfasen när enheten kommer att anslutas till Vitrysslands elnät för första gången.

Veckans lansering av den andra kraftenheten på Astravets hälsades av Alexander Lokshin, Rosatoms förste vice generaldirektör för kärnenergi, som sa till denna webbplats: "Efter den enorma mängden konstruktions- och installationsarbeten, den mest intressanta, spännande och avgörande perioden i konstruktionen av en kärnkraftsenhet håller på att sätta upp och driftsätta den. I detta skede förvandlas kubikmeter betong, ton metallkonstruktioner, kilometer av kabel och rörledningar till en levande organism som kommer att fungera och gynna människor i minst 60 år. Bränsleladdnings- och lanseringsfasen är som ett hjärtslag för första gången, vilket ger liv åt kraftenheten.”

"Jag önskar hela teamet all framgång med att leverera den här delen av projektet," tillade Lokshin, som också är ordförande för Engineering Division på Rosatom, den allmänna designern och entreprenören för projektet.

Rysk teknologi valdes ut för det som är Vitrysslands första kärnkraftverk som enligt Internationella atomenergiorganet helt överensstämmer med internationella normer och säkerhetsstandarder. Enhet 1 togs i drift den 10 juni i år och blev den första ryskt designade kärnkraftsanläggningen i generation III+ som togs i drift utomlands.

Det har varit ett hårt motstånd mot anläggningen, inte minst från grannlandet Litauen, där tjänstemän har uttryckt oro för säkerheten.

Men IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi uttalade i en utfrågning i Europaparlamentet i år att: "Vi har varit i kontakt med Vitryssland under en lång tid och vi är närvarande på fältet hela tiden". Han sa att IAEA hade hittat "bra praxis och saker att förbättra men vi har inte hittat någon anledning till att den anläggningen inte skulle fungera".

Anläggningen har också fått stöd av European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG) som har sagt att säkerhetsåtgärderna på Astravets helt är i linje med europeiska standarder. Rosatom är det enda företaget i världen som utför seriebyggen av kärnkraftverk utomlands. 106 ryskt designade kärnkraftverk har byggts runt om i världen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend