Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Små ö-stater leder världen i historiska klimaträttsfall för att skydda haven

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ett landmärke internationellt klimaträttsfall kommer att inledas i Hamburg i dag (11 september), när små önationer försöker klargöra staternas skyldigheter att förhindra de katastrofala skador som orsakas våra hav av koldioxidutsläpp.

Ärendet har hänskjutits till International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS) av The Commission of Small Island States on Climate Change and International Law (COSIS), och ber domstolen att avgöra om CO2-utsläpp som absorberas av havet bör övervägas föroreningar, och i så fall vilka skyldigheter länder har för att undvika sådana föroreningar och skydda den marina miljön.

Havet genererar 50 % av det syre vi behöver, absorberar 25 % av alla koldioxidutsläpp och fångar upp 90 % av överskottsvärmen som genereras av dessa utsläpp. Överdriven kolförorening CO2 orsakar skadliga kemiska reaktioner som korallblekning, försurning och deoxygenering, och äventyrar havets pågående förmåga att absorbera koldioxid och skydda liv på planeten.

Enligt FN:s havsrättskonvention (UNCLOS) är de flesta länder skyldiga att vidta åtgärder för att förhindra, minska och kontrollera föroreningar av havsmiljön. Om fallet blir framgångsrikt skulle dessa skyldigheter omfatta minskning av koldioxidutsläpp och skydd av marina miljöer som redan skadats av CO2-föroreningar. 

När havsnivån stiger står vissa öar - inklusive Tuvalu och Vanuatu - inför att bli helt nedsänkta i slutet av århundradet. Det uppskattas att hälften av Tuvalus huvudstad kommer att översvämmas år 2050.
Höger Hon. Gaston Alfonso Browne, Antiguas och Barbudas premiärminister sa: "Trots våra försumbara utsläpp av växthusgaser har COSIS medlemmar lidit och fortsätter att lida den överväldigande bördan av klimatförändringens negativa effekter.

"Utan snabba och ambitiösa åtgärder kan klimatförändringarna hindra mina barn och barnbarn från att bo på sina förfäders ö, ön som vi kallar hem. Vi kan inte vara tysta inför sådana orättvisor.

"Vi har ställts inför denna tribunal i tron ​​att internationell rätt måste spela en central roll för att ta itu med den katastrof som vi ser utspela sig framför våra ögon."

Annons

Hon. Kausea Natano, Tuvalus premiärminister, sa: "Havsnivåerna stiger snabbt och hotar att sänka våra landområden under havet. Extrema väderhändelser, som växer i antal och intensitet för varje år som går, dödar vårt folk och förstör vår infrastruktur. Hela marina och kustnära ekosystem dör i vatten som blir varmare och surare.

"Vetenskapen är tydlig och obestridd: dessa effekter är resultatet av klimatförändringar orsakade av utsläpp av växthusgaser.

"Vi kommer hit för att söka brådskande hjälp, i den starka övertygelsen om att internationell rätt är en viktig mekanism för att korrigera den uppenbara orättvisa som vårt folk lider av till följd av klimatförändringarna. Vi är övertygade om att internationella domstolar och tribunaler inte kommer att tillåta denna orättvisa att fortsätta okontrollerat.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend