Anslut dig till vårt nätverk!

Utveckling

Betydande nytt utvecklingsbistånd från EU till Centralamerika

DELA MED SIG:

publicerade

on

6a00d8341d945753ef017c317ffeb6970b-800wiStöd till säkerhet och rättsstatsprincipen, katastrofhantering och kampen mot klimatförändringar kommer att vara bland prioriteringarna för EU:s utvecklingsbistånd under perioden 2014–2020. EU-medel kommer att göras tillgängliga för detta ändamål, såväl som för att förbättra den regionala integrationen i Centralamerika, som tillkännagavs av Europeiska utvecklingskommissionären Andris Piebalgs.

När han talade inför ett officiellt besök i regionen, under vilket kommissionsledamoten kommer att besöka Guatemala, Nicaragua och El Salvador, beskrev han att stödet för 2014–2020 till Centralamerika förväntas uppgå till cirka 900 miljoner euro. Med förbehåll för slutgiltigt godkännande av rådet och Europaparlamentet skulle de nya medlen omfatta bilateralt samarbete med El Salvador, Guatemala, Honduras och Nicaragua, samt regionalt samarbete (som även omfattar Costa Rica och Panama).

Commissioner Piebalgs said: “Central America is now on average a medium-low income region, but there are still real differences amongst the different countries. In line with the recent Agenda for Change – the EU’s blueprint to refocus our aid to make it as effective as possible – we are determined to make sure our support reaches those countries, and sectors, which need it most. This way we are ensuring that our aid to the region will be better targeted and more efficient.”

I Nicaragua, till exempel, det fattigaste landet i Centralamerika, lever 46 % av befolkningen på mindre än 2 dollar om dagen, medan andelen människor som lever i fattigdom i Costa Rica och Panama är 24 % respektive 29 %.

Under sitt besök, som äger rum den 4-10 oktober, förväntas kommissionsledamot Piebalgs träffa presidenterna Otto Pérez Molina från Guatemala, Daniel Ortega från Nicaragua och Mauricio Funes från El Salvador samt ministrar och representanter från det civila samhället, samt besöka projekt på fältet.

Utöver det bilaterala stödet till varje land är EU den ledande givaren till Centralamerikas integrationssystem och dess institutioner, och har avsatt 95 miljoner euro sedan 2007. Detta stöd har koncentrerats till tre områden: regional integration, tullunion och gemensam politik och regional styrning och säkerhet.

Bakgrund

Annons

The Central American region has established a comprehensive relationship with the EU, which includes political dialogue, cooperation and a favourable trade regime. An Association Agreement between the EU and Central America was signed in 2012. The agreement’s trade part is provisionally applied with Costa Rica, El Salvador, Honduras, Nicaragua, and Panama. Provisional application will soon be extended to cover Guatemala.

The main recipients of regional projects’ support are the institutions of the Central American Integrations System (SICA). SICA was set up to promote Central America’s integration, with an emphasis on democracy, respect for human rights, and the establishment of equitable development for the people of Central America.

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend