Anslut dig till vårt nätverk!

Digital teknik

Digital kvinna och flickor av året heter på ICT 2013

DELA MED SIG:

publicerade

on

Sub-Carousel_720x315px_0Europas enastående kvinnor, flickor och organisationer som slår igenom i den digitala världen tillkännagavs idag kl ICT 2013 i Vilnius, Litauen. Vinnare av Europas första Digital Woman Awards någonsin, Sasha Bezuhanova, Lune Victoria van Eewijk, Amy Mather och HTW–Berlin, uppmärksammas för sitt ledarskap, entreprenörskap och kreativitet inom digitala studie- och arbetsområden, och för sitt visade engagemang för att öka antal flickor och kvinnor i IKT-studier och karriärer i Europa. Priserna står under beskydd av kommissionens vice ordförande Neelie Kroes och organiseras av Zen Digital som en del av deras stöd till EU:s stora koalition för digitala jobb (Se IP / 138 / 182)

Vinnarna av 2013 års priser är:

Årets digitala kvinna: Sasha Bezuhanova, Bulgarien. Sasha är grundare och ordförande för Bulgarian Center of Women in Technology. Hon är en sann entreprenör och en framgångsrik affärskvinna som aktivt bygger nästa generations digitala kvinnliga talanger. 2012 lanserade Sasha "Where Leaders Meet"-konversationer, där framgångsrika kvinnliga förebilder delar sina personliga och professionella berättelser med en enda kvinnlig publik. Dessa evenemang bidrog till att inspirera dussintals bulgariska kvinnor att överväga vetenskap, teknik, teknik och matematikbaserade studier och digitala karriärer.

Årets digitala tjej (10 år och yngre): Lune Victoria van Eewijk, Belgien. Lune utvecklar egna spel och interaktiva filmer, designar robotar och drömmer om att bli ingenjör. Vid nio års ålder är hon redan en sann digital visionär och har redan en meritlista när det gäller att få tjejer i hennes ålder entusiastiska över digitala strävanden.

Årets digitala tjej (11-14 år): Amy Mather, Storbritannien. Vid 13 år gammal har Amy kodat i tre år och har inspirerat människor i alla åldrar med sina huvudtal på Raspberry Jamboree, Campus Party EU och Wired: Next Generation. Hon lär äldre elever hur man kodar under lunchrasterna i skolan och med Manchester Girl Geeks.

Digital Impact Organization of the Year: HTW Berlin, Tyskland. Hochschule für Technik und Wirtschaft är Berlins största yrkeshögskola. 2009 invigde HTW ett innovativt kandidatprogram för kvinnor, "Frauenstudiengang Informatik und Wirtschaft", som syftar till att öka ledarskapet för kvinnor inom teknik. Programmet tar emot fyrtio sökande varje år och firade sin första examensklass 2012. HTW är erkänt för detta innovativa tillvägagångssätt som främjar bästa praxis för att få fler flickor och kvinnor i tekniken, och som en modell att i stort sett efterlikna för att bygga de färdigheter och den gemenskap som krävs att stärka fler kvinnor i digitala studier och karriärer.

Neelie Kroes sa "Morgondagens värld kommer att ledas av digital teknik, och att ha digital kompetens kommer att låsa upp en guldgruva av möjligheter. Och ändå lockas traditionellt kvinnor inte till digitala jobb. Det är därför jag är så glad att kunna gratulera dessa begåvade kvinnor och tjejer som har uppnått stora saker inom IKT och jag hoppas att de fortsätter att inspirera fler kvinnor att utforska den digitala sektorn”.

Annons

En nyligen genomförd studie för EU-kommissionen avslöjade att om fler kvinnor kommer in i EU:s digitala sektor skulle det ge en årlig BNP-ökning på 9 miljarder euro (se IP/13/-905) . Men för närvarande arbetar 7 miljoner människor inom informations- och kommunikationssektorn (IKT) i Europa, och endast 30 % är kvinnor. Europeiska kommissionen har åtagit sig att locka fler kvinnor in i IKT-arbetskraften och in STAM (vetenskap, teknik, teknik och matematik)-baserade studier och karriärer

Bakgrund

2013 års European Digital Woman Award-tävling anordnades av Zen Digital i samarbete med Council of European Professional Informatics Sociations (CEPIS), DIGITAL, den Europeiskt centrum för kvinnor och teknik (ECWT) och EUSchoolNET. Priserna är kärleksfullt kända som "Adas", för att hedra Ada Lovelace, den första datorprogrammeraren och författaren till algoritmen för Babagges mekaniska dator. Genom att uppmärksamma flickor och kvinnor som har utmärkt sig inom digitala studier och karriärer, och organisationer som bidrar till att öka flickors och kvinnors deltagande i den digitala sektorn, syftar utmärkelserna till att öka antalet digitalt skickliga flickor och kvinnor i Europa och hjälpa täppa till IKT-kunskapsklyftan i Europa.

Kvinnor är underrepresenterade på alla nivåer inom IKT-sektorn, särskilt i beslutsfattande positioner. IKT-sektorn växer snabbt och skapar cirka 120 000 nya jobb varje år. Men på grund av skillnader i krav och kompetens – och trots stigande arbetslöshet – kan det saknas 900 000 kvalificerade IKT-arbetare under 2015.

Ada Awards tillkännagavs först vid Digital Agenda Assembly i juni 2013 som ett löfte till Grand Coalition for Digital Skills and Jobs, och tävlingen pågick till slutet av september i år. Nomineringarna till priset för flickor, kvinnor och organisationer kom från hela Europeiska unionen och speglar ett brett spektrum av digitala områden – akademi, forskning, industri, företag och kreativa och sociala sektorer.

Kommissionens strategi för kvinnor inom IKT

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend