Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska investeringsbanken

EIB godkänner ett finansieringsinstrument på 150 miljoner euro för Cypern

DELA MED SIG:

publicerade

on

EIB_EU_SLOGAN_A_French_4cEuropeiska investeringsbanken (EIB) har godkänt ett nytt finansieringsinstrument för Cypern, som kommer att göra det möjligt för banken att tillhandahålla handelsfinansieringsstöd för upp till 150 miljoner euro.

Det innovativa EIB-instrumentet tillkännagavs idag i Nicosia vid en presskonferens som hölls av finansminister Harris Georgiadis, EIB:s ordförande Werner Hoyer och EIB:s vicepresident med ansvar för Cypern Mihai Tanasescu, under ett officiellt besök på Cypern.

Hoyer sa: "Genom att starta detta program på Cypern har vi tagit ett exceptionellt steg för att stödja handelsfinansiering på Cypern. Efter de positiva resultaten av instrumentet som först implementerades i Grekland för fem månader sedan, kopierade vi det snabbt på Cypern, för att möjliggöra internationell handel med lokala företag i en tid då internationella banker drar sig tillbaka. Vår närvaro här i dag understryker EIB:s engagemang för ekonomisk utveckling på Cypern och våra diskussioner med president Anastasiades syftar till att ytterligare stärka vårt samarbete med tanke på de rådande ekonomiska omständigheterna. Vi är fortsatt engagerade i att investera i Cypern, med tanke på det svåra ekonomiska sammanhanget, och delar regeringens övergripande mål att inte bara uppnå återhämtning, utan också säkra långsiktig ekonomisk tillväxt i landet. Vi är övertygade om att Cypern kan lyckas”.

EIB, som traditionellt är involverad i att tillhandahålla långfristig finansiering till förmånliga villkor, lade till detta kortfristiga kreditstödsinstrument för första gången i Grekland i juni 2013. Instrumentet syftar till att mildra transaktions- och systemrisker för utländska banker som är intresserade av att utveckla handelsflöden med Cypern och främja en exportledd återhämtning som främjas, särskilt av små och medelstora företag och medelstora företag. EIB kommer att tillhandahålla garantier till affärsbankerna för handelsfinansiering, som förväntas stödja en transaktionsvolym i storleksordningen 300–450 miljoner euro per år.

Under 2012 omfattade underskrifterna 130 miljoner euro för en ny produktionsenhet vid Vasilikos kraftverk för att förbättra elförsörjningen på Cypern, 68 miljoner euro för Limassol Sewerage och 200 miljoner euro för viktig infrastruktur, medan EIB i maj 2013 undertecknade ett liknande lån på 100 miljoner euro. De projekt som finansierats av EIB på Cypern under de senaste fem åren uppgår till 1.3 miljarder euro. Ungefär 80 % av detta belopp gick till de strategiska områdena energi, miljö, transport och små och medelstora företag. Historiskt har banken bidragit till finansieringen av de allra flesta viktiga infrastruktur- och energiprojekt på Cypern, såsom vägar, vatten- och avloppsreningsverk och elproduktion.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend