Anslut dig till vårt nätverk!

Stöd

Ytterligare 30 miljoner euro för att öka hjälpen till offer för krisen i Syrien

DELA MED SIG:

publicerade

on

mellanöstern-libanon-syrien-50-630x431Precis som vintervädret har drabbat Syrien och regionen har EU-kommissionen mobiliserat ytterligare 30 miljoner euro för att ge akut nödvändig hjälp till den konfliktdrabbade befolkningen i Syrien, såväl som till syriska flyktingar och värdsamhällen i grannländerna Jordanien och Libanon . Detta följer bara några dagar efter att Europeiska kommissionen undertecknat stora kontrakt med FN-organ på totalt 147 miljoner euro för att leverera livsnödvändigt bistånd till människor som drabbats av krisen i Syrien.

De extra 30 miljoner euro kommer från det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet (ENPI) och är utöver 960 miljoner euro som redan tillhandahållits av Europeiska kommissionen sedan krisens början, inklusive 400 miljoner euro omfattande hjälppaket lanserades med EU:s gemensamma meddelande om Syrien av den 24 juni 2013.

Kommissionär med ansvar för utvidgning och europeisk grannskapspolitik, Štefan Füle, sa: "Sedan Syrienkrisen började har EU stått för de miljontals människor som direkt påverkats av denna fruktansvärda konflikt i Syrien och i regionen. Vi har gett ett snabbt svar på de utmaningar som uppstår genom den kontinuerliga och ökande tillströmningen av flyktingar till grannländerna. Detta nya ytterligare stöd kommer att vara avgörande för att förbättra levnadsvillkoren för både värdsamhällen och syriska flyktingar i Jordanien och Libanon, samt stödja palestinska flyktingar i Syrien, som är bland de mest utsatta. Vårt stöd kommer att fokusera på att ge utbildning och skydd till flyktingbarn. Dessutom kommer vi att uppgradera grundläggande tjänster för flyktingar och värdsamhällen i Jordanien och Libanon, särskilt vatten och sanitet. Med vintern som drabbar regionen exceptionellt hårt och temperaturen sjunker; vårt nya stöd kommer i tid och kommer att hjälpa flyktingar – i synnerhet barn – och värdsamhällen som hotas av hårda vinterförhållanden.”

Av denna extra tilldelning på 30 miljoner euro kommer totalt 16 miljoner euro att gå till UNRWA1 att ge akut kontant hjälp till palestinska flyktingar från Syrien och att hjälpa till att möta de ökade kostnaderna förknippade med den tiofaldiga ökningen av antalet palestinska flyktingar som nu står inför svår fattigdom till följd av Syrienkrisen. Uppskattningsvis 235,000 80 palestinska flyktingar - ungefär hälften av den totala palestinska flyktingbefolkningen - är på flykt inom Syrien, efter att ha blivit flyktingar en andra gång, och 540,000 % av de totalt XNUMX XNUMX registrerade palestinska flyktingarna i Syrien är nu i behov av kritisk hjälp.

De återstående 14 miljoner euro kommer att stödja värdsamhällen i Jordanien och Libanon som särskilt drabbats av flyktingströmmen. Dessa två länder tar nu emot över 60 % av de 2.3 miljoner syriska flyktingarna. Bara i Libanon utgör nu syriska flyktingar nästan en femtedel av befolkningen, vilket skulle vara lika med att Tyskland måste ta emot 14 miljoner flyktingar, eller EU som helhet 90 miljoner. Det extra stödet kommer att hjälpa till att uppgradera grundläggande tjänster som vatten och sanitet, för att minska hälsorisker orsakade av otillräckligt behandlat avloppsvatten och för att förbättra vattenförsörjningen. Dessutom, för att undvika en förlorad generation, kommer denna finansiering att stödja UNICEF för att skydda flyktingbarn och främja tillgången till lärande för cirka 400,000 XNUMX flyktingbarn i skolåldern.

Sammantaget mobiliserade Europeiska kommissionen och medlemsstaterna tillsammans över 2 miljarder euro utvecklings- och humanitärt bistånd hittills, vilket gör EU till den största givaren. Bara under 2013 har kommissionen tillhandahållit 280 miljoner euro i utvecklingsbistånd inom ramen för ENPI, 350 miljoner euro i humanitär hjälp och 65 miljoner euro under andra biståndsinstrument, vilket bringar biståndsbeloppet i år till nästan 700 miljoner euro.

Bakgrund

Annons

På 24 junii, tillkännagav Europeiska kommissionen och den höge representanten en ökning av EU:s bistånd på 400 miljoner euro - 250 miljoner euro för att stödja humanitär hjälp och 150 miljoner euro utvecklingsbistånd. Från och med idag har nästan 90 % av 150 miljoner euro i återhämtnings- och utvecklingsbistånd redan kontrakterats av GD DEVCO och snabbt omvandlats till konkreta projekt. Implementeringen har börjat på plats.

Det totala antalet människor som drabbats av inbördeskriget i Syrien och i behov av hjälp är över 9 miljoner, ungefär hälften av hela befolkningen. Detta gör Syrienkrisen till den största humanitära nödsituationen på årtionden. Inom Syrien är mer än 6.5 miljoner internt fördrivna. Dessutom har antalet flyktingar som har flytt från kriget i Syrien till grannländerna nu nått över 2.3 miljoner. Mer än hälften av alla dessa flyktingar är barn. Enligt UNHCR:s uppskattningar kan flyktingbefolkningen i regionen nå över 4 miljoner i slutet av 2014.

EU-stöd till UNRWA

Syrienkrisen påverkar den palestinska flyktinggemenskapen och situationen för palestinska flyktingar i Syrien blir allt svårare. Bara under 2013 har EU:s stöd till UNRWA för aktiviteter i Syrien och Libanon uppgått till totalt 35.2 miljoner euro. Denna finansiering används för att ge akututbildning, kontantöverföringar och skyddshjälp till palestinska flyktingbarn i själva Syrien såväl som de som har flytt till Libanon.

EU är den största givaren till UNRWA, med 153.5 miljoner euro tilldelade bara under 2013, vilket representerar ett ytterligare ökat bidrag jämfört med 2012. Europeiska kommissionen har dock angett att det är viktigt att byrån diversifierar sina finansieringskällor, särskilt genom att aktivera Arabförbundets länders åtaganden att betala 7.8 % av den allmänna fondens behov.

Mer information

Webbplats för GD Utveckling och samarbete - EuropeAid

Webbplats för kommissionsledamot Štefan Füle med ansvar för utvidgningen och den europeiska grannskapspolitiken

Webbplats för Europeiska utrikestjänsten om Syrien

Om det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet (ENPI)

IP / 13 / 1284: Syrienkris: EU- och FN-partner för att nå miljontals syrier i desperat behov av humanitärt bistånd

MEMO / 13 / 1173: Gemensamt uttalande av biståndschefer som kräver beslutsamma åtgärder för att öka humanitär tillgång och finansiering för krisen i Syrien

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend