Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Sill tvist: EU lyfter åtgärder mot Färöarna

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140214Kommissionen har i dag (18 augusti) upphävdes de åtgärder som vidtagits mot Färöarna i augusti 2013 efter deras ohållbara fisket på atlandisk sill. De åtgärder som infördes vid tidpunkten kommer nu lyftas per 20 augusti 2014.

Beslutet kommer efter det enades om att Färöarna skulle upphöra med sin ohållbara fisket och skulle anta fångstbegränsningar för sill i 2014 på 40,000 ton. Denna nivå är avsevärt lägre än den Färöarna hade antagit i 2013 och som enligt de nuvarande vetenskapliga bedömningar, inte äventyra bevarandeinsatser i kuststaterna delar lager.

Däremot upphävandet av åtgärderna inte utgör en tyst överenskommelse med EU som 40,000t är berättigade andel av beståndet för Färöarna. Det är bara ett tecken på att hållbarheten av beståndet inte längre är i fara. Beslutet påverkar inte heller till de samråd som kommer att äga rum under hösten bland de fem kuststaterna (Norge, Ryssland, Island, Färöarna och EU) om den framtida delning av beståndet.

The lifting of the measures represents a clean slate in the EU’s relations with the Faroe Islands, a country viewed as a potential strategic partner on pelagic fisheries in the north-east Atlantic. European Commissioner for Maritime Affairs and Fisheries Maria Damanaki intends to meet Vestergaard, minister of fisheries of the Faroe Islands, to set the basis for a new era of co-operation.

Bakgrund

Following the unilateral increases in mackerel catch by the Faroe Islands in 2010, the normal bilateral exchanges of fishing rights had been interrupted, which made fishermen from both parties unable to fish in their traditional fishing grounds in each other’s fishing zone.

Efter en ensidig ökning av fångsten av sill med Färöarna i 2013 som äventyras hållbarhet av beståndet, antog kommissionen ett förbud mot att importera i EU sill och makrill som fångats under kontroll av Färöarna. Inträde i EU: s hamnar av fartyg som bedriver fiske eller transportera sådan fisk var också förbjudet. Som svar på dessa åtgärder, de färöiska myndigheterna väckt talan mot EU inom de tvistlösningsmekanismer Världshandelsorganisationen och FN: s konvention om havsrätt.

Annons

The process of normalization of EU-Faroe Islands fishing relations started at the end of 2013 when the Faroe Islands accepted to become part of the arrangement among coastal States on the management of mackerel for 2014. This allowed an agreement on traditional exchanges of fishing opportunities, including mutual access to each other’s fishing grounds. The ongoing understanding on herring is expected to be the end of the disputes and the beginning of a better collaboration between the two parties.

Som en del av den politiska överenskommelsen i juni 2014 (Se även: IP / 14 / 668) Var det underförstått att kommissionen skulle lägga fram ett förslag till förordning om upphävande av de åtgärder som vidtagits i 2013 till en kommitté bestående av medlemsländerna. Kommittén träffade 31 juli och hade inga invändningar mot denna förordning och därmed inledde kommissionen processen för antagandet av utkastet till förordning färdig idag.

Denna förordning och upphävandet av åtgärderna i de åtgärder som kommer att träda i kraft dagen efter det nära förestående offentliggörandet i Europeiska unionens officiella tidning EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend