Kommissionen och EBU att fortsätta samarbetet i EU Region Omgivningar

fuleEuropeiska kommissionen och European Broadcasting Union (EBU) kommer att arbeta tillsammans för att stärka mediernas oberoende i Europeiska grannskapsregionen, efter ett möte mellan utvidgningen och den europeiska grannskapspolitiken kommissionär Štefan Füle (avbildad), EBU ordförande Jean-Paul Phillipot och EBU generaldirektör Ingrid Deltenre.

Organisationerna har undertecknat och brevväxlade att befästa sitt samarbete i den europeiska regionen grannskaps bygger på existerande samarbete inom ramen för EU: s utvidgningspolitik.

Philippot sa: "Oberoende och hållbara medieorganisationer för offentlig service är pelare av yttrandefrihet och ett demokratiskt medielandskap. EBU-partnerskapsprogrammets verksamhet i den europeiska grannskapsregionen kommer att bli allt starkare med stöd av Europeiska kommissionen. "

Füle sade: "Yttrandefrihet, fri press och media är pelarna till en djup och hållbar demokrati, vilket är ett av de centrala målen för den europeiska grannskapspolitiken. Jag är väldigt glad att European Broadcasting Union delar vår åsikt att en trygghet för yttrandefriheten kräver en kontinuerlig insats av alla intressenter.

"Jag välkomnar särskilt engagemang från EBU i länder som Ukraina eller Tunisien som genomgår viktiga förändringar. Medias roll och dess oberoende är avgörande för att hjälpa till med processen. Jag vill bekräfta vårt åtagande att samarbeta med EBU om förbättring av medielandskapet i den europeiska grannskapsregionen och för att främja det samarbete som redan har visat sig vara mycket framgångsrikt i utvidgningsområdet. "

Under sitt partnerskapsprogram, EBU åtar olika åtgärder inriktade på public service-företag i utvidgningen och den europeiska grannskaps region. Åtgärder, bland annat innefatta stöd, teknisk support och utbildning för att bygga interna kapaciteten för oberoende och långsiktig hållbarhet.

Ytterligare bakgrundsinformation om den europeiska grannskapspolitiken finns tillgänglig i Europeiska kommissionens pressmeddelande.

Taggar: , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, EU, Europeiska kommissionen, Europeiska grannskapspolitiken