Oxfam reaktion på Pierre Moscovici utfrågning på Europaparlamentet

2014-05-23_BlogDen 2 oktober Frankrike Pierre Moscovici (avbildad), EU-kommissionär med ansvar för ekonomiska och finansiella frågor, skatter och tullar, inför en utfrågning i Europaparlamentet att bedöma sin lämplighet för jobbet.

Oxfams biträdande chef för Advocacy & kampanjer Natalia Alonso sade: "Herr. Moscovici gjorde ett passionerat löfte för att främja europeiska intressen i ekonomiska och skattemässiga frågor. Vi är glada att se att han stöder fördelningen av vissa intäkter från den framtida finansiella transaktionsskatten - förhoppningsvis så bred som möjligt i omfattning - för att bekämpa fattigdom och klimatförändringar.

"Han betonade flera gånger vikten av att bekämpa skatteflykt och undvikande samt öka skattesynet. Trots detta har mr. Moscovici inte stött på ett konkret förslag om större öppenhet för multinationella företag - som Apple och Starbucks - att belysa huruvida de "försvinner" sina vinster offshore att betala låga eller inga skatter.

"Vi välkomnar Mr Moscovici åtagande att ge EU en starkare röst i internationella skatteinitiativ, såsom G20 främjande av bättre globala skatteregler som skulle uppmuntra tillväxt och ökad sysselsättning. Men EU måste se till att de nya reglerna också kommer att gynna utvecklingsländerna, som för närvarande inte vid förhandlingsbordet. Kampen mot skattefusk är en global, och EU bör börja med att se till att det är skattepolitik inte hindrar fattiga länder från att höja de pengar de ytterst måste bekämpa fattigdom och ojämlikhet. "

· 11 europeiska länder enades maj 2014 att skapa en europeisk skatt på finansiella transaktioner av 1st januari 2016. Förhandlingar mellan EU-11 är kört på skalan av skatten, och den typ av finansiella produkter som skall ingå. Många civila samhällets organisationer har kämpat för att säkerställa att en del av dessa intäkter kommer att tilldelas europeisk och internationell solidaritet, som finansiering av offentliga tjänster i Europa, och klimatförändringar och hälsa i utvecklingsländerna.
· I juni förra året antog EU lagstiftning som kommer att tvinga banker och utvinningsföretag (olja, gruvdrift, gas och skogsbruk) att släppa information om var de arbetar och var de betalar sina skatter. Oxfam uppmanar Europeiska unionen att tillämpa samma rapporteringsstandarder som för banker - den så kallade landet-för-landsrapporteringen (CBCR) - till alla sektorer. Klicka här för att läsa Europaparlamentets betänkande om skatteflykt, May 2013, kräver offentlig land för land rapportering (CbCr).
· Den G20 uppdrag OECD att leverera en handlingsplan för företagens missbruk av internationella skatteregler som leder till "bas erosion och förflyttning av vinster" (den BEPS agenda). Medan Oxfam välkomnar den politiska viljan att reformera ett brutet internationellt skattesystem är vi rädda för att utvecklingsländerna inte kommer att dra nytta av den nuvarande reformen eftersom de inte är associerade och inte kan ta itu med deras prioriteringar för reformer (Oxfam-rapporten Affärs bland vänner).

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europeiska kommissionen, Europaparlamentet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *