Anslut dig till vårt nätverk!

Konferensen för perifera kustregioner i Europa (CPMR)

#Maritim: Nyckelspelare för att hålla EU flytande

DELA MED SIG:

publicerade

on

cpmrConference of Peripheral Maritime Regions (CPMR) samlades i Haarlem den 19 februari 2016 för sin Politiska presidiet, på inbjudan av Cees Loggen, regionminister i provinsen Noord-Holland (NL).

Evenemanget öppnades av presidenten för CPMR och för Azorernas autonoma regering (PT), Vasco Cordeiro, som påminde publiken om det ”Den regionala nivån är ett kraftfullt verktyg för EU-projektet och det har inte betraktats som sådant; vi måste betraktas som fullfjädrade partners”.

Eleni Marianou, generalsekreterare, beskrev milstolparna i CPMR-arbetsprogrammet som omfattar inte bara dess huvudsakliga politiska arbete om sammanhållning, maritima frågor och tillgänglighet utan också tar upp nödfrågor som regional migrationshantering och de regionala myndigheternas nyckelroll i globala agenda. I ett sammanhang där EU:s paradigm tycks ha kul, ”Vår roll som regioner är att implementera effektivt, att förnya och investera. Vi måste utveckla den rätta berättelsen som undviker enkla korrigeringar och populism.”

Den europeiska budgeten och utsikterna för den framtida halvtidsöversynen var fokuspunkten i debatten om sammanhållningspolitiken. Pierre Karleskind, vice ordförande, Bretagnes regionala råd, tog upp frågan om vad sammanhållningspolitiken kan göra för vissa mindre tillgängliga regioner som inte uppfyller kriterierna för stödberättigande och som inte har tillgång till specifika instrument för sammanhållningsfinansiering.  

Jean Arthuis, ordförande för Europaparlamentets budgetutskott, kvalificerade EU:s budget som en "tight korsett", och insisterade på att "Vi är i slutet av en typ av budget. Vi behöver effektiv och flexibel Instrumentets. " Han erinrade om det "de perifera sjöfart regioner ha att framföra sin sak att demonstrera att deras projekt har ett mervärde och bidra till en förbättrad och dynamisk tillväxt och att tackla massarbetslöshet som påverkar helheten of d EU.” I debatten klargjorde han att målet är "till utveckla konkurrenskraften regioner i Europa". 

När det gäller maritima frågor tog CPMR:s politiska byrå först upp genomförandet av sin "maritime agenda" som särskilt inkluderar en utvärdering av dess Vasco da Gama-initiativ. Pilotprojektet kommer att hålla i sig sista konferensen i Bryssel den 1 mars. Sessionen följdes av en presentation av det nederländska ordförandeskapets prioriteringar där regionerna kunde ge ett effektivt bidrag i diskussionsgrupperna på hög nivå, särskilt om ämnen som närsjöfart. 

Lodewijk Abspoel, Senior Advisor North Sea Policy IMP och MSP, betonade att "interaktion mellan land och hav är ett nyckelelement" för ett effektivt genomförande av direktivet om fysisk planering till havs. I debatten, Cees Loggen markerad, – Det finns fortfarande ett antal utmaningar. Till exempel skiljer sig de nationella MSP:erna i innehåll och prioriteringar. De är också inkonsekventa i juridisk status. Nationella mål och strategier är delvis motsatta. "

Ett runt bord på handlingsmöjligheter på transportområdet, samlade flera företrädare för CPMR Geographical Commissions som delar en gemensam vilja att fortsätta en aktiv roll i TEN-T-korridorforumen. De driver på för en bättre integration av regionerna som ligger i slutet av korridorerna, inklusive öar och yttersta randområden. 

Annons

Rogier Van Der Sande, regionminister i Zuid-Holland och vice ordförande för CPMR med ansvar för energi och klimat, påminde om CPMR:s deltagande i COP 21, där man för första gången erkände icke-statliga aktörers roll, vilket gav ännu mer brådskande tonvikt för de regionala myndigheterna att agera. 

Beatriz Yordi Aguirre, chef för enheten för anpassning vid DG Climate Action, betonade att "Regioner underlättar genomförandet av både begränsnings- och anpassningsplaner, och makroregioner och transnationella aspekter är också mycket viktiga".

Före dess politiska byrå deltog CPMR-medlemmar dagen innan i en "Högnivåkonferens: Hinder för investeringar och tillgång till finansiering i Europa för den maritima ekonomin: vilken roll för europeiska regioner?” som presenterade fallstudier av hur regionala och lokala myndigheter i Europa fungerar som en hävstångseffekt för tillväxt, särskilt inom den maritima ekonomin, tack vare stöd från Europeiska unionen och en adekvat användning av dess finansiella instrument.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend