Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Bostäder protesterar vid EU: s stadsministermöte

DELA MED SIG:

publicerade

on

DSC04839Bostadsarrangörer från hela Europa samlas i helgen för att protestera mot antagandet av EU:s urbana agenda av Europas 23 bostadsministrar i Amsterdam.

En serie åtgärder planerades av European Action Coalition for the Right to Housing and to the City, ett nätverk av grupper som kämpar för rättvisa i bostäder över hela kontinenten. På måndagen (30 maj) kl. 8 störde CET-medlemmar i koalitionen ministrarnas ankomst med båt.

Aktivister från tio länder vecklade ut en 15-meters banderoll på Oosterdok, där det stod "Bostäder för människor, inte vinst", medan de skanderade "Sociala bostäder är en rättighet, här att stanna, här för att kämpa!"

Scheepvaartmuseum, mötesplatsen för tjänstemännen, är en isolerad, säkrad byggnad som illustrerar illegitimiteten och oansvarigheten i beslutsfattandet i stadspolitiken. Bostadsaktivisterna kommer från ett antal länder som drabbats hårt av både införandet av EU:s åtstramningar och av stadsförnyelseprojekt som genomförs med hjälp av europeiska strukturfonder. Demonstrationen krävde att sådana medel skulle användas för att bygga sociala bostäder, snarare än att tränga undan de fattiga i städerna genom partnerskap med privata utvecklare.

Klockan 13 CET kommer huvudkontoret för Stadgenoot, ett stort holländskt bostadsbolag, att vara ockuperat tillsammans med Bond Precaire Woonvormen (Föreningen av de precärt inhysta). Stadgenoot är genom sitt lobbyarbete ansvarig för den nya holländska bostadslagen som minskar hyrestiden till mellan 2 och 5 år, och förstör hyresgästskydden.

Liknande lagar om "flexibilisering" är på gång i många länder över hela Europa, såsom Storbritanniens Housing and Planning Act. Lokala hyresgästföreningar och hyresgäster kommer att ansluta sig till den europeiska koalitionen i denna solidaritetsaktion. Tillsammans kommer de att återta denna offentliga institution och kräva ett slut på flexibilisering och försäljning av holländska allmännyttiga bostäder. Solidaritetsaktioner ägde rum i går och idag i Paris, organiserade av Droit Au Logement och Nuit Debout.

EU Urban Agenda har utvecklats sedan 1997 av Europeiska kommissionen och Europeiska rådet för att "ta bort onödig reglering" och "skapa mer fungerande finansiella instrument".

Annons

Amsterdampakten undertecknas under det nederländska ordförandeskapet för att effektivisera stadssamarbetet, utan att försöka konfrontera privatiseringen som sker i hela EU. Rita Silva, en portugisisk arrangör med Habita! sa: "The Urban Agenda svämmar över av modeord om hållbarhet och innovation, men den dolda agendan är att skapa lönsamma städer för privat kapital. Det finns ett val – pengarna skulle kunna användas för att hysa fattiga samhällen som tvingas bort från sina städer – men istället håller EU på att bli en drivkraft för gentrifiering på många platser i Europa. Vi kräver tillgång till billiga allmännyttiga bostäder över hela Europa. Bostad är en rättighet inte ett privilegium! Organisera och stå emot!"

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend