Anslut dig till vårt nätverk!

Antisemitism

Uttalande av första vicepresidenten Frans Timmermans och kommissionär Věra Jourová på 80th årsdagen av #Kristallnacht (Night of Broken Glass)

DELA MED SIG:

publicerade

on

För 80 år sedan i morgon (9 november) förändrades judarnas liv och historia i Europa för alltid inom loppet av en natt. Den statligt sponsrade antisemitismen från den nazistiska regimen utlöste mord på judar, brände synagogor och plundring av judiskägda företag och judiska hus.

Omkring trettio tusen judar deporterades under "Kristallnatten", en händelse som markerade början på Förintelsen och utrotningen av sex miljoner judar. Idag måste vi pausa och reflektera över dessa händelser, och för att påminna oss själva om varför vi måste göra allt som står i vår makt för att förhindra att detta någonsin händer igen.

Det finns anledning att vara vaksam, för trots det förflutnas fasor visar den senaste utvecklingen att antisemitism fortfarande är närvarande i vårt samhälle; det finns fortfarande individer som förnekar att dessa händelser ens ägde rum. Judiska människor attackeras och hotas fortfarande på gatorna i många EU-länder; hatretorik fortsätter att spridas och det finns fortfarande utrymme att hetsa till våld, inte minst på nätet. Hat började med ord och slutade med våld. Och den tendensen ser vi igen genom de chockerande morden i Toulouse, Bryssel, Paris och Köpenhamn, och nu senast i Pittsburgh i USA.

Vi kan inte tillåta att vårt samhälle lider av kollektiv minnesförlust. Vi har en skyldighet att kontinuerligt lära våra unga generationer om detta och hur man tämjer Europas inre demoner – så att ingen glömmer. Det är därför vi har avsatt finansiering för europeiskt minne, och varför kommissionen hjälper till att öka medvetenheten och utbilda människor om Förintelsen.

För att bekämpa antisemitism bättre måste vi också förstå den bättre. Det är därför kommissionen fortsätter att stödja medlemsländerna och det civila samhället för att förbättra rapporteringen om antisemitism i EU. Vi har en kommissionssamordnare för att bekämpa antisemitism för att ha kontakt med judiska samfund och stärka samarbetet med internationella organisationer, medlemsstaternas myndigheter och icke-statliga organisationer. Horisont 2020-projektet "European Holocaust Research Infrastructure" är det största EU-finansierade forskningsprogrammet om Förintelsen någonsin, med en budget på 8 miljoner euro och ett mål att stärka nätverket av europeisk forskning om Förintelsen.

Det judiska folket ska aldrig mer behöva fråga sig om de eller deras barn har en framtid i Europeiska unionen. De ska aldrig behöva ifrågasätta om myndigheterna kommer att stå på deras sida för att garantera deras säkerhet. Ingen ska någonsin vara rädd för att gå till en synagoga eller bära en kippa i Europeiska unionen. I dag, som varje dag, står Europeiska kommissionen fast mot alla former av antisemitism. Vi kommer att fortsätta att obevekligt bekämpa fördomar och stereotyper i Europa, vem det än gäller, och vi kommer alltid att försvara människors rätt att utöva sin religion – vilken det än är – fritt och utan rädsla.

Bakgrund

Annons

Europeiska kommissionen har en rad åtgärder för att bekämpa antisemitism, till exempel att övervaka hur europeisk lagstiftning som bekämpar antisemitism implementeras, och vägledning för medlemsstaterna om hur de ska hantera antisemitiska hatbrott och hatpropaganda.

2015 utsåg förste vicepresident Timmermans och kommissionär Jourová en kommissionssamordnare för att bekämpa antisemitism för att ha kontakt med judiska samfund och stärka samarbetet med internationella organisationer, medlemsstaternas myndigheter och icke-statliga organisationer.

Idag (8 november) kommer EU:s byrå för grundläggande rättigheter att publicera uppgifter från medlemsländerna om antisemitiska incidenter. Det visar att registreringen av sådana incidenter inte alltid är effektiv eller jämförbar. Detta bidrar till den underrapportering av antisemitismens omfattning, natur och egenskaper som förekommer i EU idag. Den 10 december 2018 kommer EU:s byrå för grundläggande rättigheter att presentera resultaten av en stor undersökning om erfarenheten och uppfattningen av det judiska samfundet av antisemitism i EU.

Den 8 och 9 november 2018 håller Europeiska kommissionen också sin årliga utbildning om antisemitism för kommissionens personal, i syfte att öka medvetenheten om kampen mot antisemitism.

Mer allmänt för att bekämpa spridningen av hatretorik i Europa lanserade EU-kommissionen EU:s uppförandekod för att motverka olagligt hatretorik på nätet i maj 2016, med Facebook, Twitter, YouTube och Microsoft.

Mer information

Att bekämpa antisemitism

Översikt över data om antisemitism från EU:s byrå för grundläggande rättigheter (tillgänglig fredag ​​9 november)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend