Uttalande av första vicepresidenten Frans Timmermans och kommissionär Věra Jourová på 80th årsdagen av #Kristallnacht (Night of Broken Glass)

| November 8, 2018

80 år sedan imorgon (9 november) förändrades liv och historia för judar i Europa för alltid i en natt. Den nazistiska regimens statssponsorerade antisemitism utlöste mordet på judar, synagogenas förbränning och plundring av judiska ägda företag och judiska hus.

Omkring trettio tusen judiska människor deporterades under Kristallnacht, en händelse som markerade Holocausts början och utrotningen av sex miljoner judar. Idag måste vi pausa och reflektera över dessa händelser och påminna oss om varför vi måste göra allt som står i vår makt för att förhindra att det någonsin händer igen.

Det finns anledning att vara vaksam, för trots våra pastas fasor visar den senaste utvecklingen att antisemitism fortfarande finns i vårt samhälle. det finns fortfarande individer som förnekar att dessa händelser även ägde rum. Det judiska folket attackeras fortfarande och hotas på gatorna i många EU-länder. hattal fortsätter att spridas och det finns fortfarande utrymme att uppmuntra våld, inte minst online. Hat startade med ord och slutade i våld. Och vi ser den tendensen igen genom de chockerande morden i Toulouse, Bryssel, Paris och Köpenhamn, och senast i Pittsburgh i USA.

Vi kan inte låta vårt samhälle drabbas av kollektiv amnesi. Vi har en plikt att kontinuerligt undervisa våra unga generationer om detta och hur tämma Europas inre demoner - så att ingen glömmer. Det är därför vi har engagerad finansiering för europeiskt minne och varför kommissionen hjälper till att öka medvetenheten och utbilda människor om förintelsen.

För att bekämpa antisemitism bättre måste vi förstå det bättre också. Därför fortsätter kommissionen att stödja medlemsstaterna och det civila samhället för att förbättra rapporteringen om antisemitism i EU. Vi har en kommissionens samordnare för att bekämpa antisemitism för att vara i kontakt med judiska samhällen och stärka samarbetet med internationella organisationer, medlemsstaternas myndigheter och icke-statliga organisationer. Horizon 2020-projektet "European Holocaust Research Infrastructure" är det största EU-finansierade forskningsprogrammet om förintelsen, med en budget på € 8 miljoner och ett mål att stärka nätverket av europeisk forskning om förintelsen.

Judiska människor borde aldrig mer behöva fråga sig om de eller deras barn har en framtid i Europeiska unionen. De borde aldrig behöva fråga om myndigheterna kommer att stå på deras sida för att garantera deras säkerhet. Ingen borde någonsin vara rädd för att gå till en synagoge eller bära en kippah i Europeiska unionen. I dag, som varje dag, står Europeiska kommissionen fast mot alla former av antisemitism. Vi kommer att fortsätta obevekligt att bekämpa fördomar och stereotyper i Europa, vem som helst, och vi kommer alltid att försvara människors rätt att utöva sin religion - beroende på vad det är - fritt och utan rädsla.

Bakgrund

Europeiska kommissionen har en rad åtgärder för att bekämpa antisemitism, till exempel övervakning av hur EU: s lagstiftning mot antisemitism genomförs, och vägledande medlemsstater om hur man hanterar antisemitisk hatbrott och hattspråk.

I 2015 utsåg första vicepresident Timmermans och kommissionsledamot Jourová en kommissionens samordnare för att bekämpa antisemitism för att vara i kontakt med judiska samhällen och stärka samarbetet med internationella organisationer, medlemsstaternas myndigheter och icke-statliga organisationer.

Idag (8 november) kommer EU: s byrå för grundläggande rättigheter att offentliggöra uppgifter från medlemsstaterna om antisemitiska incidenter. Det visar att inspelningen av sådana incidenter inte alltid är effektiv eller jämförbar. Detta bidrar till underrapporteringen av omfattningen, arten och egenskaperna hos antisemitism som uppstår i EU idag. På 10 December 2018 presenterar EU: s grundläggande rättighetsbyrå resultaten av en stor undersökning om erfarenheten och uppfattningen av det judiska samhället av antisemitism i EU.

På 8 och 9 November 2018 håller Europeiska kommissionen också sin årliga träningsperiod om antisemitism för kommissionens personal, med målet att öka medvetenheten om kampen mot antisemitism.

Mer omfattande för att bekämpa spridningen av hattal i Europa lanserade Europeiska kommissionen EU: s uppförandekod för att motverka olagligt hatspråk i maj 2016, med Facebook, Twitter, YouTube och Microsoft.

Mer

Bekämpa antisemitism

Översikt över uppgifter om antisemitism från EU: s byrå för grundläggande rättigheter (tillgänglig på fredagen 9 november)

Taggar: , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Antisemitism, EU, Förintelse, Israel