Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

#Huawei lanserar nytt distribuerat operativsystem, #HarmonyOS

DELA MED SIG:

publicerade

on

På Huawei Developer Conference lanserade Huawei HarmonyOS - ett nytt mikrokärnbaserat, distribuerat operativsystem som är utformat för att leverera en sammanhängande användarupplevelse över alla enheter och scenarier.

Huawei lanserar nytt distribuerat operativsystem, HarmonyOS

Richard Yu, VD för Huaweis Consumer Business Group, förklarade företagets tankar bakom utvecklingen av detta nya operativsystem. "Vi går in i en dag där människor förväntar sig en holistisk intelligent upplevelse över alla enheter och scenarier. För att stödja detta ansåg vi att det var viktigt att ha ett operativsystem med förbättrade plattformsoberoende möjligheter. Vi behövde ett operativsystem som stöder alla scenarier, som kan användas över ett brett utbud av enheter och plattformar och som kan möta konsumenternas efterfrågan på låg latens och stark säkerhet.”

"Det här var våra mål med HarmonyOS," fortsatte han. "HarmonyOS skiljer sig helt från Android och iOS. Det är ett mikrokärnbaserat, distribuerat operativsystem som ger en smidig upplevelse i alla scenarier. Den har en pålitlig och säker arkitektur, och den stöder sömlöst samarbete mellan enheter. Du kan utveckla dina appar en gång och sedan flexibelt distribuera dem på en rad olika enheter.”

Huawei lanserar nytt distribuerat operativsystem, HarmonyOS

Traditionellt släpps nya operativsystem tillsammans med nya typer av enheter. Så tidigt som för 10 år sedan såg Huawei en framtid där intelligens sömlöst skulle integreras med alla aspekter av våra liv, och det började undersöka hur det kan leverera denna upplevelse - en som skulle överskrida gränserna för det fysiska rymden och spänna över olika hårdvara och plattformar.

HarmonyOS är ett lätt, kompakt operativsystem med kraftfull funktionalitet och kommer först att användas för smarta enheter som smarta klockor, smarta skärmar, fordonssystem och smarta högtalare. Genom denna implementering strävar Huawei efter att upprätta ett integrerat och delat ekosystem över enheter, skapa en säker och pålitlig runtime-miljö och leverera en holistisk intelligent upplevelse över alla interaktioner med alla enheter.

Annons

HarmonyOS - Fyra distinkta tekniska funktioner

En heltäckande, intelligent upplevelse sätter en hög bar för anslutning, så HarmonyOS designades med fyra distinkta tekniska funktioner för att leverera sitt löfte till konsumenterna.

1. Seamless: Första enhetsoperativsystemet med distribuerad arkitektur, vilket ger en sömlös upplevelse över enheter

Genom att använda distribuerad arkitektur och distribuerad virtuell bussteknik erbjuder HarmonyOS en delad kommunikationsplattform, distribuerad datahantering, distribuerad uppgiftsschemaläggning och virtuell kringutrustning. Med HarmonyOS kommer apputvecklare inte behöva ta itu med den underliggande tekniken för distribuerade appar, vilket gör att de kan fokusera på sin egen individuella tjänstelogik. Att utveckla distribuerade appar kommer att bli enklare än någonsin tidigare. Appar byggda på HarmonyOS kan köras på olika enheter samtidigt som de levererar en sömlös, samarbetsupplevelse i alla scenarier.

2. Smooth: Deterministic Latency Engine och högpresterande IPC

HarmonyOS kommer att ta itu med underpresterande utmaningar med en Deterministic Latency Engine och högpresterande Inter Process Kommunikation (IPC). Deterministic Latency Engine fastställer prioriteringar för utförande av uppgifter och tidsgränser för schemaläggning i förväg. Resurser kommer att täcka uppgifter med högre prioriteringar, vilket minskar svarstatiden för appar med 25.7%. Mikrokärnan kan göra IPC-prestanda upp till fem gånger effektivare än befintliga system.

3. Säkert: Microkernel-arkitektur som omformar säkerhet och pålitlighet från grunden

HarmonyOS använder en helt ny mikrokärnkonstruktion som har förbättrad säkerhet och låg latens. Denna mikrokärnan designades för att förenkla kärnfunktioner, implementera så många systemtjänster som möjligt i användarläge utanför kärnan och lägga till ömsesidigt säkerhetsskydd. Mikrokärnan i sig tillhandahåller bara de mest grundläggande tjänsterna som trådplanering och IPC.

Harmony OS:s mikrokärndesign använder formella verifieringsmetoder för att omforma säkerhet och tillförlitlighet från grunden i en Trusted Execution Environment (TEE). Formella verifieringsmetoder är ett effektivt matematiskt tillvägagångssätt för att validera systemets korrekthet från källan, medan traditionella verifieringsmetoder, såsom funktionell verifiering och attacksimulering, är begränsade till begränsade scenarier. Formella metoder kan däremot använda datamodeller för att verifiera alla program som körs.

HarmonyOS är det första operativsystemet som använder formell verifiering i TEE-enheten, vilket väsentligt förbättrar säkerheten. Eftersom HarmonyOS-mikrokärnan har mycket mindre kod (ungefär en tusendel av mängden Linux-kärna), minskar sannolikheten för attack kraftigt.

4. Unified: Multi-device IDE gör det möjligt att utveckla appar en gång och distribueras på flera enheter

Drivs av en IDE-enhet med flera enheter, enhetlig kompilering på flera språk och ett distribuerat arkitekturpaket, kan HarmonyOS automatiskt anpassa sig till olika skärmlayoutkontroller och interaktioner, och stöder både drag-and-drop-kontroll och förhandsgranskad visuell programmering. Detta gör det möjligt för utvecklare att mer effektivt bygga appar som körs på flera enheter. Med en IDE med flera enheter kan utvecklare koda sina appar en gång och distribuera dem på flera enheter, vilket skapar ett tätt integrerat ekosystem över alla användarenheter.

HUAWEI ARK-kompilatorn är den första statiska kompilatorn som kan prestera i nivå med Androids virtuella maskin, vilket gör det möjligt för utvecklare att kompilera ett brett utbud av avancerade språk till maskinkod i en enda, enhetlig miljö. Genom att stödja enhetlig kompilering på flera språk kommer HUAWEI ARK-kompilatorn att hjälpa utvecklare att avsevärt förbättra sin produktivitet.

Utvecklarplan och ekosystemutveckling

På dagens konferens tillkännagav Huawei också utvecklingsfärdplanen för HarmonyOS och dess kärna. HarmonyOS 1.0 kommer först att införas i sina smarta skärmprodukter, som kommer att lanseras senare i år. Under de kommande tre åren kommer HarmonyOS att optimeras och gradvis införas på ett bredare utbud av smarta enheter, inklusive bärbara enheter, HUAWEI Vision och huvudenheter för din bil.

Framgången för HarmonyOS beror på ett dynamiskt ekosystem för appar och utvecklare. För att uppmuntra bredare antagande kommer Huawei att släppa HarmonyOS som en öppen källkodsplattform över hela världen. Huawei kommer också att etablera en öppen källkod och en öppen källkod för att stödja ett mer djupgående samarbete med utvecklare.

Kina är hem för ett starkt app-ekosystem och en massiv användarbas. Framöver kommer Huawei att lägga grunden för HarmonyOS på den kinesiska marknaden och sedan utöka det ytterligare till det globala ekosystemet. Med fokus på att tillhandahålla nytt och unikt värde kommer Huawei att öppna och dela sina kärnfunktioner inom områden som anslutning, kameror och AI. Det kommer att samarbeta nära med ekosystempartner för att leverera appar och tjänster som ger konsumenterna bästa möjliga upplevelse och ger nytt liv i branschen.

HarmonyOS kommer att ge otroliga nya fördelar för konsumenter, leverantörer av utrustning och utvecklare. För konsumenterna kommer det att ge en sammanhängande och kraftfull intelligent upplevelse över alla aspekter av deras liv. För utrustningsförsäljare kommer det att hjälpa dem att få en förstagångsfördel i en ålder av helhetsintelligent upplevelse, där 5G, AI och IoT kommer att se en explosiv tillväxt. Samtidigt kommer HarmonyOS att göra det möjligt för utvecklare att vinna över fler användare med mindre investeringar och snabbt förnya tjänster i alla scenarier.

"Vi tror att HarmonyOS kommer att vitalisera branschen och berika ekosystemet", säger Richard Yu. "Vårt mål är att ge människor en verkligt engagerande och mångsidig upplevelse. Vi vill bjuda in utvecklare från hela världen att gå med oss ​​när vi bygger ut detta nya ekosystem. Tillsammans kommer vi att leverera en intelligent upplevelse för konsumenter i alla scenarier.”

Media

Huaweis produkter och tjänster finns i mer än 170 länder och används av en tredjedel av världens befolkning. Femton FoU-centra har inrättats i USA, Tyskland, Sverige, Ryssland, Indien och Kina. Huawei Consumer BG är en av Huaweis tre affärsenheter och täcker smartphones, PC och surfplattor, bärbara tjänster och molntjänster etc. Huaweis globala nätverk bygger på nästan 30 års expertis inom telekombranschen och är dedikerad till att leverera de senaste tekniska framstegen till konsumenter runt om i världen.

För mer information. 

För regelbundna uppdateringar av Huawei Consumer BG, följ oss på:

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend