EU-finansierad forskare bland #NobelPrize vinnare i #Medicine

| Oktober 9, 2019

Kommissionen är stolt över att tillkännage att en av årets nobelpristagare, Sir Peter J. Ratcliffe, hade fått EU-anslag för sina forskningsprojekt. Tillsammans med William G. Kaelin Jr och Gregg L. Semenza har Sir Peter J. Ratcliffe tilldelats Nobelpriset i fysiologi eller medicin för 2019 för sina upptäckter av hur celler känner och anpassar sig till syretillgängligheten. Dessa upptäckter banar väg för nya sätt att bekämpa anemi, cancer och andra sjukdomar.

Forskning, vetenskap och innovationskommissionär Carlos Moedas sa: ”Jag gratulerar William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza varmt för deras prestation. Jag är stolt över att säga att EU-finansiering har stött en av årets nobelpristagare för att få insikt i hur celler anpassar sig till förändringar i syrehalten, vilket är nyckeln till att bekämpa ett stort antal sjukdomar som vårt samhälle står inför. ”

Sir Peter J. Ratcliffe, som representerade universitetet i Oxford, deltog i EU-finansierade EUROXY projekt, som riktade sig mot syreavkännande kaskader för nya cancerbehandlingar. Detta samarbetsprojekt, som fick 8 miljoner euro från EU: s sjätte ramprogram för vetenskap och forskning (FP6), fokuserade på att identifiera anpassningsvägar för cancerceller och störa sådana mekanismer som ett sätt att utrota cancer. I 2008 tilldelades Sir Peter J. Ratcliffe ett avancerat bidrag på € 3 miljoner från Europeiska forskningsrådet, tillsammans med Christopher J. Schofield, för ett projekt som lyckades ge en detaljerad strukturell och kemisk karaktärisering av humana hydroxylasenzymer och ledde också till utveckling av hämmare av dessa enzymer.

Att modulera hur celler reagerar på hypoxi kan i framtiden vara av terapeutisk användning vid ischemisk sjukdom och cancer. Mer information finns tillgänglig nätet.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europeiska kommissionen

Kommentarer är stängda.