Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Von der Leyen försvarar EU: s vaccinstrategi: "Det var rätt att göra"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Idag (10 februari) talade Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen parlamentsledamöterna i en debatt i Europaparlamentet om EU: s vaccinationsstrategi COVID-19. Von der Leyen medgav inför Europaparlamentet att EU var sen med att godkänna, för optimistiskt när det gällde uppskalning av produktionen och "kanske" för säkert att det som beställdes skulle levereras i tid. 

Von der Leyen sa att i slutet av sommaren kommer minst 70% av EU: s befolkning att ha vaccinerats, men erkände att EU fortfarande inte var där det borde vara.

Det var rätt att göra

Von der Leyen sa: ”Jag är djupt övertygad om att det var rätt att göra, det är rätt att göra som vi som européer, kollektivt har beställt vaccinet.

"Jag kan inte ens föreställa mig vad som skulle ha hänt om bara en handfull stora aktörer, stora medlemsländer hade rusat till det, och alla andra skulle ha lämnats tomhänt, vad skulle det ha inneburit för vår inre marknad och för enhet Europa, men ekonomiskt sett hade det varit nonsens. ”

Internationell solidaritet

Annons

Von der Leyen betonade att det var EU som var nyckeln till att inrätta COVAX, den anläggning som förbättrar tillgången till vaccin för länder med låg och medelinkomst över hela världen: ”Som team Europa, det vill säga medlemsstaterna och de europeiska institutionerna, har vi tillhandahöll 850 miljoner euro, vilket gör oss till en av de största bidragsgivarna. ” 

Säkerhet

Von der Leyen "försvarade också" det val EU gjorde för att föredra godkännande av "marknadsgodkännande" framför den mer riskfyllda "nödanvändningsmetoden" följt av Storbritannien och av vissa EU-länder som använder kinesiska eller ryska SputnikV-vaccinationer. Hon sa: "Det går inte att kompromissa när det handlar om att injicera en biologiskt aktiv substans i en individ som har god hälsa."

Dela den här artikeln:

trend