Anslut dig till vårt nätverk!

Hälsa

Skapa en "rökfri" framtid inom tobaksindustrin

DELA MED SIG:

publicerade

on

Neuchâtel i Schweiz är ett spännande tekniskt nav och nyckelplats för tobaksindustrins framtid. Philip Morris International har utnyttjat noggrann forskning och utveckling vid The Cube-anläggningen i över ett decennium och har på senare tid satt upp ett ambitiöst mål om att deras rökfria produkter ska stå för 50 % av de totala intäkterna till 2025. Företagets ambition är att helt fasa ut cigaretter och ersätta dem med bättre produkter. Enligt PMI kan det hända inom de närmaste 15 åren i länder där ett progressivt förhållningssätt till reglering används. PMI är det första och enda tobaksföretaget som åtagit sig att avsluta just den produkt som formade denna industri, skriver Tori Macdonald, EU Reporter.

Den främsta anledningen? En retorisk fråga såklart, men det faktum att prioritering av folkhälsa borde ha varit en motiverande faktor, nu när vi kommer ut på andra sidan av en global pandemi som huvudsakligen fokuserade på lunghälsa, måste vi se till att alla möjliga åtgärder vidtas för att förbättra vårt kollektiva välbefinnande inför framtida risker.

IQOS e-cigarett vs vanlig cigarett

PMI har redan arbetat på en rökfri förvandling i mer än ett decennium, efter att ha varit banbrytande för IQOS, dess flaggskepp för uppvärmd tobaksprodukt. År 2021 stod rökfria produkter för cirka 29 % av dess totala nettointäkter, baserat på de släppta uppgifterna i maj 2022, är företagets rökfria produkter nu tillgängliga på 71 marknader världen över.

En vanlig missuppfattning om rökning är att den farligaste komponenten i cigaretten är nikotin, men en av PMI:s ledande forskare, Gizelle Baker, avslöjar att det är giftiga ämnen i cigarettrök som är de sanna boven till rökrelaterade sjukdomar. Nyckelutvecklingen i IQOS, PMI:s ledande tobaksprodukt som inte bränner värme, är eliminering av förbränning. Istället värms tobakspinnen till en temperatur som är tillräckligt låg för att undvika förbränning, men tillräckligt hög för att producera en nikotinhaltig aerosol som har betydligt färre och lägre halter av giftiga ämnen än vad som finns i röken från det klassiska förbränningsförfarandet med cigaretter. PMI:s omfattande rökfria forskning hade publicerats i mer än 425 peer-reviewed publikationer och bokkapitel. Men eftersom desinformation kvarstår fortsätter vissa länder som Belgien att reglera cigaretter och rökfria produkter, som IQOS, på samma sätt.

EU har i år lanserat en ambitiös plan, kallad Europe's Beating Cancer Plan som syftar till att vända den växande trenden inom cancerdiagnostik. ¼ av världens dödsfall i tobak är europeiska trots att de bara är 1/10 av världens befolkning. Varje år får 2.7 miljoner européer diagnosen cancer, men 40 % kan förebyggas, enligt kommissionen. Målet är att minska antalet rökare i Europa från dagens andel på 25 % till 5 % till 2040.

Men för att detta mål ska nås är det absolut nödvändigt att vetenskap, teknik och utveckling utnyttjas över hela världen. Detta börjar med att avskaffa missuppfattningarna genom att säkerställa en differentierad reglering mellan cigaretter och rökfria alternativ.

Effekter av en genomsnittlig cigarettrök kontra aerosol av att använda IQOS på filtren (Vänster: IQOS, Höger klassisk cigarett)

Det skulle till exempel kunna se ut som att tillämpa en sunt förnuftsprincip för beskattning baserad på produkternas riskprofil. Regeringar bör göra detta till en nyckelprincip, samtidigt som de uppmuntrar innovation och teknikantagande.

Annons

Ironiskt nog har Belgien inte uppvärmda tobaksprodukter (HTP) tillgängliga. En förlorad möjlighet för 2 miljoner rökare i Belgien eftersom de inte har tillgång till bättre alternativ till skillnad från majoriteten av länderna i EU. I Litauen till exempel – ett av de mest avancerade länderna när det gäller användning av rökfria produkter, är marknadsandelen för IQOS redan mer än 25 % och bara i Vilnus är den nära 40 %.

Ett annat exempel är Nya Zeeland där regeringen har gjort betydande ansträngningar för att förhindra att ungdomar börjar börja röka helt och hållet genom att implementera ett nytt rökfritt regelverk, upphöra med lika budskap på förpackningarna för cigaretter och HTP och istället slänga de grafiska hälsovarningarna för text varning för HTP:er för att differentiera produkterna efter risknivå. Regeringen lanserade förra året Rökfri Aotearoa 2025 Action Plan, som syftar till att påskynda framstegen mot en rökfri framtid i landet. Detta inkluderar incitament för nuvarande vuxna rökare som inte kan sluta att byta till rökfria alternativ som ett sätt att gå bort från cigaretter.

Frågan är om samma sak kan hända i EU?

Det som är viktigt är att EU:s reglering och beskattning ger beteendemässiga incitament för rökare att gå bort från cigaretter så att frågan om cigarettkonsumtion i EU tas upp. Det är väsentligt att en solid ram av övergripande reglering inrättas för att göra det möjligt att ersätta rökfria metoder, annars kommer initiativet att vara kontraproduktivt. Tanken borde vara att inte lämna någon bakom sig och göra övergången tillgänglig oavsett rökarens socioekonomiska status. PMI strävar efter att spela en nyckelroll i denna övergång genom att uppmuntra befintliga rökare att byta till rökfria alternativ, med en långsiktig vision om att utrota klassiska cigaretter. 9 miljarder USD+ har investerats i innovation, tillverkning och vetenskaplig bevisning av rökfria produkter sedan 2008 med 120 miljoner USD som står för byggandet av den avancerade "Cube"-forskningsanläggningen i Neuchâtel, Schweiz.

Forskningsanläggningen "Cube", Neuchâtel, Schweiz

Om nyckeln till att minska antalet rökare ligger i förebyggande åtgärder måste vi överväga vad som formulerar missbruk i första hand. Att förstå mänsklig psykologi är viktigt i denna process. Beroendeformulering är naturligtvis subjektivt men några av de faktorer som spelar en avgörande roll är sociala, kognitiva, familjeorienterade och risktagande beteenden.

Att förebygga dåliga livsstilsval är utan tvekan en stor utmaning. Många rökare vet att rökning är dåligt för dem men slutar ändå inte. Användningen av substitut för att minimera konsekvenser eller risker är en solid, påtaglig utgångspunkt, men vi måste också närma oss problemet immateriellt. Att tillhandahålla utbildning såväl som känslomässigt utforskande av individens psyke är nödvändigt för att bättre förstå var tankarna och föreställningarna härrör från som gör att ämnet förlitar sig så mycket på sin rökvana.

Sammanfattningsvis, för att bli en mer hållbar värld måste ett solidt, sammanhängande ramverk sättas på plats för att skapa effektiv förändring. Att fortsätta utvecklingen av mindre skadliga alternativ till cigaretter är det första steget, följt av ökad medvetenhet och tillgång för vuxna rökare som annars kommer att fortsätta röka för att permanent övergå till rökfria produkter. Detta är de mest praktiska kortsiktiga lösningarna, men på lång sikt krävs ökad kreativ kapacitet för att förnya ytterligare, samtidigt som man målmedvetet åtar sig att fasa ut cigaretter helt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend