Öppnande av EU Film Festival

affisch-34bacEuropeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso, Black Box Teater, Ulaanbaatar, Mongoliet.

17 November 2013

Mina damer och herrar,

"Det är både en ära och ett nöje att delta i detta firande av europeisk film i Mongoliet.

"Den stora mexikanska författare, nobelpristagare och diplomat, skrev Octavio Paz att" varje kultur föds i blandning, i samspel, i konfrontation. Omvänt är det i isolering som civilisationen dör ".

"Det är därför kulturevenemang, såsom denna festival, som gör det möjligt för dessa direkta utbyten och en direkt dialog mellan olika sätt att se på verkligheten, är så viktiga.

"Kultur handlar om de betydelser vi tillskriver världen. Och, varje kultur beskriver världen på ett annat sätt. Således är det viktigt att hitta sätt att samarbeta med varandra och lära av varandra.

"Det är mycket viktigt att konstnärer och medborgare i allmänhet kan skapa och uttrycka sig i frihet. En av filmerna du kommer att se i kväll, Citizen HavelÄr om mannen som blev en ledare för den så kallade sammetsrevolutionen då Tjeckoslovakien, som startades av studentdemonstration denna dag 24 år sedan, den 17 November 1989. Denna strävan efter frihet inspirerade mongoliska demokratiska rörelsen som började med demonstrationen leds av S. Zorig december 10 samma år. Sedan dess har Mongoliet valt vägen mot demokrati och vägen av frihet. Dess kulturella och konstnärligt skapande har också stor nytta.

"Som ordförande för Europeiska kommissionen, jag tar också mycket stolt över kvaliteten och mångfalden av europeisk film. Programmet för årets filmfestival visar mångfalden av kulturer i EU: filmer från många olika länder, i en stor mängd olika språk, men alla tydligt europeiska.

"Europeisk film är bilden av Europa - en bild värd vårda, utveckla och främja. Det är därför de senaste 20 åren har EU stött europeisk film genom programmet Media, hjälpa till att föra många inspirerande filmer på skärmen, inklusive mer än ett dussin Oscar och Palme d'Or vinnare.

"Med Media Mundus har vi gått ett steg längre - att utforska möjligheterna med det globala samarbetet i den audiovisuella sektorn. Vi tror att samarbete är rätt väg att gå, både för utvecklingen av våra kulturella och kreativa sektorn och för att främja kulturellt utbyte.

"Jag är mycket stolt över att några av de mest framgångsrika mongoliska produktioner efter regissör Byambasuren Davaa" Den gråtande kamelen "och" grotta den gula hunden "var samproduktioner mellan Mongoliet och Tyskland och har dragit nytta av stöd från media-programmet.

"Med vår framtid" Kreativa Europa "programmet från 2014 på, vill vi att fortsätta att stödja kulturella och audiovisuella samarbete med våra partner, särskilt Mongoliet. [Kulturella aktörer från tredje land får nu lättare tillgång till samarbete med Europa när det gäller kultur upp till 30 kan spenderas i tredjeländer% av stödberättigande kostnader].

"Cinema talar ett universellt språk. Det har betydelse och relevans för alla människor, oberoende av deras nationella, kulturella eller sociala bakgrund. Filmer sätta mångfald i förgrunden, samtidigt understryker värderingar, känslor och längtan som vi alla delar som mänskliga varelser. Jag hoppas att nästa år, då vi firar 25th årsdagen av EU-mongoliska relationer, en liknande händelse kan organiseras i Bryssel med mongoliska filmer för en europeisk publik.

"Jag tackar er alla för att ni är här med oss ​​i kväll, och jag önskar er en underbar screening. Låt den magiska börja! "

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, domar, Bio, Underhållning, Europeiska kommissionen, Fritid, Livsstil

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *