Anslut dig till vårt nätverk!

Utmärkelser

Invigning av EU Film Festival

DELA MED SIG:

publicerade

on

poster-34bacEuropeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso, Black Box Theatre, Ulaanbaatar, Mongoliet.

17 November 2013

Mina damer och herrar,

"Det är både en ära och ett nöje att ta del av detta firande av europeisk film i Mongoliet.

"Den store mexikanske författaren, Nobelpristagaren och diplomaten, Octavio Paz skrev att "alla kulturer föds i blandning, i interaktion, i konfrontation. Omvänt är det isolerat som civilisationen dör".

"Det är därför kulturevenemang, som denna festival, som möjliggör dessa direkta utbyten och en direkt dialog mellan olika sätt att se på verkligheten, är så viktiga.

"Kultur handlar om de betydelser vi tillskriver världen. Och varje kultur beskriver världen på ett annat sätt. Därför är det viktigt att hitta sätt att engagera sig med varandra och att lära av varandra.

Annons

"Det är mycket viktigt att konstnärer och medborgare i allmänhet kan skapa och uttrycka sig i frihet. En av filmerna du kommer att se i kväll, Citizen Havel, handlar om mannen som blev ledare för den så kallade sammetsrevolutionen i dåvarande Tjeckoslovakien, som startades av studentdemonstration just denna dag för 24 år sedan, den 17 november 1989. Denna strävan efter frihet inspirerade den mongoliska demokratiska rörelsen som började med demonstrationen ledd av S. Zorig den 10 december samma år. Sedan dess har Mongoliet valt demokratins väg och frihetens väg. Dess kulturella och konstnärliga skapande har också gynnats mycket.

"Som ordförande för EU-kommissionen är jag också mycket stolt över kvaliteten och mångfalden av europeisk film. Programmet för årets filmfestival visar upp mångfalden av kulturer i EU: filmer från många olika länder, på en mängd olika språk , men alla utpräglat europeiska.

"Europeisk film är bilden av Europa – en bild som är värd att vårda, utveckla och främja. Det är därför Europeiska unionen under de senaste 20 åren har stöttat europeisk film genom programmet MEDIA, och hjälpt till att få många inspirerande filmer till filmduken, inklusive fler än ett dussin Oscar- och Guldpalmsvinnare.

"Med MEDIA Mundus har vi gått ett steg längre - att utforska möjligheterna för globalt samarbete inom den audiovisuella sektorn. Vi tror att samarbete är vägen att gå, både för utvecklingen av våra kulturella och kreativa sektorer och för de främjande av kulturellt utbyte.

"Jag är mycket stolt över att några av de mest framgångsrika mongoliska produktionerna av regissören Byambasuren Davaa, "Berättelsen om den gråtande kamelen" och "Den gula hundens grotta" var samproduktioner mellan Mongoliet och Tyskland och har fått stöd från Mediaprogram.

"Med vårt framtida "Creative Europe"-program från 2014 och framåt vill vi fortsätta att stödja kulturellt och audiovisuellt samarbete med våra partners, särskilt Mongoliet. [Kulturoperatörer från tredjeländer kommer nu att ha lättare tillgång till samarbete med Europa inom området för kultur upp till 30 % av de stödberättigande kostnaderna kan spenderas i tredjeländer].

"Bio talar ett universellt språk. Det har betydelse och relevans för alla människor, oavsett deras nationella, kulturella eller sociala bakgrund. Filmer lyfter fram mångfalden, samtidigt som de understryker de värderingar, känslor och längtan som vi alla delar som människor. Jag hoppas att nästa år, när vi firar 25-årsdagen av förbindelserna mellan EU och Mongoliet, kan ett liknande evenemang anordnas i Bryssel med mongoliska filmer för en europeisk publik.

"Jag tackar er alla för att ni är här med oss ​​ikväll, och jag önskar er en underbar visning. Låt magin börja!"

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend